Ismeritek azt a vicces írást a karácsonyi készülődésről, ami egy fél oldalban, szóközök nélkül bemutatja az összes bonyodalmat, ami felmerülhet ebben az időszakban? Az ajándékvásárlástól kezdve a fenyőfa befaragásán keresztül a vendégvárásig – ebben a témában mindenki megírhatná a saját forgatókönyvét. A Bookself csapata most három olyan olvasnivalót gyűjtött csokorba, ami segít, hogy ezekben a napokban is azt tartsuk szem előtt, ami igazán fontos.

Téli szövegterápia

Sok gyakorlati tanácsot olvashatunk arról, hogyan kerüljük el az évről évre ismétlődő stresszfaktorként jelentkező tennivalókat: lassítsunk le, nézzük át, hogy mik azok a dolgok, amik valójában szükséges előkészületek, gondoljuk végig előre, mit szeretnénk megvalósítani – és hagyjunk rá időt magunknak.

A téli időszak a befelé figyelés időszaka is, ezért a mi tanácsunk a lassításhoz, hogy a kifelé zajló tevékenységek mellett szánjunk egy kis időt magunkra, nézzük át a saját érzéseinket, befelé csendesedjünk.

Ehhez mi más lenne jobb út, mint a szövegek? Olyanokat válogattunk össze, amik könnyen elérhetőek, és rövidek, hogy ha csak pár perc időnk van is az ünnepek előtt, akkor is legyen lehetőségünk egy kis elmélyülésre. Pár kérdést is megfogalmaztunk, amik mentén elindulhat az olvasottakról való gondolkodás.

Olvasnivaló

A Háromkirályok ajándéka című történet egy fiatal párról szól, akik nagy áldozatok árán próbálják megadni a másiknak karácsonyra azt, amire vágyik. De vajon tényleg azt kapták egymástól, amire vágytak? Hol találkozik a szükséges és a vágyott?
Ti tudjátok, hogy a szeretteitek minek örülnének a legjobban karácsonyi ajándék gyanánt? És tudjátok mire vágytok ti leginkább? Beszéltek ezekről egymással?

Háromkirályok ajándéka

Finy Pera Karácsony című versét olvasva elgondolkodhatunk, hogyan tudnánk másképp csinálni a (karácsonykor) megszokott mechanizmusokat. Tényleg úgy bánunk a hozzánk legközelebb álló emberekkel, ahogy szeretnénk? Hiszen talán kapcsolataink is olyan “törékenyek, mint a dió héja”. A dió pedig más szemszögből nézve “kincset érő termés”.

Finy Petra: Karácsony

Szabó T. Anna egész adventi vers-kalendáriumát érdemes végigolvasni. Az ünnep azé, aki várja című verset olvasva eltűnődhetünk: mi jól tudunk várakozni? Hogyan lehet jól várakozni? Most, az ünnepek alatt, de a hótól latyakos hétköznapokon is. Vajon az ünnep a várakozástól lesz ünnep? Hogyan tudunk átmenteni valamit a gyermekkori varázslatos várakozás élményéből a felnőttkorba?

Szabó T. Anna: Az ünnep azé, aki várja

Boldog, várakozással és vágyakozással teli szép ünnepet kívánunk!

Te voltál már irodalomterápián? Mi kipróbáltuk! Az ott szerzett tapasztalatinkról ebben a cikkünkbenolvashatsz.

Érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikket? Ha igen, akkor iratkozz fel hírlevelünkre, így biztosan nem maradsz le a legizgalmasabb pszichológiai témájú hírekről, programokról és cikkekről.

A Bookself csapatáról pedig itt és itt olvashatsz.

Fotó: itt és itt

Szólj hozzá!

Pin It on Pinterest