Lehet-e egyszerre több embert szeretni? – A hűtlenség pszichológiája

Szerző: | 2017. 01. 26. | Én&Te | Olvasási idő: 10 perc

Lehet úgy csináni, mintha ez a jelenség nem létezne, de a számok és a vonatkozó statisztikai adatok sajnos azt mutatják, hogy hiba lenne a szőnyeg alá söpörni azokat az égető kérdéseket, amelyeket a hűtlenség témája felvet. Struccpolitika helyett inkább megpróbáljuk megkeresni a válaszokat.

StockSnap_PUM5YAWJJS

Tény: egy nagyon összetett, ugyanakkor sokakat érintő jelenségről van szó. Amellett, hogy vonatkozó statisztikai adatok sem túl szívderítőek, beszédes adalék, hogy már három éve Magyarországon is üzemel egy kifejezetten kapcsolatban élő emberek számára létrehozott társkereső portál.

Ezeket az információkat látva és olvasva megtehetjük azt is, hogy a fejünket ingatva megfogalmazunk egy sarkos és szélsőséges véleményt. Vagy, egy kicsit alaposabban is a mélyére nézhetünk ennek a jelenségnek, és megkísérelhetjük megtalálni a választ olyan kérdésekre, hogy:

  • Miért tart valaki szeretőt tartósan, vagy alkalmi szinten?
  • Miért nem lépnek ki sok esetben a korábbi kapcsolatukból?
  • Milyen agyi, illetve lelki folyamatok vezethetnek oda, hogy valaki félrelépjen?
  • Léteznek a hűtlenségre hajlamosító személyiségjegyek?

Mi ezt utóbbit választottunk és megpróbáltuk kicsit feltérképezni, hogy mi is a hűtlenség pszichológiája?

Hasonló arányok, különböző okok

Az emberek 80%-a az élete során legalább egyszer megcsalja a párját – állította Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, a Vírus Est rendezvénysorozat szervezésében, a hűtlenség témájában tartott előadásában. Azokat, akik ezt az adatot olvasva a megcsaló fél szerepébe egy férfit képzeltek, arra biztatjuk, hogy nyugodtan képzeljenek el egy nőt is: napjainkban ugyanis a két nem szinte teljesen ugyanolyan arányban tart szeretőt, vagy lép félre.

A két nem közötti eltérés tehát nem az arányokban, hanem sokkal inkább a félrelépés okaiban és bizonyos működési sajátosságok közötti különbségekben keresendő.

Női agy, férfi agy

Helen Fisher, a szerelem témakörét évtizedek óta tanulmányozó és kutató antropológus Miért szeretünk és miért csalunk meg? címmel tartott TED előadásában rámutatott: a férfiak és a nők agya teljesen másképpen működik. Ezt azért eddig is sejtettünk, azonban a kutató arra az összefüggésre is rámutatott, hogy ennek az eltérő gondolkodási mechanizmusnak szerepe lehet abban is, hogy miért keres szeretőt a nő és miért hűtlen a férfi.

„A nők és a férfiak problémamegoldási stratégiája teljesen más. Míg a nők hálózatosan gondolkoznak, és több oldalról tekintenek egy problémára, addig a férfiak lépésről-lépésre haladnak a céljaik felé minden mást kizárva.” Vagyis a nők többet mérlegelnek, mielőtt belelépnek egy szeretői kapcsolatba, vagy mielőtt kilépnének a házasságukból, míg a férfiak akár szexuális, akár érzelmi okok miatt lépnek félre, a hiányérzetüket szeretnék enyhíteni.

A különbségek feltárása mellett azonban Helen Fisher előadásában egy olyan jelenségre hívta fel a figyelmet, ami állítása szerint azt bizonyíthatja, hogy az agy különböző területein lejátszódó folyamatok lehetővé teszik, hogy – függetlenül attól, hogy férfiakról vagy nőkről van szó – egyszerre több embert is szeressünk.

Szex, szerelem, kötődés

Helen Fisher kutatásai alapján feltárta, hogy a szexuális vágyakozás és a szexuális igények kielégítése, a szerelem érzése, a partnerünkhöz való kötődés és az ezeket befolyásoló kémiai folyamatok az agy három különböző területén találhatóak.

„Az orgazmussal megélt szexuális együttlét során az agy dopamin, oxitocin és vazopresszin löketet kap. Az előbbi hatására még a laza szexuális kaland után is elönthet a szerelem érzése, a második két anyag pedig a kötődésért felelős agyterületeket aktivizálja, ami megmagyarázhatja az aktus után kialakuló kozmikus egység érzését.”

Ugyanakkor ez a három agyterület külön is képes működni. Előfordulhat ugyanis, hogy kötődünk a párunkhoz, házastársunkhoz, de ezzel egyidőben szerelmesek lehetünk a szeretőnkbe, és mindezektől függetlenül érezhetünk szexuális vágyakozást egy harmadik személy iránt – állítja Helen Fisher.

Ezek a folyamatok tudományos magyarázatot adhatnak ugyan arra a kérdésre, hogy miként fejlődhet akár szerelmi viszonnyá egy szexuális kapcsolat, ahogy arra is magyarázatot adhat, hogy miért marad valaki a házasságában miközben szeretőt is tart.

De lássuk be, ezzel a magyarázattal önmagában azért kevesen érnénk be, a legtöbben arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi a hűtlenség oka, azaz…

…miért hűtlen a férfi és miért hűtlen a nő?

Dr. Almási Kitti a már említett előadásában elmondta, hogy a hűtlenség a legtöbbször abban a legalapvetőbb kérdésben gyökerezik, hogy mennyire kíváncsi rám a párom és mennyire vagyok érdekes számára? Szexuálisan és érzelmi értelemben egyaránt. A szexuális vágy, az újdonság megélésének vágyából fakadó hűtlenség inkább a férfiakra jellemző, de természetesen ebben jelentős egyéni különbségek mutatkozhatnak.

Ha valaki az újdonságot keresve csalja meg partnerét, akkor jellemzően nem a megcsappant érdeklődés motiválja a hűtlen felet a félrelépésre. Ugyanis az aktív szexuális élet a kisugárzáson, megjelenésen is „nyomot hagy”. Ezt a szexuális kisugárzást pedig mások is vonzónak, csábítónak látják, ami pedig felkeltheti a vágyat valami új, valami más szexuális kaland megélésére.

Az érdeklődés hiányában gyökerező hűtlenség viszont egy összetettebb, leginkább önismereti és önbizalmi folyamat következménye. Ha ugyanis valahol nem kapunk szeretetet és pozitív visszajelzést, onnan érthető módon elfordulunk olyan irányba, ahol értékesnek szépnek vagy jó szeretőnek tartanak.

Egy szerető ugyanis megadhatja és nagy valószínűséggel meg is adja azt a pluszt, amit a hűtlen fél nem kap meg otthon, legyen szó akár érzelmi, akár szexuális igényekről. Az ebből fakadó pozitív érzelmek és hála pedig a megmentő szerepébe emeli a harmadik felet. Ezen a ponton fontos látni, hogy

a megcsalás jellemzően sokkal inkább szól a szerető dicsérő szavain alapuló önbizalom növelésről, mint az ő személyéről. Ez a torzító hatás sokszor hamis illúziókat ébreszthet egy ilyen szituációba keveredő, a szerető szerepébe került emberben.

Miért maradunk mégis?

A férfiak esetében – és ezt természetesen evolúciós szempontokkal is magyarázható – nagyobb a valószínűsége annak, hogy a hűtlenség motivációja pusztán a szexuális ösztönök kielégítése, a vadászösztön „szinten tartása”. Nem céljuk a kapcsolatuk, házasságuk felbontása, sőt sok esetben hiányt sem szenvednek, „mindössze” arról van szó, hogy a már említett három agyterület nem működik összhangban, vagy legalábbis nem egy és ugyanazon személyhez köthetően aktiválódik. Tehát miközben például kötődnek a párjukhoz, a szexuális kielégülést, még inkább az újdonságot máshol (is) keresik.

StockSnap_XE3TAOR8NF

A nők a hálózatos gondolkodásuknak köszönhetően erre a kérdésre is összetettebben keresik a megoldást: ők a legtöbb esetben azért tartanak szeretőt, mert érzelmileg vagy szexuálisan elhanyagolva érzik magukat a kapcsolatukban (ahogy azt korábban írtuk, ez természetesen férfiakra is ugyanúgy igaz lehet). És hogy ők miért nem lépnek tovább? Az okok ebben az esetben is különböznek: sok nő fél a megbélyegzéstől, esetleg a gyerekei miatt tartja fent a kapcsolatot a párjával, de nem ritka az sem, hogy a magánytól való félelmük tartja meg őket ebben a köztes állapotban.

Ennek ellenére a nők nagyobb arányban lépnek ki a házasságukból, ha egy harmadik fél a képbe kerül, amit a társadalmi, egzisztenciális és szexuális függetlenedésüknek köszönhetően nagyobb valószínűséggel mernek meglépni.

Személyiségfüggő?

Bár hűtlen személyiségről talán túlzás lenne beszélni, érhetnek minket olyan hatások, amelyek hajlamosabbá tehetnek a megcsalásra. Ilyen hajlamosító tényező lehet például a nem biztonságos kötődési minta, illetve ha a szüleinktől nem kaptunk kellő érdeklődést illetve figyelmet gyerekkorunkban. Ugyanakkor

a szexuális újdonságkeresésben gyökerező megcsalás leginkább azokra jellemző, akik érzelmileg még nem nőttek fel, vagyis nem képesek elköteleződni és felelősséget vállalni. Egy érzelmileg érett személyiség ugyanis nagyobb valószínűséggel képes ellenállni ezeknek a kísértésnek.

Amikor megtudjuk, hogy megcsaltak bennünket, az mindenképpen fáj. De akár elfogadjuk párunkat ezzel együtt is, akár a szakítás, válás mellett döntünk, a legfontosabb, hogy ezt a döntést saját meggyőződésünk és hitünk szerint hozzuk meg, és emellett tartsunk ki, mert ez az út vezethet el a teljesebb és boldogabb élet felé.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Fekete Anna

Pin It on Pinterest

Share This