L. Stipkovits Erika: „Jó szülőnek lenni ma egy fejlődési út”

Szerző: | 2015. 12. 26. | Család&Gyerek | Olvasási idő: 4 perc

„Jó szülőnek lenni ma egy fejlődési út” – vallja L. Stipkovits Erika, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és hipnoterapeuta, aki több évtizedes tapasztalatát sűrítette össze Szeretettel sebezve című könyvében, amelyet kivétel nélkül mindenkinek  jó szívvel ajánlunk. Szülei ugyanis mindenkinek vannak, vagy voltak – és sokan előbb vagy utóbb azzá válnak.

L. Stipkovits Erika

L. Stipkovits Erika (fotó: Asszonyi Eszter)

Generációról generációra szálló következmények

L. Stipkovits Erika könyvének legnagyobb erénye, hogy abban nemcsak azok találnak hasznos és tanulságos információkat, akik szeretnének jó szülővé válni, hanem azok is, akik szeretnék elfogadni és megérteni a saját viselkedésüket és annak generációról generációra szálló következményeit.

Ebben sokat segít, hogy a szerző részletesen ismerteti azt a kilenc szülőtípust, amelyeket több évtizedes praxisa során szerzett tapasztalatai alapján különített el. A könyv fejezetről fejezetre mutatja be a BOROSTYÁN, a SZÜLŐSÍTŐ, az IDOMÁR, a JÓ FEJ, a SZUPERSZÜLŐ, a MÁRTÍR, az ÜVEGHEGY, az AGRESSZOR, és a BÁTORÍTÓ szülőtípust. A beszédes elnevezésű kategóriák alapos jellemzésén túl arra is kitér, hogy melyik szülői viselkedés milyen hatással van a gyermek, gyermek- és felnőttkorára, felnőttként mi jellemzi, (vagy jellemzi majd) a munkában, a párkapcsolatban, és várhatóan milyen szülő lesz belőle.

A könyv feltérképezi azt is, hogy milyen lehetőségek vannak a szülői viselkedés okozta lelki sebek begyógyítására (ezek a viselkedési típusok ugyanis egy kivételtől eltekintve jellemzően negatív hatással vannak a gyermek lelki fejlődésére, ebből következően felnőtt személyiségére is).

Következményekkel járó lelki megpróbáltatások

Ahogy a kötet bemutatóján tartott előadásában is hangsúlyozta: nem lehet és nem is szabad ezeket a kategóriákat élesen elkülöníteni egymástól, azok jellemzően keverednek.

A könyv azonban kiválóan alkalmas arra, hogy a fejezeteken keresztül ki-ki önvizsgálatot tartson azzal kapcsolatban, hogy saját szüleinek viselkedése milyen nyomokat hagyott a lelkén, vagy éppen, ő maga, milyen viselkedésjegyeket hordoz, (akár „hozott anyagból dolgozva”) és okoz ezzel ugyancsak következményekkel járó lelki megpróbáltatásokat saját gyermekének.

A könyv óriási segítség lehet azoknak is, akik szeretnének választ kapni olyan égető, és nehéz (a könyv hátlapján is feltett) kérdésekre, hogy

  • Miért követjük el ugyanazokat a hibákat, mint a szüleink?
  • Miért sikertelenek a kapcsolataink?
  • Mit üzennek indokolatlan testi tüneteink?
Fotó: Asszonyi Eszter

Fotó: Asszonyi Eszter

Átírható hiedelmek

Ha pedig megkaptuk a sokszor fájdalmas válaszokat, akkor nem szabad szem elől téveszteni a szerző iránymutatását, aki felhívta a figyelmet arra, hogy

felnőttként bepótolható a tátongó érzelmi űr, jó és kitartó önismereti munkával változhatunk és változtathatunk.

Nem szabad tehát az önsajnálat csapdájába esni, ha egy szülőtípusban felismerjük saját szüleinket, viselkedésünkön pedig az ő viselkedésük következményeit. Ahogy haragudni sem szabad egy életen át, hiszen, ahogy azt L. Stipkovits Erika is hangsúlyozta előadásában,

„Mindenki csak azt tudja adni, amit kapott.”

Szerencsére ma már rengeteg olyan módszer és lehetőség van, amely alkalmas lehet arra, hogy begyógyítsuk ezeket a lelki sebeket. Rajtunk, és nem a szüleinken múlik, hogy erre hajlandóak vagyunk-e időt és energiát szánni. Amennyiben igen, úgy az eredmény biztosan nem marad el: a tudomány jelen állása szerint akár az idegrendszer szintjén is átírhatóak a régről hozott berögződések és hiedelmek.

A könyv tartalma, az annak végén található tesztekkel és gyakorlatokkal is kiegészül. Ezek az úgynevezett Szeretetcseppek, szintén sokat segíthetnek saját magunk, és szüleink megismerésében, ami a megbocsátást, a harag elengedését is támogathatja.

L. Stipkovits Erika – Szeretettel sebezve

HVG Kiadó, 2015; Via: HVG Könyvek

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Szabó Eszter Judit
Kommunikációs szakember, újságíró. Hisz az önismereti- és terápiás munka sorfordító erejében. Ha kikapcsol, akkor túrázni megy. Vagy jógázni. Ha csinál valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszi. A Pszichoforyou-ra ez különösen igaz.

Pin It on Pinterest

Share This