„A növények sosem lesznek hálátlanok a gondoskodó figyelemért” – A kertészkedés 9 jótékony hatása

Szerző: | 2019. 05. 10. | Test&Lélek | Olvasási idő: 8 perc

A virágillatú, zöldbe boruló fákkal szegélyezett tavasz sokak kedvenc évszaka, számomra azonban egy apró családi „hagyomány” miatt is különösen kedves időszak. Ezekben a hónapokban ugyanis anyukám és én minden nap tiszta szívből kacagunk magunkon, vagyis pontosabban azon, hogy megint megtörtünk: hiába fogadjuk meg évről évre, hogy soha többet, mert nyűg és macera, mégis, a kikelet első sugaraira nálunk már csatasorban állnak a  palánták, és frissen felszántott föld várja, hogy magába rejthesse a gondosan eltett magokat. Mert nincs mit tenni: a kertészkedés egyszerűen – jó.

Egészen kicsi koromtól fogva olyan házakban éltünk a családommal, amelyekhez tartozott egy kisebb-nagyobb kert, virágokkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel. Az idők során megéltük már az időjárás összes viszontagságának következményeit, szomorkodtunk vakondrágta répákat nézegetve, álmélkodtunk hatalmas, fél méternél is hosszabbra növő cukkinik fölött, szurkoltunk épphogy zsendülő, aprócska hajtásoknak, hogy egészséges növény fejlődhessen belőlük.

A kertészkedés – azt hiszem, ezt az is tudja, akinek még nem volt alkalma kipróbálni – nagyon kemény munka, mégis egy olyan folyamat, amelynek minden gondjával együtt is több jótékony hatása van, mint nehézsége. És ezt már nem csupán a saját (minden jel szerint a génjeimbe kódolt) kertimádatom mondatja velem, hanem a tudományos vizsgálatok eredményei is.

Mert a kertészkedés…

1. …kiváló lehetőség egy kis testmozgásra.

A kertészkedés egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai abban a pillanatban elkezdenek érvényesülni, amint kilépünk a szabadba, hiszen az évek során bebizonyosodott, hogy a természet közelségének megtapasztalása az egyik legjobb dolog, ami az emberekkel történhet.

Ha ráadásul mindeközben még ültetünk is, vagy gyomlálunk, esetleg ágyásokat rendezgetünk, azzal valójában olyan, az egész testünket átmozgató gyakorlatokat végzünk, amelyek lehetővé teszik, hogy sokáig megőrizhessük az egészségünket.

A jó hír, hogy ehhez nem szükséges bőszen kapát ragadnunk, és napnyugtáig meg sem állni: a kertészkedés során már az óvatos, mértékkel végzett mozdulatok is jótékonyan hatnak a perifériás keringésünkre, segítve ezzel megelőzni a szív- és érrendszeri problémák kialakulását. A még jobb hír pedig az, hogy ezeket az előnyöket azok is élvezhetik, akik az életkoruk vagy az egészségi állapotuk miatt könnyedebb mozgásformát keresnek.

2. …segít a gyógyulásban.

Esso Leete amerikai pszichológus szerint, aki maga is skizofréniával küzd, elültetni egy magocskát, majd gondozni, és figyelni a belőle kifejlődő növényt olyan folyamat, amit egészében hat át a betegségekből való gyógyulás egyik legfontosabb eleme, a remény. A kertészkedés mára számos, krónikus betegségből való felépülést támogató központban fontos része a rehabilitációnak, hiszen testre és lélekre egyaránt pozitív hatást gyakorol.

3. … remek stresszoldó.

Egy, a Journal of Health Psychology-ban megjelent tanulmány szerint a résztvevők szignifikánsan nagyobb stresszcsökkenésről számoltak be egy nehéz feladatot követő félórás kertészkedés, mint harminc perc csendes olvasgatás után. A kertészkedés nem csupán a kortizol szintjét csökkentette a kísérlet alanyainál, de a pozitív hangulatuk is sokkal gyorsabban helyreállt a növényekkel való foglalatoskodást követően.

4. …biztosítja, hogy sose maradjunk célok nélkül.

Ha gyakran kapjuk magunkat azon, hogy nehezen döntjük el, mi legyen a következő lépés, vagy egyáltalán, merre induljunk, a kertészkedés kitűnő gyakorlás lehet, hogy könnyebben tűzhessünk célokat magunk elé. Onnantól kezdve, hogy fejben megtervezzük, mit ültessünk, hová és hogyan, egészen a növények felnevelésén, gondozásán át a termések betakarításáig, a kertészkedés tudatos tervezést, részfolyamatok menedzselését, sok-sok apró elhatározást és végrehajtást igényel – ezek pedig olyan készségek, amelyeket az életünk más területeire is magunkkal vihetünk.

5. …a kontroll érzetét nyújtja.

A kertészkedés stresszoldó hatásában fontos szerepet játszik az, hogy a kertünk művelése közben megélhetjük a kontroll érzetét.

Ha a mindennapjainkban egymást követik a bizonytalanságot keltő események, és néha az a benyomásunk, mintha teljesen kicsúszna a kezünk közül az irányítás, a saját kertünkben akkor is mi vagyunk az „urak” – a kontrollnak ez a megtapasztalása jó kapaszkodó lehet számunkra, ha kifutna a lábunk alól a talaj.

6. …segít a kudarckezelésben.

A rengeteg pozitív élmény mellett a kertészkedés bizony szép számmal tartogathat kudarcokat is. Vegyük csak a legegyszerűbb példát: elég egy váratlan talajmenti fagy, vagy éppen egy szárazabb időszak, és a befektetett munka dacára máris veszteséggel nézünk szembe.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy fel kell adnunk a kertünk gondozását; épp ellenkezőleg, annak a megélése, hogy a dolgok olykor a legjobb szándékaink és igyekezetünk ellenére is félrecsúszhatnak, olyan tapasztalat, ami erőt adhat akkor, amikor mindez az ágyásjelző karókon kívül történik meg velünk.

7. …gondoskodásra tanít.

Túllépni a saját mindennapi nyűgjeinken-bajainkon azért, hogy egy másik élőlényről gondoskodhassunk nem mindig könnyű, de hatalmas lendületet adhat az önértékelésünknek, és az önmagunkba vetett hitünknek. A kertünk az a terep, ahol mindezt egy biztonságos közegben tapasztalhatjuk meg, hiszen a növények sosem lesznek hálátlanok a gondoskodó figyelemért.

8. …csökkenti a szorongást.

A növényekkel való munka során agyunkban dopamin és szerotonin szabadul fel, melynek hatására csökken a szorongásunk, javul a hangulatunk, és boldogabbnak érezhetjük magunkat. A kertészkedés ismétlődő folyamatai által flow-élményt is megtapasztalhatunk, hiszen – bár jócskán kifáradhatunk a kerti munka során – a növények nevelése rengeteg örömteli pillanatot tartogat számunkra.

9. …segít a jelenben maradni.

Egy virágzó fában, egy érlelődő gyümölcsben, egy növekvő palántában gyönyörködni kizárólag a jelenben lehet.

Amikor kertészkedés közben végigkísérjük a gondjainkra bízott növényeket a fejlődésükön, olyasmit élünk át, ami napjainkban sokunk számára igen ritka: az itt és most varázsát.

A jelen pillanatban nincs helye a múlton való rágódásnak, sem a jövő miatti aggodalomnak – a selymes virágszirmok és a piruló paradicsomok látványa és illata pedig újra és újra emlékeztet minket erre.

Kertészkedésre fel!

Ahhoz, hogy a kertészkedés sok-sok jótékony, testre és lélekre gyakorolt hatását mi magunk is élvezhessük, nincs szükségünk sokhektáros földre és profi berendezésekre – sőt, még saját kertre sem. Bőven elég lehet az is, ha szobanövényekről gondoskodunk a lakásunkon belül, esetleg az erkélyünkre telepítünk néhány zöldellő lakótársat, de bátrabbak az egyre népszerűbb közösségi kertekben is gyakorolhatják a növénynevelés fortélyait.

A lényeg, hogy ne feledjük, hogy a befektetett munkánk, a fáradtságunk, még a sok gond és kudarc soha nem hiábavaló: a kertészkedés által nem csak a növények formálódnak a kezünk között, de a testi-lelki egészségünk is.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This