A legősibb közös tudás – Ajánló Bajzáth Mária Mi a legerősebb a világon? című könyvéhez

Szerző: | 2017. 12. 05. | Család&Gyerek | Olvasási idő: 5 perc

Az „Itt vagyok, ragyogok!” gyerekszobánkban aratott sikere után, a családban nem lehet kérdés, hogy Bajzáth Mária könyveit érdemes kézbe venni. Bár legújabb kötete a Mi a legerősebb a világon? címet viselő találós kérdés-gyűjtemény elsősorban a nagyobb óvódások és az iskolás korosztály számára szól, a hozzáfűzött mesék élvezhetőek a kisebb gyerekeknek is.

Az alábbiakban öt pontban indokoltuk nektek, miért jelent remek szórakozást belépni ebbe a varázslatos világba.

1. Erősíti a valahova tartozás, illetve az összetartozás érzését

A könyv az eddigi gyűjteményekhez hasonlóan a világ minden tájáról merít mind a talányok, mind a történetek esetében. Bajzáth Mária munkáinak pedig kisgyerekes anyaként számomra éppen ez a varázsa: az egyetemes tudás, a közös gyökerek felfedezésének lehetősége. A felismerés, hogy az ember, ember mindenütt: legyen bárhol, dolgozzon bármilyen szimbólumokkal, mindig hasonló érzésekről, tapasztalatokról mesél.

2. Más, konkrétan megnevezett kultúrákat hoz be a kisgyerek látóterébe

A történetekből egyértelművé válik, hogy valóban azonos kérdések foglalkoztatják a finn, a román, az orosz, a csuvas, a kasmír, valamint a magyar ősöket akkor is, ha az élet értelméről filozofálnak. Például, hogy mi a legerősebb a világon.

Az igaz szó? Az igaz szeretet? A szerénység? Az őszinteség?

Más-más válaszok. Különböző kultúrák. Mégis egy tőről fakadnak: a több millió éves emberi tapasztalatból. Éppen ez bennük a varázslatos. A történetek nem véletlenül a találós kérdések mögött kaptak helyet: a bölcs leány, az eszes leány, az egyszerű ember és a többiek mind furfanggal fogalmaznak, szinte maguk is talányokkal felelnek a kérdésekre, amelyeket az élet tett fel számukra. De végül mindennél világosabb választ adnak nekünk.

3. Alapot jelentenek és a spontaneitás érzését adják fontos beszélgetésekhez

A kötet elején nehézség alapján (kezdő-közép-haladó) rendszerezett 400 találós kérdés, ahogy a szerző bevezetőjében írja, valóban gyerektől felnőttig gondolkodásra késztet bárkit. Remek családi szórakozást ígérnek, miközben alkalmat adnak a körülöttünk lévő világ megvitatására.

Fontos tudás egy szülőnek megismerni, mit hisznek a gyerekei az égitestekről, az állatokról, a növényekről, az élet-halál viszonyáról. Egyszóval: a létezésről.

Apró kérdések, amelyek hosszú, szerteágazó beszélgetéseket hozhatnak magukkal.

4. Készen kapott játékot biztosítanak

Magát a játékot internetről letölthető képkártyák segítik, amelyek a válaszokat rejtik magukban. Így a talányokra a rengeteg vizuális felelet közül válogatni lehet, ez pedig nemcsak megkönnyíti a résztvevők dolgát, de segít a válaszok ösztönös tanulásában is. A szabályok, amelyek a könyvben megtalálhatóak, nagyon egyszerűek: egyszemélyesen, illetve csoportban is alkalmazható a játék, amely a fejlődés lehetőségét is magában rejti. A II. szinten ugyanis már képek nélkül kell jól felelni a talányokra.

5. Különleges látásmódot adnak

A történetek és a kérdések együttesen tanítanak a játékosoknak, legyenek ők 3 vagy 99 évesek, egyfajta különleges gondolkodásmódot. Azt, amelyet világszerte csakis a találós kérdések rejtenek magukban.

Amely szavakkal nehezen megfogható, de talán a furfang, az egyszerű ember józan huncutsága, a gyakran emlegetett józan paraszti ész fogalmai állnak hozzá a legközelebb.

Ez a tudás a nép sajátja, mert közös. Hiszen ahogy arra a szerző is felhívja a figyelmet: a Bibliától a görög mitológián át a magyar népmesékig mindenben megjelenik a találós kérdés tudománya. A megalkotás és a válaszadás kollektív képességét pedig meg kell őriznünk. Ha kell szájról-szájra, ha kell, könyvlapokra írva.

Fotó: itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Széles-Horváth Anna
Újságíró. Három gyermek édesanyja. Igaziból Galagonyalány. Foglalkoztatják a lélek dolgai. Ha kell, bátran kérdez, de többnyire ír. Blogot, cikket, interjút. Nyughatatlan természet, mindig csinál valamit. Többek között a Pszichoforyou cikkeit.

Pin It on Pinterest

Share This