A BDSM az vajon mi? Kötözős játék, szadizmus és mazochizmus az ágyban

Szerző: | 2016. 10. 07. | Test&Lélek | Olvasási idő: 8 perc

A titokzatos macsó férfi becserkészi ártatlan áldozatát – egy különleges játékra invitálja. Hogy miből áll a játék? Kötözésből, domináns- alárendelt szerepből, különféle fájdalmat okozó segédeszközökből, társadalmilag nem elfogadott verbális kommunikációból és mindenből, ami a dominancia-alárendeltség viszonya köré gyűrűzik.

Kitaláltad, miről van szó? A Szürke Ötven Árnyalatából jól ismert szex játékról, a BDSM-ről (amelyről ebből a videóból többet is megtudhatsz):

A BDSM – Bondage & discipline (B&D), Domination & submission (D&S), Sadism and masochism (S&M) – egy mozaikszó, amely magyarul a kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség és szadizmus-mazochizmus fogalmakat jelöli, gyakorlatilag ezeknek a különféle szexuális viselkedésformáknak gyűjtőneve. A BDSM „tagoknak“ tekintjük azokat is, akik a fent említett csomagnak csak egy-egy „szelete“ iránt rajonganak – például, hogy erősebben lefogják vagy megkötözik őket – valamint azokat is, akik ennél jóval többre is vevők – akik élvezik, ha fájdalmat okoznak nekik, vagy pont fordítva: ők okozhatnak fájdalmat maguknak.

Hogy lett ennyire felkapott a téma?

Tavaly éppen Valentin-napon mutatták be a nagy port kavart Szürke ötven árnyalata című filmet. Ez volt az a pont, amikor a szélesebb közönség  is betekintést nyerhetetett ebbe a különös világába. Arról, hogy ez a fajta szexuális viselkedés mennyire foglalkoztatja az embereket – no meg a fantáziájukat – sokat elárul az az adat, hogy a film nézettsége a magyar mozikban is rekordott döntött.

A BDSM iránti meglepően nagy érdeklődést mi sem mutatja jobban, mint a Google 2010-es statisztikai adatai, amikor is több mint 24 millió keresés volt a BDSM-re, a felnőttfilmre pedig 3,1 millióan voltak kíváncsiak, míg az egyik legismertebb BSDM-es közösség 2010-ben 571 ezer regisztrált tagot számlált. De nem kell a tengerentúlra menni ezért, szinte minden országban és nagyobb városban alakultak ilyen közösségek.

Szórakoztató kikapcsolódás, vagy inkább deviancia?

Bár a BDSM-et a pszichopatológiával, azaz a pszichés funkciók kóros változásaival hozzák leggyakrabban összefüggésbe, a kutatások alapján úgy fest, mégsem annyira „beteges“ dologról van szó. Többen is megcáfolták például azt az elképzelést, hogy a BDSM fanok alapvetően pszichés vagy szexuális problémákkal küzdenének, vagy csak pusztán nehezükre esne a „normális“ szexuális együttlét. Ugyanígy az sem igaz, hogy a különös vonzódásuk abból fakadna, hogy korábban szexuálisan bántalmazták volna őket. Egy ausztrál kutatónő, dr. Juliet Richters inkább úgy gondolja, hogy a jelenség inkább egyfajta szexuális érdeklődés vagy szubkultúra. Sőt, dr. Newmahr szerint a BDSM-hez inkább egyfajta szórakoztató  kikapcsolódásként érdemes közelíteni, mint sem devianciaként.

szexualitas

Különböznek-e a BDSM tagok az átlagpopulációtól?

Egy holland kutatásban a Tilburg University kutatói megvizsgálták, hogy vajon különböznek-e pszichológiai profiljukban a BDSM hívei a többi „átlagos“ szexuális életet folytató személytől. Összesen 902 érintett személyt, vagyis a fent említett szexuális viselkedésformákat „gyakorló“ embert vontak be a kutatásba. A Big Five dimenziói mentén megvizsgálták a személyiség egészét, továbbá a személyre jellemző kötődési mintázatot, az elutasításra való érzékenység mértékét is, végezetül a szubjektív jóllétet – azt, hogyan az emberek hogyan értékelik saját életüket.

Arról, hogy milyen szerepet játszik a kötődési stílusunk a párkapcsolatban, ebben a cikkünkben olvashatsz.

Dr. Andreas Wismeijerék azt találták, hogy a BSDM „résztvevők” pszichológiai profilja igencsak kedvező:

  • alacsonyabb a neuroticitás pontszámuk – az ilyen személyek általában nyugodtabbak, érzelmeiket képesek kontrollálni, higgadtabban reagálnak és könnyebben nyerik vissza egyensúlyukat.
  • magasabb az extroverzió pontszámuk – azaz szociábilisabbak, optimistábbak, szívesen keresik az izgalmat és a kockázatot.
  • magassab a lelkiismeretesség dimenzióban a pontszámuk, tehát megfontoltabbak, kötelességtudóbbak, jobb teljesítményre törekszenek és nagyobb önfegyelemmel bírnak.
  • magasabb a pontszámuk a nyitottság dimenzióban: nyitottabbak az új tapasztalatokra, szélesebb érdeklődés és nagyobb képzelőerő jellemzi őket.
  • kevésbé érzékenyek az elutasításra.
  • magasabb szubjektív jóllétről számolnak be.
Az eredmények szerint a BDSM „gyakorló” nők magabiztosabbak a párkapcsolatukban, alacsonyabb az elfogadás iránti szükségletük – így például nem feltétlen törekszenek arra, hogy párjuknak minél jobban megfeleljenek. Végezetül kevésbé jellemző rájuk a szorongó kötődési mintázat.

Dr. Wismeijer szerint a BDSM „funok” pozitív személyiségkarakterisztikával bírnak, tehát – a korábbi elképzeléssel ellentétben – nem „abnormálisak“, pszichés működésmódjuk nem maladaptív. Szintúgy megdőlni látszik az a feltételezés, hogy korábban szexuálisan bántalmazták volna őket.

szexualitas2

Más kutató is hasonló eredményről számol be: Richters és munkatársai kutatásából kiderül, hogy a BDSM iránt érdeklődők nem boldogtalanabbak és nem is szorongóbbak az átlaghoz képest, sőt, valójában a BDSM-es férfiak alacsonyabb  distresszről számoltak be a kutatásban. Az is kiderült, hogy a BDSM iránti érdeklődés valójában nem kapcsolódik a szexuális élet diszfunkciójához – tehát nem azért alakul ki ez a fajta szexuális preferencia, mert az „alap“ szexuális együttlét zavart lenne vagy éppenséggel nem kielégítő.

Pálcát törni…?

Az élet szinte bármely területén találkozhatunk extrémitással,  nem kivétel ez alól a szexualitás sem. Természetesen meglehetősen tág az a dimenzió, amelyben a BDSM iránti érdeklődés megnyilvánulhat.

Arról, hogy tekinthetjük-e a BDSM-et parafíliás zavarnak (perverziónak), a szakemberek véleménye is megoszlik.

Kiemelik, hogy mindenféleképp teljesülnie kell annak a diagnosztikus kritériumnak, hogy ezek a fantáziák, vágyak, szexuális késztetések és viselkedések klinikailag jelentős szenvedést és társas, munkahelyi vagy egyéb fontos területek működésének károsodását okozzák. Ha ez ténylegesen jelen van, érdemes szakember segítségét kérni. Ha nincs ilyesfajta szenvedésnyomás, valószínűleg csupán az átlagtól eltérő szexuális preferenciáról van szó – de ha valaki más személyében megfelelő partnerre talál, e sajátos élmény is megosztható lesz.

Képek itt és itt

Felhasznált irodalom:

Newmahr S. (2010). Rethinking kink: Sadomasochism as serious leisure. Qualitative Sociology, 33, 313–331.

Richters, J. & de Visser, R. O. & Rissel, C. E. & Grulich, A.E. & Smith, A. M. (2008). Demographic and psychosocial features of participants in bondage and discipline, „sadomasochism” or dominance and submission (BDSM): data from a national survey. The Journal of Sexual Medicine Vol.5 (7), 1660-1668.

Shindel, A. W & Moser, A. M. (2011). Why Are the Paraphilias Mental Disorders? The Journal of Sexual Medicine. Vol. 8, 927-929.js

Wismeijer, A. A. J. & van Assen, M. A. L. M. (2013). Psychological Charasteristics of BDSM Practitioners. The Journal of Sexual Medicine, Vol.10, 1943-1952.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Zilahi Tímea
A tudomány és a modern kutatások rajongója. Imádja Pécset, a német nyelvet és kultúrát. Szeret utazni – arra, amerre a lába viszi. Dinamikus, pontos, rendszerető. Életében meghatározó választott sportága, a crossfit.

Pin It on Pinterest

Share This