Családi állapota: kapcsolatban – Te bevállalod, hogy beállítod?

Szerző: | 2016. 08. 22. | Én&Te | Olvasási idő: 7 perc

Ahogy a közösségi média egyre nagyobb teret nyer az életünkben, úgy szivárog be a magánéletünkbe, a párkapcsolatainkba is. Van, aki a virtuális térben is felvállalja a szerelmét és az érzéseit, míg van, aki szerint mindenkinek a magánügye, hogy kivel és mióta van együtt. Te melyik táborhoz tartozol? És erről egyformán gondolkodtok a pároddal? Jó ha tudod, ha nem, akkor az bizony sok nehéz érzést, főleg féltékenységet szülhet.

Te hogyan reagálnál?

„Gondolj egy korábbi, jelenlegi, esetleg jövőbeli komoly kapcsolatodra! Képzeld el, hogy találsz egy képet a komoly partneredről Facebookon, amelyen egy ellenkező nemű emberrel, nem pedig veled szerepel. Mindezt úgy, hogy éppen a saját oldaladra próbálsz belépni, és észreveszed, hogy a partnered bejelentkezve maradt. Ezen a ponton felfedezed, hogy a képei láthatóak:

 1. Ismerősök számára
 2. Minden felhasználó számára
 3. Csak ő láthatja(privát)

Ráadásul a partnerednek

 1. Nincs közös képe kettőtökről
 2. Kevés közös képe van kettőtökről
 3. Sok közös képe van kettőtökről

a Facebook profilján.”

A fenti esetek 9 lehetséges kombinációját mutatták be egy kísérlet során 68 férfi és 158 női résztvevőnek. A résztvevők a kutatás során a partnerük képeit látták különféle biztonsági beállításokkal Facebookon. Mindenkit megkérdeztek, hogy egy, a bemutatotthoz hasonló helyzetben egy 9 fokú skálán mennyire lennének féltékenyek, mérgesek, megbántottak vagy mennyire éreznének undort, megvetést a látottakkal kapcsolatban.

fb6

 Valaki titkol valamit?

A kutatók célja az volt, hogy kiderítsék, a partner beállításai befolyásolják-e a résztvevők érzelmi válaszait, és ezáltal magát a kapcsolatot. A vizsgálat tervezői azt jósolták, hogy a résztvevőknek erőteljesebb negatív érzései lesznek:

 • amikor partnerük Facebook képei privát beállítást kapnak.
 • amikor azt gondolják, hogy partnerüknek nincs közös képe kettejükről.

Ezeket a feltételezéseket a kutatók arra alapozták, hogy a fotók elrejtése, illetve a képek fel sem töltése két módon is negatív érzéseket kelthet.

Egyrészt jelezheti azt, hogy a páros egyik fele titkol valamit, akár egy másik romantikus kapcsolatot, másrészt azt, hogy a képek hiánya a párkapcsolat elismerésének hiányával egyenlő.

És hogy mik lettek az eredmények?

 • A kutatók úgy találták, hogy a vizsgálatban résztvevő nők összességében nagyobb mértékű féltékenységről, dühről, sértettségről, és undorról számoltak be, mint a férfiak, függetlenül az adott helyzettől.
 • Továbbá amikor a partnernek egyáltalán nem volt fent közös képe, akkor szintén erőteljesebbek voltak a vizsgált negatív érzelmek. A szakértők szerint azért lehet ilyenkor intenzívebb a reakció, mert úgy tűnhet, hogy a partner szándékosan próbálja rejtegetni a kapcsolati státuszát Facebookon, így egyszerűen nem ismeri el a párkapcsolatot.
 • Hasonló eredményt kaptak akkor is, amikor a partner képei privátra voltak állítva (csak ő maga láthatta a képeit). Ahogy a fentiekben írtuk, ez is azért problémás, mert azt sugallja, hogy az illető még nem kész arra, hogy megossza a párkapcsolati státuszát a Facebook ismerőseivel.
 • A nőket az is jobban bántotta, mikor úgy hitték, partnerüknek csak néhány képe van fent a kapcsolatukról, és azok csak a Facebook ismerősök számára voltak láthatóak, nem pedig teljesen nyilvánosan, mindenkinek.

A nők általánosan érzékenyebbek a kapcsolati státuszuk hivatalos bizonyítékainak hiányára, és ugyanez igaz a Facebookra, Instagramra,Tumblr-re feltöltött képekre is.

Ezek az eredmények talán nem meglepőek annak tükrében, hogy a nők egyébként is jobban vágynak mások elfogadására, ami az énképük szempontjából is meghatározó. Vélhetően ezért érinti őket rosszabbul, ha a párkapcsolati státusz nincs közszemlére téve, de azért elképzelhető, hogy valaki egyszerűen magánügyként tekint a magánéletére, és nem azért nem vállalja fel a kapcsolatát online, mert titkolózik, vagy még nem áll arra készen, hanem mert más az értékrendje – még nem az online közösségi térben szocializálódott.

Az énképünk párkapcsolatunkban betöltött szerepéről korábban is megjelent cikkünket itt olvashatod.

Ettől még megállíthatatlanul terjed a trend, és manapság már egyáltalán nem újdonság – tulajdonképpen a Facebook természetéből adódik – hogy annak használata  együtt jár a privát szféra csökkenésével, ami, ha akarjuk ha nem, a személyes kapcsolatokra is hatással van.

Ebből következően egyre többen használják arra (is) a Facebookot, hogy „hivatalossá” tegyék kapcsolatukat. Ha az egyik fél ezt nem támogatja, vagy erről az egész kérdésről másként gondolkodik, érthető, ha felkavaró, vagy minimum nehéz érzéseket okoz az átláthatóságot jobban támogató másik fél számára.

Féltékenyebbé tesz minket a Facebook?

Mivel a közösségi média sokkal nyitottabbá és átláthatóbbá tette az életet, az örömteli pillanatok megosztása mellett nagyobb tér jut a féltékenységre okot adó tartalmaknak is. A kétértelmű képeket, posztokat az arra hajlamos emberek egyértelmű fenyegetésként értelmezik.

fb1

A nehéz érzések kialakulásával úgy tűnik, szoros összefüggésben áll a közösségi oldalakon töltött idő is. Egy korábbi, 2009-es kutatás úgy találta, hogy azok, akik több időt töltenek a Facebookon, hajlamosabbak a féltékenységre. Ezt könnyű megmagyarázni: mivel többet vannak online, többször nézik meg párjuk profilját is, gyakrabban találkoznak kétértelmű információkkal, amely, mint azt fentebb említettük, a zöld szemű szörny természetes tápláléka.

További a digitális világgal és a közösségi médiával kapcsolatos írásainkat olvashatod itt, itt és itt.

Egy kép többet ér ezer szónál

Arra sajnos nem tértek ki a vizsgálat során, hogy a kapcsolati státusz beállítása, annak ilyen formában történő felvállalása hogyan viszonyul a párkapcsolat tartósságához és minőségéhez, de úgy tűnik, hogy bármilyen biztonsági beállítás, amely korlátozza az átláthatóságot, az gyanúhoz,féltékenységhez, és további negatív érzésekhez vezethet.

A sok dolog mellett, amit egy kapcsolat komolyra fordulása esetén érdemes átbeszélni, úgy tűnik, már a közösségi média használatával kapcsolatos szokások is felkerültek a listára. Ha már ezt elkerülni nem tudjuk, érdemes időt szánni arra, hogy a párunkkal egyeztessük, elfogadható-e részünkről ez a transzparencia, és egyáltalán mit jelent számunkra felvállalni egy kapcsolatot a Facebookon.

Via PsychologyToday

Fotó: itt meg itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Márki Anett Neszta

Pin It on Pinterest

Share This