Miért félünk a fogorvostól? – A dentofóbia igenis létezik, de kezelhető (X)

Szerző: | 2022. 04. 12. | Lélekerősítő | Olvasási idő: 5 perc

Ki ne ismerné azt a hangulatot, ami egy fogorvosi rendelőben fogad bennünket: a köpenyes, maszkos orvost és asszisztensét, a szék tapintását, ahogy beleülünk, a hangot, ami a műszerekből érkezik, az illatot és ízt, amit gyakran még órákkal a beavatkozás után is a szánkban érzünk. De ki mondta, hogy mindennek szükségszerűen rossz élményeket és az elkerülést kell behívnia a tudatunkba? A Móricz Dental budapesti magán fogászat segít leküzdeni ezt a félelmet.

A dentofóbia, mint minden fóbia, irracionális félelmet jelent, jelen esetben a fogorvostól és a fogorvosi beavatkozástól. A fóbia esetében a félelem mindig túlzó, valóságtól elrugaszkodott, vagyis a lehető legrosszabb forgatókönyvvel számol az, akit valamilyen fóbia vezet. A valóság azonban a legtöbb esetben jóval kevésbé ijesztő és veszélyes, mint ahogyan azt a fóbiások megélik. De hogyan, és mitől alakulhat ki a fogorvostól való félelem, és mit lehet tenni ellene?

Mi lehet a dentofóbia alapja?

Aki retteg a fogorvostól, elsőre gyakran maga sem tudja megmagyarázni azt, hogy mi a félelmének, a szorongásának alapja. A gyakorlatban csak annyit vesz észre, hogy hatalmas szorongás és hárítás uralkodik el rajta, akárhányszor a fogorvos szóba kerül, pláne akkor, amikor közeleg a vizsgálat időpontja.

Sokan a halogatás csapdájába is beleesnek, és valóban csak akkor mennek el fogorvoshoz, amikor már nagy a baj. Ez nem segít a dentofóbia csökkentésében, hiszen ha már begyulladt, fájó foggal érkezünk meg az orvoshoz, a beavatkozás is nagyobb eséllyel lesz komplikáltabb és kellemetlenebb. Éppen ezért érdemes tudatosan ránézni arra a kérdésre, hogy mi okozza esetünkben a félelmet, ez ugyanis sokat segíthet abban, hogy a félelmünket megszelidítsük. Nézzünk az okok közül néhányat:

1. A fájdalom:

sokan magától a fájdalomtól félnek, és ezt szorosan összekapcsolják a fogorvosi rendelővel és székkel. Ennek általában korábbi rossz emlékek az okai, de akár mások rémtörténetei is kiválthatják ezt a félelmet. Jó hír, hogy a legtöbb esetben a félelem közben vizionált fájdalom jóval nagyobb, mint amit a valóságban át kell élni.

2. A fogorvos:

akad, aki az orvosoktól viszolyog, a fogorvosokhoz pedig még azt is társítjuk, hogy barátságtalanok, vagy legrosszabb esetben még szadisták is.

3. Hangok és illatok:

van, akit a műszerek hangja és a fertőtlenítők és érzéstelenítők illata és íze taszít. Ebben az esetben is arról van szó, hogy ezek a hangok és illatok olyan emlékekhez kapcsolhatók, amelyek kellemetlenek a páciens számára.

4. Kontrollvesztés:

a fogorvosi székbe beleülni kiszolgáltatott állapot, meg kell bízni abban, akinek megadjuk a lehetőséget, hogy a szánkban végezzen beavatkozásokat általunk ismeretlen műszerek segítségével. Az, aki a mindennapok során is nehezen éli meg azt, ha valamit nem tud irányítani és meghatározni, jó eséllyel fogja rosszul érezni magát egy ennyire bizonytalan helyzetben.

Az okok mögött legtöbbször korábbi rossz emlék áll, amit a fogorvoshoz kötünk. Ha ezeket az okokat megtaláljuk, már a valódi félelem leküzdésén tudunk dolgozni, ami jóval hatékonyabbá teheti az ezen való munkánkat.

Miért érdemes küzdeni ellene?

A fogaink egészségét csak bizonyos szintig határozza meg azt, hogy milyen alapossággal foglalkozunk a tisztántartásukkal. A genetika ugyanúgy befolyásolja, hogy milyen gyakran adódhatnak problémáink. Akadnak szerencsések, akiknek elég volna csak ritkán meglátogatni a fogorvost, de olyanok is, akiknek a rendszeres kontroll évekkel, évtizedekkel is meghosszabbíthatja egy-egy fog egészségének megőrzését. Ezért fontos az, hogy ne halogassuk a fogorvost, és ha a dentofóbia bármilyen fokát tapasztaljuk magunkon, akkor tegyünk ellene!

Mit tehetünk a félelem enyhítéséért?

A Móricz Dental budapesti magán fogászat szakemberei kifejezetten figyelnek arra, hogy a szorongással a rendelőbe érkezők érzelmi igényeit is számításba vegyék. Érdemes tehát olyan fogorvost választani, aki nem legyint akkor, amikor a fóbiánk szóba kerül. Emellett természetesen érdemes ránéznünk a félelmünk gyökerére, ugyanis ha azt megtaláljuk, akkor maga a fogorvosi beavatkozás is jóval kevésbé lesz félelmetes. Ezt pedig a fogsorunk egészsége is a mosolyunk szépsége is meghálálja majd nekünk.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Pszichoforyou

Pin It on Pinterest

Share This