Lehetsz hős egy fejjel is − Hogyan tanítsuk gyermekeinket az elfogadás érzésére?

Szerző: | 2020. 05. 07. | Lélekerősítő | Olvasási idő: 8 perc

Szülővé válni és családban élni egyet jelent az empátia és az elfogadás folytonos gyakorlásával, hiszen ez a harmonikus együttélés biztos alapja. Különösen aktuális a téma, hiszen május 15-én ünnepeljük a család nemzetközi napját. A családét, amely az elmúlt hetekben, hónapokban jobban fókuszba került, mint valaha. Tágabb családunkkal korlátozottan érintkezhetünk, a szűkebbel pedig egész nap összezárva élünk. Különösen fontos tehát tudatosítani: hogyan jelenhet meg az elfogadás érzése otthon, mi lehet a segítségünkre szülőként az empátia átadásában? Vele ugyanis többek között elkerülhetjük a „mi lenne, ha” típusú rágódást, amikor úgysem jósolhatjuk meg, mit hoz a jövő. Ebben segít nekünk pár gyakorlati tipp segítségével szerzőnk, Gaál Szilvia irodalomterapeuta.

Az elfogadás egy sokrétű, az élet minden területére kiterjedő fogalom. A gyerekek még képekben gondolkodnak, ezért könnyebben értenek meg mindent játékon, meséken keresztül. Ezért is jó módszer, ha a meséket hívjuk segítségül, amikor szeretnénk megismertetni őket egy érzéssel, vagy egy olyan különösen elvont és nehezen definiálható fogalommal, mint az elfogadás. A történetekből vett példákon keresztül szociálisan is érzékenyíthetjük őket egy-egy szituáció iránt.

Egy kisgyerek például, ha kirekesztést tapasztal az óvodában, a hasonló fiktív történettel megértheti a helyzet működését, vagy azt,  mit okoz a célponttá váló kirekesztettnek a szituáció. Segíthet neki átlátni: miért fontos elfogadással fordulnunk afelé, aki valamilyen szempontból más, mint mi és hogy ez a másság nem több, vagy kevesebb, egyszerűen csak létezik.

De én egyiket se bánom, Egyfejűként élek a világon”mondta Süsü, aki talán a  leghíresebb átlagtól eltérő főszereplő a magyar meseirodalomban. Hiszen apja, a háromfejű sárkánykirály kitagadja a családból, mert – sárkány létére – túlzott kedvességgel, empátiával és segítőkészséggel fordul az atyai ellenség felé: ahelyett, hogy elpusztítaná, meggyógyítja őt.

Süsü szomorúan hagyja el otthonát, de vándorlása során a Kóbor Királyfi segítségével egy olyan világot talál, amelyben sokkal komfortosabban érzi magát, mint a zord, sziklás, kietlen, szürke Sárkányföldön. Ezek után nem meglepő, ha az egymás iránti elfogadást és a vele szemben álló kirekesztettséget érzékletesen bemutató meseként alkalmazhatjuk Süsü történetét, Csukás István egyik legszebb alkotását.

Egy sárkány kincsei

De hogyan jut el a főhős az elkeseredéstől a harmóniáig? Először is rájön: ijesztő tulajdonságait erősséggé tudja formálni. Jóval erősebb, mint az emberek, ezért könnyedén kicsavarja a fákat a földből tűzifának, egy mozdulattal széthasít egy sziklát, vagy feltesz egy tetőt a házra. A tűzokádást pedig a kohók és kandallók begyújtásánál kiválóan tudja alkalmazni. Az ifjú sárkány a mese végére talál magának egy új családot a régi helyett, egy közösséget, ahol befogadják, elfogadják olyannak, amilyen, sőt felnéznek rá azok miatt a tulajdonságok miatt, amiért Sárkányföldön kitaszították.

Ez az ellentmondás, amely egy jó kiindulás lehet a beszélgetésre gyerekeinkkel. Mivel régebbi meséről van szó, amit valószínűleg mi is olvastunk, láttunk gyerekkorunkban, ezért magunk is komfortosan mozoghatunk a világában, könnyebben tudunk a felmerülő kérdésekre választ adni, példákkal bemutatni egymás elfogadásának érzését. Ezen felül pedig felhívhatjuk a gyerekek figyelmét még egy kulcsfontosságú momentumra.

Megfigyelhetjük, ahogy Süsü megéli az elfogadottság érzését. Hiszen ahhoz, hogy másokra empátiával tekintsünk, a saját magunk elfogadásán keresztül vezet az út. Ez pedig nagyon szépen láthatóvá válik, ahogy az eddig szidott tulajdonságok, vagy akár átlagosnak tűnő adottságok, erősséggé, különlegességgé lesznek.

Jó tanulási folyamat az átkeretezésre gyermekeink és saját magunk számára, ha kiemeljük a szóban forgó jellemzőket. Tüzet okádsz? Csinálj vele meleget, annak aki fázik. Jobban szeretsz segíteni, mint ártani? Rajta hát, építs házat, segíts másoknak abban, ami nekik nehézség, te viszont könnyebben megoldod.

Akkor is szeretnél, ha egyetlen egyfejű sárkány volnék a családban?

Teheti fel a fenti kérdést a Süsüt olvasva, látva egy gyerek. A szeretetkapcsolat megerősítése, az erről való rendszeres beszélgetés is különösen fontos a szülő gyermek kapcsolatban, hiszen szintén az elfogadásról szól. Ebben a kis sárkány története mellett segítségünkre lehet még Catherine Leblanc és Eve Tharlet Akkor is szeretnél című könyve, Szabó T. Anna és Dragomán Pali fordításában.

A mesében Kismackó a legnagyobb félelmeit fogalmazza meg azzal kapcsolatban, hogy meddig tart édesanyja szeretete. Ilyen példákat sorol a mamája számára: “Ha elszakítanám az összes ruhámat, ha rossz lennék, ha nagy, zöld és ronda lennék, akkor is szeretnél?” Ezek mindennapi helyzetek, de van amikor a komolyabb témák is terítékre kerülnek: “És ha…meghalnál?” “És ha egy nap már jobban szeretsz nálam valaki mást?” “És ha én szeretnék valaki mást, nálad is jobban?”

Jó, ha készülünk ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására, még azelőtt, hogy felmerülnek. Saját magunk számára is az önismereti folyamat része, hogy feltérképezzük, megismerjük a saját feleleteinket.

 Egy valódi gyerek, valódi kérdéseit fogalmazza meg ugyanis Kismackó, így segítve minket szülőket megismerni, mi zajlik a gyerekekben akkor is, amikor ők esetleg nem tudják megfogalmazni azt. Beszélgetéssel is erősítsük meg időről időre a minket összekötő láthatatlan szeretetfonalat és tegyük ezt láthatóvá egy a számukra könnyen elképzelhető képpel!

A fent említett könyvekben a történetbeli szülők adnak egyfajta választ a saját gyermeküknek ezekre a kérdésekre, ami jó kiindulási alappal szolgálhat egy konkrét (akár a miénktől eltérő) nézőpont megismerésére és beszélgetésre a gyerekeket foglalkoztató gondolatokról. Mindig hallgassuk meg, őket és ne tabusítsuk előttük ezeket témákat, mert ha biztosak abban, hogy hozzánk minden kérdésükkel fordulhatnak, olyan bizalmi légkört tudunk kialakítani számukra a családban, amely erősíti a kapcsolatunkat és ez idősebb korban is megmarad közöttünk.

A koronavírus elleni intézkedések olykor szorongáskeltőek lehetnek, de ne feledd, mindannyiunk biztonsága érdekében történnek. Igyekezz nyugodt maradni, magadra és másokra is vigyázni, és hiteles forrásokból tájékozódni. Mi itt a Pszichoforyou-n a testi mellett a lelki egészség megőrzésében is szeretnénk segíteni. A járvány ideje alatt külön rovatot szentelünk a témának: ez a Lélekerősítő.

 Fotó: itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Gaál Szilvia
Anya és irodalomterapeuta. Az olvasás számára szakma és hobbi egyben, ami feltölt és tanít. Elkötelezetten támogatja a nőket az anyává válás lelki folyamatában. Szereti a tudását átadni, megfigyelni és mélyeket lélegezni a természetben.

Pin It on Pinterest

Share This