„A leírt szavaknak ereje van” – Ezért érdemes időt szánni az évrendezésre

Szerző: | 2018. 12. 29. | #SAJÁTÉLMÉNY | Olvasási idő: 7 perc

„Sose szabad egyszerre az egész utcára gondolni, érted? Csak a következő lépésre kell gondolni, a következő lélegzetvételre, a következő söprűvonásra. Aztán megint mindig csak a következőre. (…) Egyszer csak észrevesszük, hogy lépésről lépésre végigértünk az utcán.”

Tény, hogy nagyon sok igazság van ezekben a Michael Ende Momo című könyvéből származó sorokban: az év nagy részében mást se csinálunk, csak azon agyalunk, hogy mi lesz majd… Ugyanakkor vannak pillanatok, amikor (szerintem) kifejezetten hasznos „az egész utcára” gondolni. Az elmúlt év során sokan átéltük, milyen az, amikor minden terv „borul”. De talán azt is megtapasztaltuk, hogy mégsem haszontalan, ha van előttünk valamiféle cél; egy sorrend, akár csak néhány sarkalatos pont, ami éppen az ilyen pillanatokban segíthet erőt gyűjteni, újratervezni. Ennek az évnek a végén nem is maradt talán más hátra, mint hogy visszatekintve összegyűjtsük ezeket, hogy kicsit magabiztosabban nézhessünk előre.

Mert most itt van előttünk ez a nagy és hosszú utca, amit az egyszerűség kedvéért nevezzünk 2024-nek. Mikor máskor, ha nem most érdemes elgondolkodni azon, hogy miként fogunk ennek az utcának a végére érni? Mikor máskor, ha nem most tervezzük el, hogy mire szeretnénk használni az előttünk álló 365 napot?

Hogyan tervezzük meg az évet?

Ehhez én már néhány éve a YearCompass tervezőjét használom. Ez az ingyenesen letölthető kis füzetke „egyszerűen működik: irányított kérdéseken és gyakorlatokon keresztül bejárja veled az elmúlt egy éved, majd segít abban, hogy az álmaidat konkrét célokká formáld”.

Persze így sem garantált, hogy ezeket a célokat minden egyes hétköznap szem előtt tudjuk majd tartani, de már önmagában az, hogy leírjuk azokat, és valamiféle rendszerbe foglaljuk a vágyott életünkkel kapcsolatos gondolatainkat, előrébb vihet minket.

Kicsit olyan, mint amikor a GPS-be beütjük a címet, ami aztán szépen elirányít minket a célig. Ha vesszük a fáradságot, no meg a bátorságot, és mi is betápláljuk a tudatunkba a céljainkat, akkor az nagy eséllyel abba az irányba visz minket, ahova szeretnénk eljutni.

„Érkezés a célhoz” – avagy, hogy is néz ki a gyakorlatban az Évrendező?

Az A5-ös méretű, összesen 20 oldal terjedelmű Évrendező füzet kitöltéséhez a leírás szerint

  • legalább 4 óra zavartalan nyugalomra,
  • a mögötted álló év naptárára,
  • a kinyomtatott évtervező füzetre,
  • őszinteségre és nyitottságra,
  • és a legkedvesebb íróeszközödre lesz szükséged.

„Ha készen állsz, indulhatunk”

Ha ezek a feltételek adottak, akkor már neki is vághatsz az évtervezésnek. „Érkezz meg. Kapcsolj be halk zenét. Készíts magadnak egy forró italt. Engedd el az elvárásaidat. Ha készen állsz, indulhatunk.”

A füzet első fele az előző évről szól, például arról, hogy a család, a magánélet, vagy éppen a munka és a hivatás tekintetében mely történések voltak a legfontosabbak, kik voltak rád a legnagyobb hatással, mi volt a legbölcsebb döntésed, ki vagy mi okozta a legnagyobb meglepetést, mire vagy a legbüszkébb, miért vagy a leginkább hálás. A kérdéseken keresztül felidézhetjük a legszebb pillanatokat, találkozásokat, és azokat a tanulságokat, amelyekkel az elmúlt év szolgált.

Azáltal, hogy a múlt tanulságait tudatosan „megrágjuk” és beépítjük a jelenünkbe, jelentősen csökkentjük az esélyét annak, hogy ugyanazokat a hibákat idén is elkövessük. Elvégre, ha már a jövőt nem láthatjuk, mi másból tanuljunk, ha nem a múltunkból?

Ezzel párhuzamosan jelentősen megnő az esélye annak is, hogy a valóban örömöt szerző tevékenységeket, a számunkra fontos embereket a következő évre is „magunkkal visszük”.

Engedd el!

Írtunk már arról, hogy milyen könnyű azt mondani valakinek, hogy engedd el… Azt viszont egyáltalán nem egyszerű konkrétumok szintjén megfogalmazni, hogy azt mégis hogyan kell csinálni. Az egyik ok, ami miatt szeretem ezt az évrendezőt, hogy szó szerint kézzelfogható eszközt ad a kezünkbe ahhoz, hogy ezt megtegyük.

Ez az eszköz nem más, mint a tollunk és a füzet, amibe az elmúlt év áttekintése során szépen beleírhatjuk, hogy mik azok a dolgok, amelyeket már nem szeretnénk magunkkal vinni a következő évre. Ezek lehetnek félelmek, kétségek, fájdalmat okozó emberi kapcsolatok. Kinek mi.

Nem állítom, hogy ezzel varázsütésre, vagy egy csapásra eltűnik minden nehézség, de higgyétek el, óriási ereje van a leírt szavaknak. (E szerint a cikk szerint például 42%-kal nagyobb esélyünk van arra, hogy elérjük a céljainkat, ha azokat leírjuk.)

Amikor mondjuk, leírod, hogy szeretnéd elengedni a félelmeidet, akkor tulajdonképpen hozol egy döntést. Úgy döntesz, hogy nem akarsz félni. És mint azt tudjuk, a változás felé a döntéseinken keresztül vezet az út. Miért ne dönthetnénk arról is, hogy mit szeretnénk letenni, vagy elengedni?

Ide nekem 2024-et! (És az oroszlánt.)

Miután szépen elvarrtuk az előző év szálait, felidéztük a legszebb pillanatokat, levontuk a tanulságokat és elengedtük azt, amit már nem szeretnénk magunkkal vinni, jöhet a legizgalmasabb rész, az előttünk álló év megtervezése! Azok a kitüntetett pillanatok, amikor fantáziád szerint magad elé képzelheted azt a bizonyos utcát: szabadon álmodozhatsz arról, hogy kivel szeretnél azon végigmenni, vagy éppen hova szeretnél megérkezni.

A következő évre vonatkozó irányított kérdések segítenek a konkrétumok szintjén megfogalmazni a céljaidat, a vágyaidat, az álmaidat, azt, hogy hova szeretnél eljutni a család, a magánélet, a hivatás, vagy éppen érzelmi, fizikai, mentális, pénzügyi szempontból.

A leírt szavak ereje a vágyaink, álmaink és céljaink szempontjából is nagyon sokat számít. Azért is érdemes időt szánni rá, hogy ezeket strukturáljuk és megfogalmazzuk, mert ez által jelentősen megnöveljük az esélyeinket arra, hogy az év többi napján nem a mások, hanem a saját vágyaink mentén kijelölt úton, „lépésről lépésre, lélegzetvételről lélegzetvételre” haladjunk a céljaink felé.

Ha készen állsz, akár már most belevághatsz.

Az Évrendező füzetet innen tudod letölteni.

Forrás: itt

Fotó: itt, itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Szabó Eszter Judit
Kommunikációs szakember, újságíró. Hisz az önismereti- és terápiás munka sorfordító erejében. Ha kikapcsol, akkor túrázni megy. Vagy jógázni. Ha csinál valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszi. A Pszichoforyou-ra ez különösen igaz.

Pin It on Pinterest

Share This