Hétközapjainkat gyakran csak az otthonunk és a munkahelyünk zárt falai között töltjük el, és akár napokig nem megyünk ki a természetbe. Az elmúlt években több kutatás is rávilágított arra, hogy a szabadban eltöltött idő nemcsak a testünkre, hanem pszichés állapotunkra is nagyszerűen hat.

Fotó: utravalok.hu

David Strayer amerikai kutató szerint ha kint vagyunk a szabadban, az agyunkban pozitív változások játszódnak le, melyek elősegítik fizikai és mentális jóllétünket. Hogy pontosan mi ennek az oka? A Mindful online magazinban a természetjárás pozitív hatásait ismertették, vagyis azt, milyen hatással van mindez az agyunkra.

  1. Csökken a stressz-szintünk

Egy japán kísérletben az egyik vizsgálati csoportnak a természetben, a másiknak a városban kellett sétálnia. Megmérték a vizsgálati személyek vérnyomását, érdeklődtek a hangulatuk felől és afelől, hogy mennyire érzik magukat feszültnek. Az erdőben sétálók vérnyomása alacsonyabb volt, jobb hangulatról és kevesebb feszültségről számoltak be.

A kutatók meggyőződése, hogy nemcsak önmagában a testmozgás, hanem más tényezők is elősegítik a stressz-szint csökkenését.
  1. Boldoggá tesz és nem őrlődünk annyit

Ha kilépünk a „zöldbe“, úgy érezhetjük, máris sokkal jobban vagyunk, és ezt nem csak az előbb említett stressz-szint csökkenés okozza. Gregory Bratman, a Stanford University professzora szerint más is közrejátszik ebben. Kutatásában a résztvevők egyik csoportja a szabadban, a másik pedig városi környezetben sétált ötven percet. A séta előtt és után is rákérdeztek a vizsgálati személyek érzelmi állapotára, emellett tesztelték a rövidtávú memóriájukat is.

 A szabadban sétálók kevesebb szorongásról, negatív érzésről, emellett több pozitív érzelemről számoltak be, és nem rágódtak annyit problémáikon. Sőt, a rövidtávú memóriájuk is jobbnak bizonyult a másik csoporthoz képest.

forest_1

  1. Mérsékli figyelmünk csökkenését és növeli kreativitásunkat

A XXI. században, a modern technológia világában élünk, ahol a figyelmünket állandóan meg kell osztanunk. A szakemberek szerint azonban az agyunk nincs felkészülve a már túlzóan nagy információáradat befogadására. Emiatt pedig könnyen fáradékonynak, túlterheltnek érezhetjük magunkat, de gyorsabban jelentkezhetnek a kiégés tünetei is.

Részletesebben a szindrómáról ebben a cikkben olvashatsz.

Az okos kütyük

Bármilyen céllal is használjuk a mobilunkat, például telefonálunk, sms-ezünk, fényképet készítünk vagy csak játszunk, mindezzel a prefrontális agyterületeket terheljük le, s ennek következtében csökkenthet a kognitív teljesítményünk.

Strayer szerint ha megengedjük magunknak, hogy „csak úgy“, semmi nélkül legyünk a természetben, tehát nem viszünk magunkkal semmilyen elektromos készüléket, a prefrontális régió pihenni tud. Ezzel lényegesen javulhat kognitív teljesítményünk –mint a figyelem, gondolkodás, emlékezet, érzékelés – és éppúgy növekedhet kreativitásunk, problémamegoldó készségünk és pszichés jóllétünk is.
  1. Kedvessé és nagylelkűvé tesz

A California és Berkeley University professzorai több kutatásukban is azt vizsgálták, vajon az anyatermészetben eltöltött idő befolyásolhatja-e azt, hogy mennyire vagyunk nagylelkűek és segítőkészek másokkal, illetve mennyire vagyunk képesek megbízni másokban.

Eredményeik szerint már önmagában az, ha természetképeket nézegetünk, pozitívan befolyásolja viselkedésünket: tehát segítőkészebbek, nagylelkűbbek leszünk társainkkal, és több pozitív érzelmet élhetünk át.

holiday_1

  1. Jobban érezhetjük, hogy jelen vagyunk

Kinn a szabadban járva feltöltődünk energiával, stressz-szintünk csökken, kilépünk a mindennapok „mókuskerekéből“. Sokkal frissebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat, kreativitásunk szárnyra kap. Nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk és pozitívabban viszonyulunk környezetünkhöz is.

Mennyi idő szükséges ehhez?

Legalább 3 nap kellene ahhoz, hogy kiszakadjuk a monoton hétköznapokból, kiszellőztessük a fejünket és kellőképp regenerálódjunk testileg és lelkileg is. Azonban erre sajnos nincs mindig lehetőségünk – jegyzi meg Strayer.

 Mit tehetünk a mindennapokban?

Habár nincs mindig mindenre lehetőségünk, mégis találhatunk olyan tevékenységet, amellyel rövid idő alatt is feltöltődhetünk:

  • Megpróbálhatunk kiszakadni az online térből (kapcsoljuk ki a mobilt, laptopot, TV-t, és menjünk el sétálni egyet a városban).
  • Megihatjuk a reggeli kávénkat a kertben.
  • Ha munkahelyünk zöldövezetben van, akár az ablakon kitekintve gyönyörködhetünk a természet szépségében
  • Leülhetünk egy parkban, hallgathatjuk a madárcsicsergést, környezetünk hangjait.
  • Megpróbálhatunk egy padon ülve relaxálni, befelé figyelni, tudatosan jelen lenni.

A meditációról bővebben ebben a cikkben, a mindfulnessről pedig itt olvashatsz

Ha minden szabad percünkben a telefonunkat nyomkodjuk (a Bubble-hatásról bővebben itt olvashatsz) vagy a képernyő előtt gubbasztunk, megfosztjuk magunkat valami egészen különleges élménytől: az igazi világtól. Attól, ami valójában körbevesz minket. Van a természetben valami, ami megújító erővel bír, amitől jobban érezzük magunkat, és hatékonyabban gondolkodunk.

Mi a legjobb benne? Nem kerül semmibe, csak egy kis időt kell rászánni, és az ismertetett eredmények alapján úgy fest, nagyon is megtérül a befektetett idő.

Érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikket? Ha igen, akkor iratkozz fel hírlevelünkre, így biztosan nem maradsz le a legizgalmasabb pszichológiai témájú hírekről, programokról és cikkekről.

Via: Mindful.org

Fotó forrás: itt és itt

Szólj hozzá!

Zilahi Tímea

A tudomány és a modern kutatások rajongója. Imádja Pécset, a német nyelvet és kultúrát. Szeret utazni – arra, amerre a lába viszi. Dinamikus, pontos, rendszerető. Életében meghatározó választott sportága, a crossfit.

Pin It on Pinterest