„Hajszolod magad, de a békesség csak nem akar eljönni” – A könyörtelen mércék életcsapdája

Szerző: | 2022. 01. 21. | Munka&Motiváció | Olvasási idő: 9 perc

„Annyiszor történt meg, hogy kiváló eredménnyel érkeztem haza, és semmi különösebb figyelmet nem kaptam. Valami rendkívüli teljesítményt kellett produkálnom ahhoz, hogy fölkeltsem kicsit a szüleim érdeklődését” – meséli a negyvenéves Pamela, aki orvosként végzett munkája mellett egyetemi tanszékvezető is. A nő nemcsak a munkájában teljesít erőn felül. Gondoskodik a férjéről, két gyerekükről; az otthonukban, még a kertben is makulátlan rend uralkodik, látszólag minden tökéletes. Mégis úgy érzi, lehangolt, depressziós, állandó ámokfutásban van a végtelen teendőlistája miatt – vagyis a könyörtelen mércék életcsapdájában rekedt.

könyörtelen mércék

Pamela történetét a két pszichoterapeuta, Jeffrey E. Young és Janet S. Klosko eleveníti fel Fedezd fel újra az életed! című, közösen írt könyvükben. A sématerápia elismert szakértői a kötetben tizenegy olyan, úgynevezett életcsapdát mutatnak be a praxisukban előforduló esetek, élettörténetek alapján, amelyek „meghatározzák a gondolkodásmódunkat, érzelmi világunkat, tetteinket és másokhoz való viszonyunkat”. De mit is jelent ez pontosan?

Sémák és életcsapdák

Az életcsapda azoknak a mintáknak az összessége, amelyek befolyásolják a felnőttkori kapcsolatainkat, méghozzá a gyermekkorunkban kialakult sémák révén. A sémák az életünk korai szakaszában, mélyen belénk ivódott hiedelmek magunkról és a világról. Az életcsapda pedig olyan séma, ami gyermekkorban kezd kialakulni, és átszövi az életút egészét. Ha a korai szükségleteink (mint például a biztonságos kötődés, vagy az érzelemkifejezés) kielégítése valamiért akadályba ütközött, felnőttként nehéz élmény lehet egy-egy sémánk aktiválódása.

„A séma a kialakulásakor segít a léleknek valamilyen módon, hiszen ezekkel az eseményekkel valahogy meg kell küzdeni. A nehézség abban van, hogy ezek aztán lenyomatot képeznek, és rávetülnek felnőtt korunkban más kapcsolatainkra is, ahol viszont már romboló hatásuk van”

– fogalmazott Vizin Gabriella klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, sématerapeuta ebben az interjúnkban. 

A könyörtelen mércék életcsapdája

A könyörtelen mércék életcsapdájában rekedve állandó nyomás nehezedik ránk, ami arra sarkall, hogy egyre többet és többet tegyünk anélkül, hogy valaha is lassítanánk vagy lazítanánk. A mércék, amelyeket magunk elé állítunk, jellemzően csak a külső szemlélők perspektívájából tűnnek könyörtelennek: számunkra teljesen természetes, hogy mindig mindenben a maximumot, és még annál is többet próbálunk nyújtani.

Ha valaki a könyörtelen mércék életcsapdájában rekedt, nagy valószínűséggel szenved olyan tünetektől, melyekkel a teste azt próbálja jelezni: ez már túl sok.

Ilyen lehet az irritábilis bél szindróma, az alvászavar, a bőrirritáció, de akár a pánikrohamok megjelenése is. 

A testi tünetek mellett a negatív érzelmek is állandó kísérőnkül szegődhetnek. Jellemző a türelmetlenség, ingerlékenység, a krónikus harag és a teljesítménykényszerrel járó szorongás. A könyörtelen mércék mellett nehezen fér meg az öröm, hiszen minden (túl)teljesített feladatot egy újabb hatalmas vállalás követ. Ahogy Young és Klosko fogalmaznak: „az önhajszolás végén rád váró békesség állapota csak nem akar eljönni”. 

A feltételes szeretet

„Ez az, ahogy az életcsapda fenntartja önmagát. Lényed mélyén képtelen vagy megengedni magadnak mást, mint az állandó küzdelmet valami többért” – írják a szerzők. De vajon hogyan jutunk el idáig?

A könyörtelen mércék életcsapdájának gyökere a legtöbbször az úgynevezett feltételes szeretet megélése – azaz amikor a szüleinktől kapott szeretet mértéke azon múlt, mennyire feleltünk meg az általuk felállított magas mércéknek. Hajlamosító tényező lehet az is, ha maguk a szüleink (egyikük vagy mindketten) voltak példák a könyörtelen mércékre; vagy az, ha megszégyenítettek, kritizáltak minket, amikor nem feleltünk meg az elvárásaiknak. De előfordul az is, hogy a könyörtelen mércék egyfajta túlkompenzálásként jelennek meg, a gyerekkori elszigeteltséget, kudarcokat próbálva ellensúlyozni. 

Pamela gyermekkora szintén a feltételes szeretet légkörében telt.

„Megtanultam, hogy nem létezem a szüleim szemében, hacsak nem nyerek meg egy versenyt, vagy nem vagyok osztályelső. Emlékszem, amikor kitűnő eredménnyel végeztem a szakvizsgán, első gondolatom az volt, hogy hazarohanjak elmondani a szüleimnek, mert annyira boldoggá tenné őket. Legtöbbször valójában nem igazán törődtek velem”

– idézi fel az orvosnő.

Ahogy a könyörtelen mércékkel élők egy részének, úgy Pamelának sem mondta soha senki, hogy mindig kiválóan kell teljesítenie ahhoz, hogy szeretetet kaphasson. A magas elvárások gyakran látens módon kerülnek kifejezésre: Pamela esetében például úgy, hogy kizárólag a lenyűgöző eredményeiért kapott odafigyelést és törődést. A siker számára az egyetlen lehetséges stratégiává vált a kapcsolódásra – mindeközben azonban soha senki nem erősítette meg abban, hogy az általa elért teljesítmény kimagasló lenne. Épp ellenkezőleg: Pamela szemében mindaz, amit elért gyermek- és felnőttkorában, a világ legtermészetesebb dolga. Ezért hajszolta felnőttként is önmagát és a sikert, és állt értetlenül kezdődő depressziója és a mindent átható ürességérzet előtt.

Könyörtelen mércék fogságában

„A könyörtelen mércék életcsapdájával járó alapvető probléma, hogy elveszíted a kapcsolatodat hiteles önmagaddal. Annyi erőfeszítést fektetsz a feladatokba, teljesítménybe vagy egy státusz elérésébe, hogy elhanyagolod elemi fizikai, érzelmi és társas igényeidet” – írja Young és Klosko.

Amikor – ahogy a szakértők fogalmaznak – „az élettől kapott jutalom mértékegysége a siker”, sokszor nem is mindjárt ébredünk rá, milyen súlyos árat fizetünk a teljesítménykényszerünkért. Olyan lehetőségeket mulaszthatunk el, amelyek ugyan nem kecsegtetnek sikerrel, mégis gazdagabbá, teljesebbé tehetnék az életünket. 

A legszembetűnőbb kárt a könyörtelen mércék talán a kapcsolatainkban tehetik. Ennek a kárnak csak egy része az, hogy valószínűleg nagyon kevés időnk marad azokra, akiket szeretünk.

A könyörtelen mércék nyomán azonban akaratlanul is szélsőségesen kritikussá és követelőzővé válhatunk, és öntudatlanul is azok elé az elérhetetlenül magas elvárások elé állíthatjuk a szeretteinket, amelyeknek tudat alatt mi magunk is igyekszünk megfelelni.

Mindeközben úgy érezzük, semmi lehetetlent nem kívánunk – szép lassan mindenkit leértékelünk, aki nem üti meg a mércét, és minden kapcsolatunkat, az életünket is az érzelmi kiüresedés veszélye kezdi fenyegetni.

Kiút az életcsapdából

Nem kérdés tehát, hogy a könyörtelen mércék életcsapdájából kiutat találni létfontosságú kérdés lehet nemcsak azok számára, akik megrekedtek benne, de a környezetük szempontjából is. Fontos tudni, hogy a könyörtelen mércékhez vezető sémák, és maga az életcsapda nem tűnnek el maguktól. A legeredményesebben segítő szakember támogatásával találhatjuk meg a kivezető utat.

Nagyon sokat számíthat azonban már a felismerés is, hogy lehetséges, hogy a túlhajszoltságunk mögött rendellenesen működő sémák állhatnak; és mindaz, amit a felismerést követően mi magunk is megtehetünk. Bár, ahogy Young és Klosko is felhívja a figyelmet, a könyörtelen mércék számos előnnyel is járhatnak (mint például a siker, vagy a környezetünktől érkező megbecsülés, elismerés), a gyógyulás elengedhetetlen része az is, hogy ezek mellett a hátrányaikat is meglássuk. Érdemes mindkettőről egy-egy listát is összeállítani. Ilyen hátrány lehet például a fizikai és az érzelmi kimerültség, az egészségügyi problémák, az önmagunkra és a szeretteinkre fordított minőségi idő csökkenése.

A szakértők szerint ez utóbbi lehet az egyik kulcstényezője annak, hogy kezelhető mederben tartsuk a könyörtelen mércéinket. Ha rászoktatjuk magunkat arra, hogy számszerűsítsük az időt, amelyet a magas elvárásaink fenntartására fordítunk, tisztábban láthatjuk, hogy az, amivel éppen foglalkozunk, milyen mértékben járul hozzá valójában a jóllétünkhöz és a boldogságunkhoz. Ha jobban átlátjuk, mennyi energiát és időt veszítünk valójában a könyörtelen mércék miatt, az segít, hogy az igazán fontos dolgokra is több időt szánjunk.

Felhasznált irodalom:

Jeffrey E. Young és Janet S. Klosko: Fedezd fel újra az életed! Oriold és Társai, 2020.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This