Aki a könyveket szereti, rossz ember nem lehet

Szerző: | 2017. 05. 17. | Pszicho&Light | Olvasási idő: 3 perc

Eddig – a népszerű közmondás alapján – csak a virágokkal kapcsolatban tudhattunk biztosat, de egy új kutatásnak köszönhetően úgy tűnik, a könyvek szeretete is árulkodik a személyiségünkről.

A londoni Kingston Egyetem kutatói vizsgálatuk során egy érdekes eredményre bukkantak: azt találták, hogy azok, akik rendszeresen olvasnak, kedvesebbek és empatikusabbak azoknál, akik tévénézéssel töltik az idejüket.

A kutatásban 123 embert kérdeztek arról, mivel töltik szívesebben a szabadidejüket: olvasással, tévénézéssel, esetleg színházlátogatással. A vizsgálat vezetői arra is kíváncsi voltak, milyen típusú könyveket, műsorokat vagy színdarabokat választanak legszívesebben a résztvevők. Ezt követően arról is megkérdezték őket, milyen a másokkal szembeni viselkedésük, mennyire jellemző, hogy segítenek a körülöttük élőknek, és megértéssel fordulnak mások érzései felé.

Könyvmolyok előnyben?

A kutatási eredmények alapján úgy tűnik, azok, akik olvasással töltik a szabadidejüket,

több pozitív társas megnyilvánulást mutatnak, és empatikusabban fordulnak mások felé, míg azok, akik többnyire tévét néznek, a válaszaik alapján kevésbé szociábilisak és empatikusak.

„Az eredmények azt mutatják, hogy azok, akik több regényt olvasnak, könnyebben azonosulnak mások érzéseivel.” – mondja Rose Turner, a kutatás vezetője. „Azonban az is kiderült, hogy az sem közömbös, milyen típusú könyveket választ valaki.”

Dráma és szerelem

Az adatok alapján úgy tűnik, azok mutatják a legfejlettebb szociális készségeket, akik a romantikus regényeket és a drámákat részesítik előnyben más könyvekkel szemben. A vidám, komikus történetek rajongói pedig az empátiában, mások érzéseinek megértésében jeleskednek.

Rose Turner szerint ez azért is fontos eredmény, mert a jelek szerint ezeken a műfajokon keresztül lehet a leghatékonyabban az empátiás készségünket fejleszteni.

Mintha kellene még egy ok

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a vizsgálatuk során nem sikerült fényt deríteniük az okozati összefüggések valódi természetére, azaz hogy az eredmények valóban arra utalnak-e, hogy az olvasás jobb, empatikusabb emberré tesz minket, vagy arra, hogy azért olvasunk szívesen, mert eleve magasabb szintű empátiás készséggel bírunk. Ennek feltárására további vizsgálatokra van szükség.

Azonban ha felsorolnánk az olvasás, a könyvek lelkünkre gyakorolt pozitív hatásait, a lista – stílusosan szólva – köteteket töltene meg. Az igazi könyvmolyok pedig, kutatás ide vagy oda, biztosan végig is olvasnák mindet.

Via IFLScience

Fotó: itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This