LAGOM! – Élj PONT JÓL! – A svédek szerint a mértékletesség és az egyszerűség élvezete a hosszú és boldog élet titka

Szerző: | 2018. 07. 10. | Munka&Motiváció | Olvasási idő: 11 perc

Túlzások helyett önmérséklet, végletek között középút, teljes kiaknázás helyett fenntarthatóság, rohanás helyett lassítás, káosz helyébe rendezettség, mindent vagy semmi elv helyett elegendő. Talán ezek a szavak fejezik ki a legtökéletesebben a lagom lényegét. De mi is az a lagom? Több évszázados életforma és életszemlélet, a svéd ember számára a kiegyensúlyozott és egészséges élet kulcsa, amiből mi is tanulhatunk.

Ha a lagom szó eredetéről kérdezzük a svédeket, a legtöbben a viking korba kalauzolnak bennünket és egy régi, romantikus történettel magyarázzák ezt az régi kifejezést. A skandináv szájhagyomány úgy tartja, hogy a viking ősök kézről-kézre adták a szaru ivótülköt. A „Laget om” (körbe a társaságon) azt jelentette, hogy az ivótülöknek mindenkihez el kellett jutnia, ezért minden viking csak akkorát kortyolhatott belőle, hogy az ital mindannyiuk számára elegendő legyen. Ez a gyakran hallható népi magyarázat azonban téves. A szó eredete ennél jóval egyszerűbb: svédül a „lag” szó jelentése törvény, az ósvéd nyelvben a „laguhm” körülbelüli fordítása pedig így hangzik: „a törvény szerint”.

Vagyis a lagom a társadalmon belüli helyes és megfelelő viselkedést jelenti, egy olyan norma, amely arra ösztönözi a közösség tagjait, hogy ne csak az írott törvényeket tartsák be, hanem használják a józan eszüket is.

Lagom étel, lagom ital, lagom munkaidő, lagom pihenés… életünk valamennyi terepén és szerepében hasznos mankóul szolgálhat az északi mértékletesség – írja Anna Brones: Lagom – A boldogság svéd titka című könyvében.

Mennyi az annyi?

Mindenki tudja, hogy létezik valami a túl kevés és a túl sok között. A lagom mennyisége azonban nem mérhető. Azt jelenti: pont jó. Középút a két véglet között. Nemcsak személyes egyensúlyt jelent, hanem egyfajta társadalmi megegyezést is, valami olyasmit, ami nemcsak számunkra, hanem a minket körülvevő világ számára is jó.

A lagom nem csodapirula, amit ha beveszünk, megoldódnak a problémáink, és elmúlik a stressz, mégis segíthet tudatosítani, hogy megengedhetjük magunknak azt, hogy „éppen csak elég jók” legyünk. Segítségével örömet találhatunk abban, akik most vagyunk, ahelyett, hogy folyamatosan azt hajszolnánk, hogy milyenek szeretnénk lenni.

A svéd lagom arra ösztönöz minket, hogy elgondolkodjunk a „slow livingről”, azaz a tudatosabb életmódról, amikor nem fogyasztunk túl sokat, nem okozunk kárt, és a fontos dolgokra összpontosítunk.

Nem csak a svédek élhetnek lagom módon

A svédek számára a lagom a kultúrájuk része, egy olyan magától értetődő fogalom, amin nem gondolkodnak sokat. Zsigerből tudják, hogy a mértékletesség és egyszerűség élvezete a hosszú és boldog élet titka. Ám nem kell a viking ősökkel bírnunk ahhoz, hogy magunkévá tegyük a lagom eszméjét. Elég, ha bepillantunk a svédek mindennapjaiba és ötleteket merítünk a boldogságreceptjükből. Ebből kínálunk most pár „pont jó tanácsot”.

Ne akarj elfoglaltnak tűnni!

A svéd alkalmazottaknak kb. az 1%-a dolgozik munkaidőn túl, ami a legalacsonyabb arány az európai országok között, ahol ez a szám átlagosan 13%. Amíg mi azt kérdezzük: Hogyan dolgozhatnék kevesebbet?, a svédek inkább arra keresik a választ: Hogyan dolgozhatnék kreatívabban és eredményesebben? Svédországban a hosszú munkanap nem a hatékony munka jele, sokkal inkább azé, hogy nem voltunk képesek jól elvégezni a feladatainkat elsőre, és emiatt kellett túlóráznunk.

A minőség fontosabb a mennyiségnél

A lagom lényege, hogy ahelyett, hogy egy csomó felesleges dologgal foglalkoznánk, magára a feladatra koncentráljunk, illetve arra, hogy jól oldjuk meg azt. Állítsunk fel fontossági sorrendet a teendők között, tervezzünk és elemezzük, mit kell valóban elvégeznünk. Próbáljunk skandináv módon előrelátóan, proaktívan dolgozni, ne pedig reaktívan, vagyis utólag reagálva az eseményekre.

Egovezérelt viselkedés helyett összefogás

Az együttműködő munkahely a bizalmon és a megértésen alapul. Olyan biztonságot adó hely, ahol a munkavállaló komoly ügyeket és kérdéseket is felhozhat anélkül, hogy félnie kellene az elbocsátástól vagy a rendreutasítástól. Ezt a saját kollégáink körében is megvalósíthatjuk: bátorítsuk őket a véleményük kifejezésére és arra, hogy beszéljük meg közösen az ügyeket. Az együttműködés a terhelés és egyben a stressz megosztását is jelenti, valamint abban is segít, hogy szikrát kapjon a kreativitás és jobb ötletekkel álljunk elő.

Irány a fikarum!

A svéd vezetők gyakran hivatkoznak arra, hogy a munkavállalók hatékonyságának, termelékenységének és jólétének egyik oka a fika, azaz a svéd kávészünet, amelyet a kora délelőtti vagy kora délutáni órákban tartanak. Ilyenkor a kollégák egy bögre kávé mellett csevegnek a fikarumban, vagyis kávézóhelyiségben. Ez a munkától való elszakadásról, a társasági életről és a tudatos jelenlétről szól, vagyis arról, hogy eltereljük a gondolatainkat a határidőkről és a munkával kapcsolatos stressztől.

Elég mennyiségű pihenés

A svédek a pihenés megbecsülésével összpontosítanak a munkára, amiből mindannyian tanulhatunk. A legtöbb skandináv a szabadsága néhány hetét egy kis falusi házikóban tölti, messze a zakatoló, modern élettől. Nem muszáj vidékre utaznunk ahhoz, hogy lagom módon rátaláljunk a nyugalomra. A cél, hogy engedjünk olyan napokat magunknak, amikor semmit sem csinálunk. Élvezzük a lassú, nyugodt percek luxusát. Hagyjunk teret az agyunknak az álmodozáshoz.

Egyensúly a térben

A svéd dizájn kiegyensúlyozott, ragyogó és vibráló, mégis tiszta és egyszerű érzést sugall. A lagom szerint felesleges luxusholmikkal és művészeti alkotásokkal telezsúfolni az otthonunkat úgy, hogy az nem tükrözi az esztétikum iránti vágyunkat és a személyes ízlésünket, amellyel a tárgyakat kiválasztottuk és a számukra megfelelő térbe helyeztük. A szép skandináv otthon lényege, hogy a látvány és a funkció egyensúlyba kerüljön. Fénnyel teli, levegős helyiségek, meghitt és hívogató terek, természetes alapanyagok, és időtlen dizájn – ezek miatt érzik magukat a svédek olyan jól az otthonaikban.

A minőség fontosabb a mennyiségnél

Manapság semmi sem tart vissza minket attól, hogy ha meguntuk bármit is, kidobjuk és újat vegyünk. Valóban boldogabbak leszünk, ha többet vásárolunk? A globális társadalomban úgy fogyasztjuk az erőforrásokat, mintha 1,6 Földünk lenne. Becsüljük meg a régi tárgyainkat és használjunk minél több kézműves terméket, ezek kevésbé terhelik meg a környezetünket.

Kapcsolódj ki kreatívan!

A „slow art” az úgynevezett lassú művészet megőrzi a kézművesség hagyományait, és értékeli azt az időt és energiát, amelyet egy adott tárgy előállítására szántak. Az így megbecsült kézművesség emlékeztet minket arra, hogy a modernizáció nevében nem kell sutba dobni a múlt hagyományait és tanításait. Keressünk olyan kikapcsolódást, ami jól esik, legyen szó agyagozásról, barkácsolásról, kötésről, vagy kovácsoltvas elemek készítéséről. Nemezelhetünk pulóvert,  alkothatunk levélgirlandot, készíthetünk gallyakból fogast vagy papír lámpabúrát.

Az ételekhez nem kell nagy felhajtás

A svéd táplálkozás mindig is elég lagom volt, hiszen a skandináv országnak nincs extravagáns gasztronómiája. A nemzeti ételek mindössze néhány hozzávalóból készülnek, az alapanyagok szerények és egyszerűek, és azt tükrözik, ami elérhető az északi területeken. A hangsúly a friss összetevők minőségén és esetleg a fűszereken van. Ha bekukkantunk egy tipikus svéd kamrába, teljes értékű élelmiszerek, friss és helyben termesztett alapanyagok sorakoznak a polcokon. A teljes kiőrlésű gabonák, friss tejtermékek, számtalan féle gyökérzöldség, piros bogyójú gyümölcsök és halak (hering, makréla, pisztráng és fehér húsú halak) alkotják a svéd konyha alapját. A kulcsszavak: helyi, organikus és környezetbarát. Miért ne törekedhetnénk erre mi is?

Lagom egészség

A lagom nem a lemondásról és a visszafogottságról szól, hanem a mértékletességre koncentrál. Az egészség holisztikus megközelítését, a test és az elme közötti egyensúly meglelését jelenti. Hiába készülünk heti öt napon át a maratonfutásra, ha közben továbbra is a rosszul étkezünk és stresszes helyzetben dolgozunk. Mindannyian képesek vagyunk lagom mennyiségű sportot űzni, ami egészségesen tart minket. Edzőterem helyet válasszuk a friss levegőt: a munkába biciklizés vagy sétálás, a kertészkedés mind jó kezdés lehet a szabadban eltöltött mozgás beiktatásához.

Légy jóban önmagaddal!

Kevesebb online tér, több személyes kapcsolat a családunkkal, a barátainkkal, a kollégáinkkal és a legfontosabb kísérőnkkel, önmagunkkal. A lagom szemléletben fontos szerepet kap az egyedüllét. A svédek szerint csak akkor tudunk odafigyelni másokra, ha odafigyelünk önmagunkra. Például indíthatjuk a napunkat néhány csendes pillanattal egy csésze tea mellett, vagy elfogyaszthatjuk egyedül is az ebédünket.

Óvd a bolygót!

Jelenleg 7 milliárd ember él a Földön, ami 2050-re 9,5 milliárdra nő. Exponenciálisan nő az étel-, víz- és energiafogyasztás, bolygónk pedig alig képes ellátni a szükségleteket. A Royal Society 2012-es „Az emberek és a bolygó” című jelentése szerint egy fejlett világbeli gyermek harmincszor-ötvenszer több vizet fogyaszt, mint egy fejlődő világbeli. Ökológiai lábnyomunk egyre nő. Csökkentsük a hulladékot, ne pazaroljunk az étellel, ne igyunk palackozott vizet. Amit lehet, javítsunk meg, vásároljunk másodkézből, komposztáljunk és tanítsuk a következő nemzedéket a bolygónk védelmére.

A lagom az egyetlen mód a fenntartható jövő felé. Lagom módon élni azt jelenti, hogy lehetőséget adunk a gyermekeinknek arra, hogy ők is lagom módon élhessenek.

A cikk forrása: Anna Brones: Lagom – A boldogság svéd titka című könyve, amit itt megrendelhetsz.

Fotó forrás: itt, itt, itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Kiss Henrietta
Eredetileg bölcsész, tanár. Most újságíró és szerkesztő. Anya. Feleség. Barát(nő). Szeret a konyhában brillírozni, a futópályán meghalni, a társasjátékban nyerni. Kacagni és jókat beszél(get)ni. No meg kérdezni másokat. Keresgélni új utakat. Feszegetni a határokat. Nemcsak másokét, a sajátjait is.

Pin It on Pinterest

Share This