Hurrá, makacs a gyerekem!

Szerző: | 2017. 01. 20. | Család&Gyerek | Olvasási idő: 9 perc

Biztosan hallottatok már két anyukát arról beszélgetni, mennyire okosak, ügyesek és aranyosak a gyerekeik. De el tudjátok képzelni, hogy egyikük egyszer csak azt mondja: „És tudod, mit imádok? Hogy annyira makacs! Egyszerűen képtelenség rávenni, hogy elrakja a játékait, és elinduljon fürödni! Fantasztikus, hogy ennyire akaratos!” Nem, ugye? Mert valószínűleg még egyetlen, gyerekek erényeit taglaló párbeszédben sem hangzott el ez a mondat.

5mhzmsehi4e-paul-bence

Nem, nem, nem és nem!!!

Mindannyiunk fejében él egy kép az „ideális” gyerekről. Aki mindig kedves, udvarias és szófogadó, akivel soha nem kell szócsatákat vívnunk, akit soha nem kell a kezénél-lábánál-ruhájánál fogva vonszolni magunk után, mert magától nem akar jönni. De mi történik, ha a gyerekünk nem felel meg a hagyományos „jó gyerek” mintaképnek?

Vannak gyerekek, akik a veleszületett temperamentumuknak köszönhetően erősebb akarattal rendelkeznek, mint hasonló korú társaik, és ezt az erős akaratot többnyire keresztül is viszik. A szülők pedig jó néhány kihullott (vagy kitépett) hajszállal szegényebben, vesztes félként hagyják el a csatateret, míg a makacs csemete vígan babrál tovább a játékaival.

Egy pillanatra tekintsünk el a folyamatos harctól, és nézzük meg, vajon lehet-e a makacsságnak pozitív oldala!

Az önfejűség haszna

Egy nemrégiben publikált kutatási eredmény szerint azok a gyerekek, akik hajlamosak ellenkezni a szüleikkel és akár a szabályokkal is szembeszegülni, jobb eredményeket érnek el a tanulmányaikban, és felnőttként magasabb fizetést kapnak majd.

A kutatás különlegessége, hogy az eredetileg 8 és 12 éves koruk között vizsgált gyerekeket a szerzők negyven évvel később újra felkeresték. Ily módon évtizedek múltával ismét meggyőződhettek arról, hogy a felnőttkori magasabb összegű bevétel legpontosabb előrejelző faktora a gyerekkori makacsság.

A kutatók szerint a magyarázat abban rejlik, hogy az akaratos gyerekek jellemzően versengőbbek, és keményebben küzdenek a jobb jegyekért. Felnőttként pedig hatékonyan képviselik az érdekeiket, ha a fizetésről kell tárgyalniuk egy munkahelyen.

„Kettő… kettő és fél…”

A makacs gyerekek szülei a fenti adatokat hallva valószínűleg fáradt mosollyal nyugtázzák, hogy gyermekükre fényes jövő vár. Majd felteszik a kérdést: de mi lesz a jelennel? Egy akaratos gyerekkel minden perc egy újabb csata lehetőségét rejti magában. A forgatókönyv többnyire ugyanaz: megkérjük, hogy tegyen meg valamit, ő pedig nemet mond.

Újra és újra, amíg a szülő türelmét vesztve elő nem húzza a tarsolyából a híres „Háromig számolok… Egy… Ne akard megtudni, mi jön a három után!” kezdetű monológot. Szerencsés esetben a gyerek nem akarja megtudni. Kevésbé szerencsés esetben azonban szembe kell néznünk azzal, hogy mi sem tudjuk.

Az akaratos gyerekek hamar rájönnek, hogy a szülői utasítások korántsem megszeghetetlenek. A felismerés birtokában pedig szívesen próbálgatják a határaikat. Ha azonban a rettegett „három” után nem jön semmi, a gyerek gyorsan megtanulja, hogy bármikor szembeszállhat a szüleivel – következmények nélkül.

Trükkös szülők

Sharon Silver amerikai nevelési tanácsadó szerint a makacs gyerekekkel szemben a szülőknek legcélszerűbb a „trükkös nevelés” stratégiáit alkalmazniuk. A trükk ebben az esetben nem azt jelenti, hogy megtévesztjük vagy becsapjuk a gyereket, sokkal inkább – ahogy Silver is fogalmaz – egyfajta „okos nevelésről” van szó, ahol egy kis kreativitással, kerülő utakon érjük el a célunkat, nyílt összecsapás nélkül.

A szakértő szerint a makacs gyerekekből az olyan közvetlen utasítások, mint például a „Pakold el a játékaidat, indulunk lefeküdni!”, vagy az „Azonnal ülj le és csináld meg a házidat!” törvényszerűen tiltakozást váltanak ki. Ahhoz, hogy a szülői tekintélyünk csorbulását elkerüljük, érdemes a szigorú parancsok helyett más módszerekkel próbálkoznunk.

Lássunk néhány klasszikus helyzetet, amely konfliktus forrása lehet – és hogy hogyan keveredhetünk ki belőlük!

1. Rend a lelke mindennek

A helyzet: A gyerek a nap folyamán időt és energiát nem kímélve szép komótosan beborítja a játékaival a szoba padlóját, majd rendrakás helyett mással kezd foglalkozni.

Trükkös stratégiák:
– Miért ne tennénk izgalmassá a takarítást? Az akaratos gyerekek kedvelik a kihívást és a versenyhelyzeteket. Lássuk, mennyi játékot sikerül elpakolni 5 perc alatt! Óra indul!
– Kérdezzük meg tőle: „Lennél ma az én ügyes kis segítőm? Te tudod a legszebben megigazítani a párnákat!” A takarítás így tulajdonképpen jutalommá, kiváltsággá válik a gyerek számára.

2. A játéknak vége, fürdés-alvás, egy-kettő!

A helyzet: Kevés dolog vált ki akkora tiltakozást, mint a fürdés végének közeledte, hiszen minden gyerek tudja, hogy ez azt jelenti, hamarosan elérkezik a lefekvés ideje.

Trükkös stratégiák:
– Hangolódjunk rá közösen a nap befejezésére! A makacs gyerekek általában nehezen nyugszanak meg segítség nélkül. Ilyenkor jól jöhet, ha kéznél van egy kedvenc CD, de bármilyen halk, nyugodt zene megteszi a fürdés és a lefekvés előkészületei közben. Csak a zene – szavak és veszekedés nélkül.
– A játék neve: igen! Kérdezz a gyerektől bármit, amire igent mondhat, legalább háromszor egymás után. Például: „Jót játszol ott a vízben a kiskacsáddal, ugye? Megmutatod, hogy tud úszni? Legközelebb behozzuk a kádba az úszószemüvegedet is, és te is úszhatsz, jó lesz?”

Három igen után az akaratos gyerek érzi, hogy meghallgatod és figyelsz rá, és kevésbé érez majd késztetést ellenszegülni.

3. Próbáljunk meg felöltözni

A helyzet: A reggeli rohanás közben a gyerek háromszor is meggondolja, melyik zokniját szeretné felvenni. De ha mégis a piros zokni marad, akkor a zöld pólónak mennie kell, és át kell venni a kéket. A kék pólóhoz pedig hogy is passzolhatna a kék nadrág?

Trükkös stratégiák:
– Ki velük! Minél több a ruha, annál tovább tart az öltözködés egy makacs gyerekkel. Sharon Silver ezért azt javasolja, szűkítsük le a lehetőségeket: a ruhák egy részét mindig tegyük el szem elől, és csak néhányat hagyjunk meg a válogatáshoz. Később cseréljünk, és jöhetnek a korábban elrejtett darabok.
– Biztos, hogy megér egy vitát? Ahogyan Silver hangsúlyozza: „Néha egyszerűen csak engedd el.” Velünk, felnőttekkel is előfordul, hogy egy adott napon különösen ragaszkodunk ahhoz, hogy egy bizonyos ruhát viseljünk – miért ne érezhetnék így a gyerekek is? Ha nincs objektív ok a cserére, bízzuk rájuk a választást.

4. Szülők és gyerekek réme: a házi feladat

A helyzet: Nincs szüksége segítségre, de elvárja, hogy ott ülj mellette, miközben látványosan szenved. És ez még a jobbik eset. Rosszabb esetben a végtelenségig húzza az időt, és csak lefekvés előtt sikerül rávenni, hogy kezdjen el tanulni.

Trükkös stratégiák:
– Törd meg! Mármint nem a gyereket, hanem a házi feladatokkal töltött időt. A makacskodás és a tiltakozás annak a jele is lehet, hogy a gyerek túlterhelt és fáradt. Ilyenkor segíthet, ha kisebb, belátható szakaszokra bontjuk a háziírást: tíz perc munka (vagy két matekfeladat, esetleg egy versszak megtanulása) után jöhet pár perc pihenő.
– Csempésszünk egy kis vidámságot a tanulásba! A kötelezőket például ugyanolyan jól el lehet olvasni egy takarókból és párnákból épített erődben. A verset pedig akár labdapattogtatás közben is felmondhatjuk.

Tény, hogy a makacs gyerekek szüleinek nincs könnyű dolguk, de bízunk benne, hogy ezek a tanácsok és a tudat, hogy ez a makacsság egyszer majd kifizetődik és a javukra válik, talán adhat némi erőt a sokszor idegőrlő helyzetekben.

Fotó: itt, itt és itt

 

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This