„Mindent érted tettem” – Az önfeláldozás nagymestere: a Mártír szülő

Szerző: | 2016. 06. 30. |

Ismersz olyan szülőt, aki mindent feláldoz a gyermekéért? Aki érzelmileg túlzottan függ a gyermekétől, élete értelmének tartja, azonban mégis a gyermeke tudtára hozza, milyen áldozatokat hoz és hozott érte? Korábbi cikkünkben már ajánlottuk nektek L. Stipkovits Erika Szeretettel sebezve című könyvét, amelyben a szerző részletesen ismerteti azt a kilenc szülőtípust, amelyeket több évtizedes praxisa során szerzett tapasztalatai alapján különített el. A Borostyán szülőről egy korábbi cikkünkben már olvashattatok; most a Mártír szülőtípus jellemzőit mutatjuk be.

L. Stipkovits Erika szakpszichológus, pszichoterapeuta terápiás tapasztalatai nyomán különítette el és írta le a szülői működésmód azon kilenc mintázatát, melyek mind a szülő- gyermek kapcsolat alakulásában, mind a gyermek egészséges lelki fejlődése során problémákat generálhatnak. A Szeretettel sebezve című könyv fejezetről fejezetre mutatja be a Borostyán, a Szülősítő, az Idomár, a Jó fej, a Szuperszülő, a Mártír, az Üveghegy, az Agresszor, vagy a Bátorító szülőtípust.

A könyv Mártír szülői működésmódot bemutató fejezete részletesen leírja, bemutatja, hogy ez a fajta szülőtípus milyen hatással van a szülő gyermekének gyermek- és felnőttkorára: mi jellemzi majd a gyermeket a munkában, hogyan éli meg a gyermek a párkapcsolatát, milyen szülővé válik. Természetesen a szerző nem hagy minket megfontolandó tanácsok nélkül, megtudhatjuk azt is, hogy

  • miként fejleszthetjük szülői viselkedésünket Mártír szülőként
  • hogyan élhetünk felnőttként boldogabb életet, ha a szüleink Mártír szülők.

A Mártír szülő jellemzői:

  • „Gyermekemért mindent” – Gyermekért hozott áldozatok a középpontban

Saját vágyait, álmait áldozza fel gyermeke jó- és jóllétért. A Mártír típusú szülő meggyőződése az, hogy a gyermekének mindig hálásnak kell lennie, hiszen mindent megtett érte, akár erején felül is.

A gyermekéért hozott áldozatokat gyakran felemlegeti.

  • „Nem jó neked itthon, a barátnőiddel jobb?” – Rosszul viseli, ha eltávolodnak tőle

A hozott áldozatokért cserébe ő is vágyik egy „kis” figyelemre, szeretetre. A Borostyán szülőhöz hasonlóan túlságosan ráfonódik, beavatkozik a gyermeke életébe. Gyermekével kapcsolatát igyekszik szorosra fűzni, a gyermek leválási kísérletét, fizikai eltávolodását hálátlanságnak érzi, ezért ezt nem támogatja. Akár a gyermeke házastársára is féltékeny.

borostyan_szulo2

  • „Felém se nézel, hát már nem szeretsz?” – Mi áll viselkedésének hátterében?

Fő motivációja, hogy megkapja a gyermekétől azt a figyelmet, szeretetet, gondoskodást, közelséget, amit korábban saját szüleitől, párkapcsolatától nem kapott meg. Eszköze a bűntudatkeltés, amit a gyermeke kötelességtudatára alapoz. Viselkedésének mozgatórugója a magány, elhagyottság érzése, illetve az ettől való félelem. Az érzelmileg zsaroló szülő tulajdonképpen szeretetre vágyik, csak nem jó „eszközzel” kívánja elérni azt.

  • „Nekem csak te maradtál” – Válás hatására is felveheti egy szülő a Mártír pozíciót

Létezik olyan szülő is, akinél alapvetően nem dominál az érzelmi zsarolás, de egy kapcsolati veszteség válás, szakítás, házastárs halála következtében Mártír pozícióba kerül. Gyakran nem motiváltak új párt találni maguknak, mert ezt a szerepet a gyermekükkel töltetik be.

  • „Örülök, hogy tetszik az új telefonod, de hogy ezért nekem mennyit kellett dolgoznom” – Kettős kommunikáció

A Mártír szülő tudattalanul kétféle üzenetet közvetít egyszerre: fontos vagy, ezért áldozatot hozok érted, ugyanakkor terhemre is vagy. Az ilyen típusú kommunikáció hatására a gyermekben kettős érzések munkálnak: félelem és harag. Az érzelmi zsaroló szülő gyermeke felnőve gyakran küzd kisebbrendűségi érzéssel, szorongásos, pszichoszomatikus betegségekkel.

A szülői nevelés, a szülő-gyermek kapcsolat generációról generációra „öröklődő” hatásairól, átírható hiedelmeinkről ebben a cikkünkben olvashatsz.

A szerző által megfigyelt és elkülönített szülői tipológiák keveredhetnek egymással. Miért is érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen családi környezetben nőttünk fel, és milyen mintát viszünk tovább mi magunk, hogy neveljük gyermekeinket?

Felelősséggel tartozunk személyiségünk fejlődéséért, épp ezért fontos megismerni, milyen útravalót kaptunk, hogy miért vagyunk hálásak a szüleinknek, mit érdemes tovább örökítenünk gyermekeinkre, és mit érdemes másként csinálnunk.

Ehhez az önismereti munkához ajánljuk L. Stipkovits Erika Szeretettel sebezve című könyvét (HVG kiadó, 2015).

 LESZEL AZ ÚTITÁRSUNK?

Saját fejlesztésű önismereti programunk keretében további exkluzív tartalmainkhoz is hozzáférhetsz. Videók, filmek, önismereti gyakorlatok szívvel-lélekkel neked. MEGNÉZEM

Szólj hozzá!

Szerző

Bacsinszki Petra

Pin It on Pinterest

Share This