Miért kell nekem mindig erősnek lenni? – Pszichoforyou Lélekerősítő Podcast (III./2.)

Szerző: | 2021. 05. 07. | PODCAST | Olvasási idő: 2 perc

Podcast-csatornánk, a Pszichoforyou Lélekerősítő legújabb évadában olyan témákról beszélgetünk, amelyeket ti javasoltatok. A legtöbb hallgatónkat foglalkoztató kérdések és problémák közül ezúttal a sebezhetőség témáját jártuk körül.

Vajon miért érezzük úgy, hogy nekünk minden helyzetben erősnek kell maradnunk? Miért félünk attól, hogy mások gyengének lássanak?

Vannak olyan élethelyzetek, amikor a túlélés egyetlen módja, ha erősek maradunk, és tesszük a dolgunkat. De vajon mikor és miért alakul át a kitartás és a fegyelem az életminőségünket romboló erővé? Hogyan szab gátat a magunkra erőltetett álarcunk az igazi boldogságnak és kapcsolódásoknak?

Miért érdemes magunknak feltenni kérdést, hogy mi mit gondolunk olyan fogalmakról, mint az erő, mit jelent számunkra a gyengeség, hogyan fogalmaznánk meg? Milyen élményeket, emlékeket tudunk felidézni, ha ezekre gondolunk? Milyen érzéseket párosítunk ezekhez az élményekhez?

Bár az elején nehéz megengedni magunknak, hogy felfedjük gyengeségeinket, le merjünk vetkőzni önmagunk és a társadalmunk által kreált páncélunkat, de igazán felszabadító tud lenni sebezhető oldalunk felvállalása. Hogy miért? Kiderül a legfrissebb Lélekerősítőből. Hallgassatok ránk, megéri!

Az adásban említettük:

Brené Brown TED-előadása a sebezhetőség erejéről

Herendi Kata cikke Brené Brown előadásáról:

Brené Brown: „Sebezhetőnek lenni annyi, mint élni”

Brunner Zsanett Anna Mérgező szülők című könyvről szóló cikke:

„Tökéletesnek hittem őket, és amikor bántottak, azt gondoltam, én vagyok a rossz” – Susan Forward Mérgező szülők című könyvét ajánljuk

Szabó Eszter Judit Melinda Gates A nő helye című könyvajánlója:

„A változás akkor kezdődik, ha valaki nemet mond” – Melinda Gates A nő helye című könyvét ajánljuk

 

Készítette: Herendi Kata és Szabó Eszter Judit

Utómunka: Tóth Zsófia

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Pszichoforyou

Pin It on Pinterest

Share This