Holnap kezdődik a Pszinapszis! – mi ezeket a programokat várjuk a legjobban!

Szerző: | 2017. 04. 20. | Social&Smart | Olvasási idő: 5 perc

Már csak egyet kell aludni, hogy kezdetét vegye az ország legnagyobb pszichológiai rendezvénysorozata, a Pszinapszis. A XXI. alkalommal megszervezett, háromnapos programsorozat – ahogy arról egy korábbi cikkünkben is beszámoltunk – rengeteg előadással, beszélgetéssel, kulturális programmal várja a résztvevőket. Természetesen a Pszichoforyou csapata is ott lesz a helyszínen. Ahogy tavaly is, idén is igyekszünk majd a „szemetek és a fületek” lenni, és megtalálni, azokat a témákat, amelyek számot tarthatnak az érdeklődésetekre. Arra az esetre pedig, ha ti is részt vesztek az eseményen, (egy szerkesztőségen belül tartott közvéleménykutatást követően) összegyűjtöttük azt a három előadást, amit a lejobban várunk. Bízunk benne, hogy ez a kis ajánló segítségetekre lehet a választásban – ami a gazdag programkínálatot elnézve egyáltalán nem könnyű…

Herendi Kata ajánlója

Képzelj el egy világot, ahol a stressz, és az általa okozott testi és lelki tünetek már nem jelentenek akkora problémát, mert mindenki birtokában van a megküzdéshez szükséges eszközöknek!

Napjainkban hatalmas problémává nőtte ki magát a stressz, és a gyakran hallott tanács, mely szerint a testi-lelki egészségünk érdekében érdemes elkerülnünk, sokak számára nem kivitelezhető. Amin viszont tudunk dolgozni, az a megküzdési képességünk, a pszichológiai immunrendszerünk, melynek fontos része a reziliencia is.

A reziliencia rugalmas ellenállóképességet jelent, pszichológiai szempontból pedig azt a képességünket, hogy újra meg tudjuk találni a lelkünk egyensúlyi állapotát, ha az valamilyen okból megsérül. Egy reziliens ember képes arra, hogy szembenézzen és megbirkózzon a problémákkal és a krízishelyzetekkel.

Kádár Annamária Pszinapszis előadásában arról fog beszélni, hogyan alakítható ki a reziliencia képessége már a gyermekkor évei alatt, és mit tehetünk, hogy a mai gyerekek később lelkileg egészséges(ebb) felnőttekké váljanak.

Dr. Kádár Annamária: Az én mesém. A reziliencia, a rugalmas alkalmazkodóképesség kialakítása gyermekkorban

Előadás időpontja: április 22. szombat, 11:30-12:30

Fekete Anna ajánlója

Tavaly hallottam Tari Annamáriát élőben először, miután számtalan videót megnéztem a generációnkkal kapcsolatos előadásaiból. Stílusa azonnal megragadja a figyelmet és Y generációsként értem is, hogy miről is beszél. A mamahotel és a helikopter szülőség fogalmait az Y és a Z generációk életvitele, és szüleik mentalitása hozta be a köztudatba. De mi lehet az oka, hogy a fiatal felnőttek mostanában hajlamosak a szülői házban tengetni a mindennapjaikat? És miért „köröznek” felettük helikopterként aggódó szüleik? Miért kerüljük szinte pánikszerűen a szeparációs szorongást? Mindezeket megtudhatjátok Tari Annamária szombati előadásából.

Tari Annamária: Családok a XXI. században. Mamahotel és helikopterszülők

Előadás időpontja: 2017. április 22. szombat 16:30-17:30

Szabó Eszter Judit ajánlója

A holnap kezdődő előadássorozat programjából nem egy előadást, hanem egy kicsit cirkalmas című kerekasztal-beszélgetést választottam. A résztvevők, vagyis Prof. Dr. Erős Ferenc, Fülöp Éva PhD, Dr. Kiss Paszkál, Prof. Dr. MAE. Dénes Iván Zoltán és Kővágó Pál napjaink társadalmi-politikai folyamatainak fényében járják körül, többek között a kollektív áldozat szerep fogalmát, vagyis, –   ahogy az a beszélgetés absztraktjában is olvasható – „azt a jelenséget, amikor az elszenvedett kudarcok, veszteségek tartósan a csoport önmeghatározásának részévé válnak, az áldozat-identitás lesz a csoport önképében meghatározó”.

Mindig is foglalkoztatott a kérdés, hogy vajon mit lehet és kell kezdeni a múltban gyökerező nagy, közös fájdalmainkkal, veszteségeinkkel

– mert az, hogy ezek nap mint hatással vannak a társadalomra és az egyes emberek életére, nem kérdés. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői is erre keresik a választ, ami engem nagyon-nagyon érdekel.

Elég az emlékezésből? – A múltbéli kollektív sérelmek összefüggése napjaink társadalmi folyamataival  

Előadás időpontja: 2017. április 23. vasárnap 11:30-12:30

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Pszichoforyou

Pin It on Pinterest

Share This