Szeretteink szeretetnyelve – te felismered, melyiken szólnak hozzád?

Szerző: | 2017. 12. 07. | Én&Te | Olvasási idő: 9 perc

Amikor Gary Chapman, amerikai párterapeuta hazánkba látogatott, öt napon át járta az országot, hogy a világhírű öt szeretetnyelv koncepciójáról a maga felejthetetlen, nagyon hiteles és humoros módján tanítson. Aki hallotta őt, vagy olvasta könyveit, szinte biztos, hogy motivált lett abban, hogy megtanulja szerettei szeretetnyelvén kifejezni az érzéseit. Már csak egy kérdés maradt: Hogyan ismerhetem fel szeretteim szeretetnyelvét?

Persze, a legkézenfekvőbb egy teszt kitöltése, melyet a szeretetnyelvek.hu oldalon rögtön meg is tehetsz. De mi a helyzet, ha nem bízol az eredményben, bizonytalan vagy a kérdésekre adott válaszaidban, esetleg a társad irtózik a tesztektől és nem akarja kitölteni?

Chapman szerint van három dolog, amit ha megfigyelsz szeretteid életében, könnyen rájöhetsz, milyen szeretetnyelven beszél a másik.

1. Figyeld meg, miért panaszkodik a legtöbbet!

Nem kellemes része a közös időtöltésnek/együttélésnek, de elkerülhetetlen, hogy a másik néha panaszkodjon. Kezdd el megfigyelni (akár jegyzeteket is készíthetsz róla, hogy tudd majd összegezni), hogy milyen dolgok miatt panaszkodik.

Általában az összes panasz mögött egy betöltetlen érzelmi szükséglet áll. Azért panaszkodom, mert nem érzem, hogy a másik szeret. Ha figyelem, hogy a társam mire panaszkodik leggyakrabban, hamar rájövök, hogy mely nyelven hiányolja a szeretetet.

 • Ha a legtöbb panasza egy-egy szívesség elmulasztása körül forog (például: „Drágám, megígérted, hogy megjavítod a héten a mosógépet, és még hozzá sem nyúltál!” stb.), valószínűsíthető, hogy az illető elsődleges szeretetnyelve a szívességek. Így ha valamit elmulasztok, azzal azt fejezem ki számára, hogy nem fontos, nem szeretem.
 • Ha az együtt töltött időt (például: „Már megint nagyon későn jöttél haza és nem tudtunk beszélgetni!” stb.), az osztatlan figyelmet („Ne a szomszéd asztalnál ülőket nézd, hanem nézz a szemembe és figyelj már rám!” stb.) hiányolja, akkor a minőségi idő szeretetnyelvét beszéli, s ha nem kap tőlem elég osztatlan figyelmet, akkor hamar kiürül a szeretet-tankja, és nyűgős lesz.
 • Ha a dicséretet, elismerést hiányolja (például: „Észre sem vetted, hogy új a frizurám!”, „Rosszul esik, hogy szinte soha nem jelzel vissza, hogy milyen volt a beszédem?” stb.), akkor számára az elismerő szavak jelentik a szeretet kifejezésének elsődleges módját.
 • Ha az érintéseket hiányolja, (például: „Ölelj már meg, ha hazajössz, vagy legalább egy puszit adj, mielőtt reggel elmész!” stb.), akkor az illető a testi érintés nyelvén fejezi ki és érzi leginkább a szeretetet.
 • S végül, de nem utolsó sorban, ha a hiányzó ajándékokra panaszkodik („Elegem van, hogy évek óta eszedbe sem jut a Valentin nap. Minden bolond képes virágot venni a barátnőjének, én meg hiába várhatok, sosem kapok tőled semmit!” stb.), akkor az ajándékozás szeretetnyelve a legfontosabb számára.

Így láthatod, hogy egyszerű módon, ha egy ideig figyeled a panaszait, kezdhet derengeni, hogy mit hiányol igazán, s milyen módon biztosíthatod a legkönnyebben a szeretetedről. Érdekes módon, ha megtanulod a szeretetnyelvét beszélni, akkor rövid időn belül csökkenni fog a panaszkodásainak a mennyisége, szóval biztos, hogy megéri!

2. Figyeld meg a viselkedését!

Figyeld meg azt, hogy társad hogyan fejezi ki a szeretetét akár feléd, akár mások felé. A mód, ahogyan ő kommunikálja érzéseit, könnyen elvezethet oda, hogy ő miből érzi a szeretetet.

 • Ha feltűnő, hogy szinte mindig, mikor hazaérsz, épp telefonon beszélget valakivel a napjáról, vagy szinte az összes szabadidejét a veled való randikkal vagy baráti találkozókkal tölti, elég egyértelmű, hogy a minőségi idő nyelvén fejezi ki és érzi is a szeretetet.
 • Ha visszagondolsz a nagyobb családi ünnepekre, vagy közös utazásaitokra, és feltűnő, hogy társad eszméletlen lelkesedéssel vásárolt mindenkinek ajándékokat, körültekintő gondossággal, hogy ki minek örülne, akkor gyaníthatod, hogy az ajándékozás szeretetnyelve igen közel áll hozzá.
 • Ha felfigyelsz rá, hogy társad valójában milyen gyakran érint meg napközben, vagy tudatosítod magadban, hogy minden baráti találkozón mindenkit lelkesen végigölelget, és amikor te már indulnál haza, ő mindenkit végigpuszil, vagy vállon vereget, akkor azt is tudatosíthatod, hogy számára a testi érintés az egyik legfontosabb módja a szeretet kifejezésének.

 • Amennyiben társad jellemzően szavakban jelzi vissza elismerését, például megfigyeled, hogy nagy családi ünnepeken mindenkihez van egy-egy bátorító szava, vagy karácsonykor mindenkinek küld egy-egy képeslapot kedves üzenettel, akkor számára az elismerő szavak szeretetnyelve lehet az elsődleges.
 • Végül, ha jellemző, hogy esténként kész vacsora vár vagy reggel friss kávé, továbbá társad gyakran lesi azokat a lehetőségeket, amikor segíthet neked, vagy szeretteinek, akkor valószínű, hogy a szívességek nyelvét beszéli, s te is ezen keresztül fejezheted ki számára szereteted.

3. Figyeld meg, mit kér a leggyakrabban!

A harmadik egyszerű módja annak, hogy kiderítsd, társad mely szeretetnyelvet beszéli, az az, ha megfigyeled, hogy mit kér tőled leggyakrabban. Szintén listázhatod egy-két héten át a telefonodba, vagy egy naplóban, hogy milyen kérések hangzottak el feléd, majd a végén összesítheted. A társad elsődleges szeretetnyelvéhez a kérések gyakoriságának, intenzitásának (ez jól látszik a hangnemből, és a kérés elutasítására/teljesítésére adott reakciókból) megfigyelése vezet.

 • Ha társad legtöbbször szóbeli megerősítéséket kér tőled, például: „Tetszik az új dezodorom illata?”, „Hogy tetszett a beszédem, mit gondolsz róla?”, akkor gyaníthatod, hogy az elismerő szavak szeretetnyelvén érzi leginkább a szereteted.
 • Amennyiben leggyakrabban közös időtöltésekre és figyelemre kér, például: „Lenne kedved a hétvégén néhány órát csak kettesben beszélgetéssel tölteni?”, „Kikapcsolnád a tv-t, hogy ne zavarja semmi a figyelmed?”, akkor valószínű, hogy a minőségi idő az elsődleges szeretetnyelve.
 • Ha gyakran előfordul, hogy ajándékokra célozgat, vagy ad tippeket, például: „Hú, ennek nagyon örülnék majd szülinapomra!”, „Légyszi hozz valami apróságot az üzleti utadról, úgy örülnék neki!”, akkor elgondolkozhatsz azon, hogy valószínűleg az ajándékozás számára a legfontosabb szeretetnyelv.
 • Amennyiben szívességeket kér leggyakrabban tőled, például: „Kérlek, segíts elmosogatni, mire jönnek a vendégek!”, „Megkérhetnélek, hogy vidd ezt el ma helyettem a postára?”, akkor nem titok tovább, hogy a szívességek szeretetnyelvét beszéli.
 • Végül, ha leggyakrabban testi érintéseket kér tőled, például: „Kaphatnék egy esti puszit?”, „Megölelnél jó szorosan néhány percig, mielőtt elindulok?”, akkor pedig a testi érintés szeretetnyelve lehet számára az elsődleges.

Összegezz és próbálkozz!

Ha mindhárom módon (panaszai, viselkedése és kérései mentén) megfigyelted társad működését néhány héten keresztül, akkor ezután érdemes összegezned, hogy mely szeretetnyelv milyen gyakorisággal, intenzitással került előre. Figyeld meg, hogy a három eredmény egybeesik-e. Majd kezdd el próbálgatni! A következő hetekben kezdj tudatosan figyelni arra, hogy a valószínűsíthető elsődleges szeretetnyelvén fejezd ki magad.

Ha valóban az elsődleges szeretetnyelvén fejezed ki magad heteken át, szinte biztos, hogy ez előbb-utóbb az ő viselkedésében is változást eredményez.

Ha heteken át semmi változás nincs, akkor vagy olyan szakaszban van már a kapcsolatotok, ahol nagyon mély konfliktusok és szakadékok húzódnak, és esetleg érdemes felkeresnetek egy párterapeutát, vagy szimplán mégsem az elsődleges szeretetnyelvével próbálkozol. Ekkor válts a megfigyelésed alapján a második helyezettre, és próbálkozz azon a szeretetnyelven! Ha nyitott rá a társad, érdemes beszélgetnetek is a szeretetnyelvekről, kérheted a visszajelzését, hogy szerinte mi esik jól neki, elolvashatjátok együtt Chapman szeretetnyelves könyveit, vagy elmehettek egy tréningre, ha szeretnétek többet tanulni a kapcsolatotokról, szeretetnyelvetekről.

Tanuld meg!

Amint tudjuk, hogy mi az elsődleges szeretetnyelve a másiknak, már csak rajtunk a sor, hogy elkezdjük gyakorolni, tanulni azt. Fontos, hogy türelmesek legyünk magunkkal és egymással, hisz ugyanúgy, mint egy idegen nyelven való tanulás, ez is időt és energiát vesz igénybe. Azonban ha megtanulod jól beszélni társad szeretetnyelvét, egy elégedettebb, szeretett párod lesz, aki mellett te is jobban érezheted magad a bőrödben.

A cikk eredeti formájában a Lélekszörf blogon került közlésre.

Fotó: itt, itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Záborszky Zsófia
Pszichológus, tréner, család- és párterapeuta-jelölt. Az NMHH egyik pszichológus szakértője, a holisztikus szemléletű Aurum Életműhely egyik alapító tagja, a Lélekszörf blogjának szerzője.

Pin It on Pinterest

Share This