Tea és meditáció: minden hétnek így kellene indulnia! – #SAJÁTÉLMÉNY

Szerző: | 2016. 07. 02. | #SAJÁTÉLMÉNY | Olvasási idő: 7 perc

„Mindfulness hétindító; tea és meditáció” – ez a neve annak a nemcsak nevében izgalmas programnak, amelynek a Kazinczy utca 52. szám alatt található Fliying Bird Tea House ad otthont. Az  alkalmak  résztvevői avatott szakemberek vezetésével merülhetnek el a keleti teaszertartás és a meditáció mélységeiben. Márky Ádám, a Center of Mindful Leadership ügyvezetőjének a meditációról, és a tudatos jelenlét hasznosságáról szóló, kellemes hangulatú ismertetője mellé a kínai teázási tradíció hazai szakértője, Wagner Anna „keveri a teázni valót”. Az ő meghívásukra, mi is kipróbáltuk milyen az, ha ennyire idilli körülmények között indul a hétfő.

Flying Bird Tea House

Flying Bird Tea House

Érdeklődve vártam az alkalmat több okból is: egyrészt azért, mert hiszem, hogy a meditáció segít eligazodni a mindennapok zűrzavarában és akár napi pár perc „kikapcsolásnak” is nagyon hálás az elménk. Másrészt töredelmesen be kell vallanom, hogy nem vagyok az évezredes keleti teakultúra gyakorlott művelője, még csak amatőrnek sem vallanám magam.

Az általam gyakorolt teázási szokások – azaz az áruházak polcairól, vagy az egyes teázókban kapkodva kiválasztott filteres teák forró vízbe áztatása és elfogyasztása – pedig, mint az később kiderült, igencsak távol állnak a keletei tradíció teaszertartásától. Kíváncsivá tett, hogy a két tevékenység miként is kapcsolódik össze, hogyan támogatja egymást, és persze arra is, hogy miért is jó, és miért éri meg egy elfoglalt és leterhelt munkavállalónak/szülőnek/közép- vagy felsővezetőnek/vállalkozónak, vagy cégtulajdonosnak a hetet teázással összekapcsolt mindfulnessel indítani?

A teázás művészete

Az eseménynek a Fliying Bird Tea House adott és ad otthont a jövőben, minden második hétfőn, reggel 8 órakor. Az ebben az időszakban igencsak más arcát mutató bulinegyed kellős közepén, egy hangulatos, zöld kertre néző teaházban a két szervező, Anna és Ádám fogadott. A teázóban kialakított galérián már gyülekeztek a résztvevők. A kis teázóasztalok mellett fotelok, a teázás mellé előkészített rágcsálnivaló és természetesen a teázáshoz elengedhetetlen eszközök sorakoztak. Miután minden résztvevő befutott, az elkövetkező másfél óra forgatókönyvének felvázolása után egy rövid bemutatkozás, majd Wagner Anna ismertetője következett.  Mint megtudhattuk,

a teázás tulajdonképpen már önmagában egy meditatív tevékenység, kikapcsolja az elmét és fokozza a tudatos jelenlétet.

A teaszertartás során szinte az összes érzékszervünk bekapcsol, a szaglás és az ízlelés pedig fokozottan. És ez valóban így is történt. Érdeklődve és elmerülve figyeltük, tapasztaltuk a tea elkészítésének módját a teafű intenzív, friss barackvirágra és lehántott fakéregre emlékeztető illatát és természetesen az „igazi tea” ízét. Tényleg jelen voltunk.

Fotó: Molnár Ádám

Fotó: Molnár Ádám

Mindfulness, avagy a tudatos jelenlét

Miután kiélveztük a teázás nyújtotta ízeket és illatokat, Márky Ádám elmondta:

a meditáció nem varázslat, mindenki képes rá, a testre és elmére gyakorolt pozitív hatásai pedig már az orvostudomány módszerével is igazoltak. A test és légzés tudatos figyelése segít abban, hogy megnyugodjunk, a gyakorlást pedig elég napi pár perc elmélyüléssel kezdeni.

Napi 10 perces meditáció hatására már élettani szinten – alvásigény és stressz-szint csökkenése, pihentető alvás, éberség növekedése – is megélhetők a változások, emellett a problémák és kapcsolataink kezelésében is fejlődés tapasztalható.

Az elméleti bevezetés mellett a gyakorlatban is megtapasztalhattuk, hogy milyen megnyugtató, mégis felfrissítő hatása van akár néhány perces befelé figyelésnek is. A vezetett meditációt követően pedig megosztottuk egymással, hogy kire milyen hatást gyakorolt a közel 10 perces elmélyülés.

A meditáció vezető- és szervezetfejlesztésben betöltött szerepéről ebben a cikkünk, a testünkre gyakorolt fiziológiás hatásairól pedig ebben az írásunkban olvashatsz. 

Felpörgeti az elmét, ellazítja a testet

Hogyan is kapcsolódik össze a teázás a meditációval? Ahogy a meditáció, úgy a teázás is

  • felpörgeti az elmét, és ellazítja a testet,
  • a jelenbe kalauzol,
  • növeli a tudatosságot,
  • segít a jelenre koncentrálni
  • a tea hatóanyagai, valamint a befelé figyelés által testünk ellazul, megpihen és felfrissül.

Emellett mindkét tevékenység kiszakít a mindennapos, időnkét leállíthatatlannak tűnő pörgésből – amit valljuk be, nagyon nehezen tudunk megengedni magunknak. Mind a teázáshoz, mind a meditációhoz kapcsolódóan elhangzott az, hogy bizony ezeket is gyakorolni kell.

Fotó: Molnár Ádám

Fotó: Molnár Ádám

Nem biztos, hogy a kezdeti fázisban rögtön ellazulunk, és arra sincs garancia, hogy nem cikáznak be a szokásos, kötelességekkel, feladatokkal kapcsolatos gondolatok, sőt. Ha így történik, már az is nagyon hasznos lehet a testünknek, elménknek és lelkünknek. Idővel kialakul az a rutin, aminek megszerzését követően magabiztosan és egyre hatékonyabban tudunk elmélyülni, lazítani.

Ajándék neked és az agyadnak

Ebben is segít a hétindító mindfulness, de mindemellett megtanulod és megtapasztalod, hogy a rendszeres és vezetett gyakorlás hatására

  • könnyebben tudod kezelni a hirtelen feltörő indulatokat,
  • higgadtabban tudod kezelni a mindennapok kihívásait, a stresszt,
  • jobb és megfontoltabb döntéseket hozhatsz,
  • mindezt rövidebb idő alatt.

Ezek így együttvéve mind-mind nagyon hasznos „skillek” egy tudatos és saját, valamint a rábízott emberek fejlődéséért felelősséget vállaló vezető esetében – legyen szó munkahelyről, iskoláról, családról.

Az otthoni próbálkozásokhoz képest sokat jelentett, hogy a meditáláshoz és a teázáshoz is profi segítséget kaptunk: a szakértők elmondták mire kell figyelni, hogyan kell csinálni, hogyan fejlődhetünk. Minden feltétel adott tehát ahhoz, hogy már a hét legelején, éppen a legrumlisabbnak bélyegzett hétfőn rendet rakjunk magunkban, az elménkben, kiszakadjunk és ellazuljunk. Mindezt kellemes, egyszerre nyugodt és derűs hangulatban és társaságban.

 

 

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Porpáczi Júlia
Pszichológus, de jártas a kommunikáció területén is. Mindig tanul valamit. Saját magát is. Család, barátok, mozgás, fejlődés, vidámság, természet – ezek szerinte a fontos dolgok.

Pin It on Pinterest

Share This