3 dolog, hogy ne feledd: valójában sokkal szebb vagy, mint gondolnád

Szerző: | 2018. 10. 13. | Pszicho&Light | Olvasási idő: 8 perc

Szépnek, vonzónak lenni az emberiség története során mindig is olyan dolog volt, ami sokak számára fontos. Ha nem is töltünk órákat a tükör előtt nap mint nap, szeretjük a legjobb formánkat hozni, és a lehetőségekhez mérten igyekszünk azt kifelé is megmutatni. Ez azonban nem könnyű ma, amikor a hirdetésekből, sorozatokból, filmekből a legszebbnek kikiáltott emberek képei áradnak felénk minden percben. Gyakran úgy érezhetjük, az övékhez képest a mi vonzerőnk a nullához közelít, hiszen a hibátlan bőr és a tökéletes alak olyasmi, ami számunkra elérhetetlen.

Persze, mondhatjuk, hogy a külsőségekkel foglalkozni valójában felszínes dolog, és kit érdekel, ha nem olyan hosszú a lábunk, mint a modelleknek a plakáton, vagy nincs olyan tökéletesen kockás hasizmunk, mint annak a pasinak a reklámban, hiszen ettől még csodálatos emberek, szerető szülők vagy partnerek vagyunk. Való igaz: ezek miatt a tonnányi sminkkel vagy számítógéppel tökéletesített képek miatt kár akár csak egy pillanatig is búsulni. Csakhogy figyelmen kívül hagyni azt a rengeteg elvárást, ami ezeken a fotókon keresztül elér hozzánk, nem olyan egyszerű.

Szépség, reklám a te neved

Azok az elvárások, amelyeknek (egyesek szerint) meg kellene felelnünk, hogy szépek, vonzóak legyünk, jó eséllyel még akkor is elérnének hozzánk, ha kizárólag behunyt szemmel járnánk az utcán. Elég, ha egy-egy aktuális slágerre gondolunk, amelyben az előadó több versszakon keresztül énekli meg szíve választottjának szépségét; ahogy tették ezt régen költeményekben, regények hosszú leírásaiban. Ha pedig kinyitjuk a szemünket, máris hirdetések, reklámok ezreivel szembesülünk, amelyeknek az üzenete röviden összefoglalható: „Szép akarsz lenni? Vedd meg ezt, és sikerül!”

Mondhatunk nemet, de sajnos még így sem válunk teljesen immunissá arra, hogy öntudatlanul is összehasonlítsuk magunkat a plakátokon szereplő, hibátlan(ra photoshopolt) csodalénnyel. Mivel ebből az összehasonlításból még akkor is csak vesztesen kerülhetünk ki, ha az adott fotó történetesen rólunk készült, könnyen elkezdhetünk szorongani, depressziós tüneteket tapasztalni saját tökéletlenségünk, és a vonzerőnk vélt hiánya miatt.

Igenis szép vagy

Éppen ezért nem árt időről időre emlékeztetnünk magunkat arra, miért is vagyunk valójában sokkal szebbek, mint gondolnánk. Mert bizony azok vagyunk. Bár az éppen aktuális, az átlagemberek számára nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető szépségideál mindig változni fog, és mindig lesz, az igazi szépségnek a kutatások szerint nem sok köze van ahhoz, amit a plakátokon látunk. Madeleine Fugére szociálpszichológus professzor szerint a külső körülmények hatására hajlamosak vagyunk alulbecsülni a saját vonzerőnket. A professzornő szerint három dolgot érdemes figyelembe vennünk akkor, amikor a saját szépségünket igyekszünk felmérni.

1. Testkép – nem az a vonzó, amire elsőként gondolnál

A vonzerőnkről, szépségünkről alkotott véleményünket nagyon erősen befolyásolja az, milyen testalkattal és méretekkel rendelkezünk.

Él a fejünkben egy kép, hogy milyennek is kellene lennünk, hogy csinosnak, vonzónak lássanak minket; és bár sokszor mindent elkövetünk, hogy elérjük ezt az áhított képet, a valóságban az idealizált testalkat korántsem az, amit az emberek igazán szépnek tartanak.

A szociálpszichológus Viren Swami kutatási eredményeit említi, aki kollégáival 26 különböző országban gyűjtött adatokat arra nézve, mit találnak valóban vonzónak a férfiak és a nők. A nők esetében visszatérő mintázat volt, hogy egy sokkal soványabb alkatot jelöltek meg olyannak, ami véleményük szerint a férfiak szemében vonzó, mint amit a férfiak világszerte ideálisnak véltek. Hasonló volt a helyzet, amikor a kutatásban résztvevő nőket arról kérdezték, szerintük a férfiak milyen mellméretet preferálnak leginkább: a legtöbben sokkal nagyobb méretet tippeltek „tökéletesnek”, mint amit a valós adatok mutattak.

Ami a férfiakat illeti, ők az eredmények alapján azt hajlamosak túlgondolni, mennyit számít a külsejük megítélésében a mellkas-csípő arányuk, ami azt a bizonyos V-alakot formázó törzset biztosítaná. Kiderült, hogy míg például a görög nőknek valóban sokat jelent ez a forma, az Egyesült Királyságban már korántsem olyan fontos. Jó eséllyel alulbecsüljük tehát, hogy pontosan mennyire lehetünk vonzóak azok szemében, akiket mi annak tartunk…

2. A szépség belülről fakad – de tényleg

Amikor valaki, aki közel áll hozzánk, bókol nekünk, és a szépségünket dicséri, hajlamosak vagyunk rögtön arra gondolni, hogy csak túloz, elfogult, és hogy a szavai biztosan nem a valóságot tükrözik. Pedig a kutatási eredmények szerint nyugodtan hihetnénk neki. Kniffin és Wilson vizsgálatai alapján ugyanis minél jobban ismerjük és tiszteljük a másikat, annál inkább elmélyül az egymás iránt érzett vonzalmunk.

Ez a vonzalom ráadásul távolról sem csupán a külső tulajdonságokról szól. Moore eredményei szerint az önzetlen, altruista viselkedést mindkét nem tagjai vonzónak tartják, Haselton és Miller egyik korábbi kutatása pedig arra mutatott rá, hogy a férfiak kreativitása fontos faktor a nők szemében a vonzerő tekintetében.

3. Kár folyton másokhoz hasonlítani magunkat

Amikor a reklámokon, újságok címlapjain keresztül gyönyörű emberek képeivel szembesülünk, nem csupán saját magunkat ítéljük kevésbé szebbnek, mint egyébként, de a kutatások szerint még az önbecsülésünk is csökken. Az összehasonlítás egy esetben „működik jól”, mégpedig akkor, ha úgynevezett lefelé történő összehasonlítás, azaz amikor olyanhoz viszonyítva próbáljuk meg a saját szépségünket megítélni, aki nálunk kevésbé vonzó. Ez azonban a tökéletesre filterezett közösségi médiában, és a reklámok világában nagyon ritkán fordul elő. Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy elbizonytalanodunk a saját vonzerőnkben, és úgy érezzük, mindenki sokkal szebb, mint mi.

Tükröm, tükröm

A szépség kérdése egy nagyon fontos, ugyanakkor nehéz és bonyolult kérdés. Nem csupán felszínes problémáról van szó, hiszen az, hogy mennyire érezzük magunkat vonzónak, kihat az érzelmeinkre, a hangulatunkra és az önbecsülésünkre is. Madeleine Fugére fenti pontjai segítségünkre lehetnek abban, hogy újra és újra megerősítsük magunkat: nincs egyetlen tökéletes szépségideál, amelynek mindenkinek meg kell felelnie ahhoz, hogy vonzónak érezhesse magát.

És talán ha a szépségről való párbeszédekben gyakrabban előkerülnek hasonló szempontok, idővel másként gondolkodunk majd róla. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a szépség nem valamiféle objektív mérce, egyetemes cél, ami felé mindenkinek törekednie kell, hanem egy olyan dolog, ami mindenféle formában, méretben, és egyáltalán – mindenkiben jelen van.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This