3 könyv az ünnepekre – ajándékba, Neked

Szerző: | 2015. 12. 22. | Munka&Motiváció | Olvasási idő: 7 perc

Közeleg a karácsony, az időszak, amikor az ajándékokat kutatva, elszántan rójuk az utcákat, és a bevásárlóközpontok zsúfolt folyosóit, és szebbnél szebb, jobbnál jobb dolgokat találunk – magunknak.

karacsony_konyvajanlo

Nincs is ezzel semmi baj – és bár az ünnepek elsősorban a szeretteinkről szólnak – azért ne feledkezzünk meg magunkról sem. Az alábbi három, pszichológiai témájú könyv közül bármelyik jó választás, ha szeretnél kicsit elmélyedni, gondolkodni, erőt gyűjteni az ünnepek alatt, hogy a következő évben

  • könnyebben elérd kitűzött céljaidat,
  • teljesebb, harmonikusabb legyen az életed,
  • legyőzd félelmeidet.

Walter Mischel: Pillecukorteszt – Azoknak, akik jövőre szeretnék „tényleg megcsinálni”

pillecukorteszt_b1-300x400

A könyv szerzője, Walter Mischel, aki egyúttal (a már magyarul is elérhető könyve címével azonos) a Pillecukorteszt néven híressé vált kísérlet vezetője, ismert vizsgálatában kisgyerekeket állít választás elé, miután ad nekik egy szem pillecukrot: vagy megeszi a cukrot most, vagy vár, és később kettő jár.

Hogy jön ez a mi fogyókúránkhoz, vagy ahhoz, hogy képtelenek vagyunk letenni azt a nyüves cigarettát? Úgy, hogy a Columbia Egyetem Pszichológia tanszékének professzora, ebben a sok szempontból hiánypótló könyvében összegzi az akaraterővel kapcsolatos, évtizedekig tartó vizsgálódásának eredményeit, amelynek alapja a fent említett Pillecukorteszt. A kísérlet, amely bizony a hétköznapi emberek számára is komoly tanulságokkal, és ami még jobb hír, az önuralom fejlesztésére vonatkozó tanácsokkal is szolgál.

Az egyébként közérthető, és itt-ott kifejezetten szórakoztató kötet érdeme – a tudományos megalapozottság mellett – hogy végre érdemi alternatívát tud felmutatni azoknak, akik jövőre szeretnék „tényleg megcsinálni”. A Pillecukorteszt bőven túlmutat a „nesze semmi fogd meg jól” típusú tanácsadó könyvek üres fecsegésén, és egyszerre hasznos és hatékony kalauza lehet azoknak, akik – az ellenség megismerésének taktikáját követve – kíváncsiak az akaraterő természetére. A szerző nemcsak tanulságokkal szolgál az olvasó számára, hanem konkrét stratégiákat is felmutat a dohányzással, fogyókúrázással, sportolással kapcsolatos fogadalmukat rendszeresen elbukó embereknek. Ha van egy olyan érzésed, hogy Te is közéjük tartozol, akkor mindenképpen érdemes ezt a könyvet elolvasnod.

Walter Mischel: Pillecukorteszt – Hogyan fejlesszük önuralmunkat. HVG Kiadó, 2015

Szülőkről felnőtt gyerekeknek – L. Stipkovits Erika: Szeretettel sebezve

szeretettel_sebezve_b1-450x600

A klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és hipnoterapeuta szerző több évtizedes tapasztalata sűrűsödik össze a Szeretettel sebezve című könyvben. L. Stipkovits Erika könyve – a szóbeli ismertetőhöz hasonlóan – egy tudományos és szakmai tapasztalatokon nyugvó, ugyanakkor olvasmányos és közérthető írás.

Ezt a könyvet nem biztos, hogy jó ötlet ajándékba adni, de érdemes azzal saját magunkat meglepni. A kötetben kilenc szülőtípust különít el a szerző, és részletesen bemutatja, hogy melyik milyen – jellemzően negatív – hatással van vagy volt személyiségünk fejlődésére, viselkedésünkre, családi- és párkapcsolatainkra. Még ha néha fájó felismerésekig vezet ez az, alcíme szerint Szülőkről felnőtt gyerekeknek szóló olvasmány, mindenképpen megéri azon átrágni magunkat.

A Szeretettel sebezve című könyv túlzás nélkül mindenkinek erősen ajánlott, tekintettel arra, hogy szülei mindenkinek vannak, vagy voltak és sokan előbb vagy utóbb azzá válnak. Ebben a könyvben nemcsak azok találnak hasznos és tanulságos információkat, akik szeretnének jó szülővé válni, hanem azok is, akik szeretnék elfogadni és megérteni a saját viselkedésüket és annak generációról generációra szálló következményeit.

Ha részletesebben is érdekel a téma, akkor olvasd el a Mártír, a Borostyán, és a Jó fej szülőkről szóló cikkeinket is!

Mert – ahogy az a könyv ismertetőjében is olvasható – „szüleink viselkedése jelentős hatással van arra, hogy mi magunk milyen társak, szülők leszünk”. L. Stipkovits Erika könyve mérföldkő lehet egy teljesebb, kiegyensúlyozottabb élet felé vezető úton – legalábbis ami az önismerettel kapcsolatos olvasmányélményeket illeti. Ha a karácsonyfa alá nem biztos, hogy jó ötlet odatenni, a könyvben olvasható információk ismerete rengeteget segíthet abban, hogy könnyebben elfogadják egymást azok, akik körülállják azt.

L. Stipkovits Erika: Szeretettel sebezveHVG Kiadó, 2015

Félni vagy élni? Ez itt a kérdés – Almási Kitti: Bátran élni

batran_elni

Ahogy Almási Kitti, Bátran élni című könyvének bemutató szövegében is olvasható: „rengeteg gátlás és félelem van bennünk még a legegyszerűbb helyzetekben is – rettegünk attól, hogy ha megmutatunk magunkból valamit, akkor kitesszük magunkat mások kritikájának, ítéletének, elutasításának.” Almási Kitti, klinikai szakpszichológus ezekre a mindennapi nehézségre mutat rá, és ezek útvesztőjébe kalauzolja el az olvasót. Az olvasmány segít felismerni a magunkkal hozott gondolati sémákat és azt, hogy ezek miként munkálnak egy-egy számunkra nehézséget okozó helyzet hátterében.

Olvastad már Almási Kittivel készült interjúnkat?

A félelmek gyakran természetesek, azonban időnként olyan túlzó méreteket ölthetnek, amik megakadályozzák azt, hogy saját életünket éljük, és ne másoknak akarjunk megfelelni. Saját gyengeségeinkkel és szorongásainkkal való szembenézés pedig időnként nagyon nehéz és ijesztő, de megéri próbát tenni.  A könyv példákat állít elénk és megmutatja, hogy a bátorság, kitartás és erőfeszítés meghozza gyümölcsét és félelmeink – ha megfelelően kezeljük azokat – saját épülésünket is szolgálhatják.

Almási Kitti legújabb könyve útmutató egy tartalmasabb, kiegyensúlyozottabb élet felé. BÁTRAN fogjatok hozzá még idén!

Almási Kitti: Bátran élni – Félelmeink és gátlásaink leküzdése. Kulcslyuk Kiadó, 2015

Képek : HVG Könyvek, stocksnap.io

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Szabó Eszter Judit
Kommunikációs szakember, újságíró. Hisz az önismereti- és terápiás munka sorfordító erejében. Ha kikapcsol, akkor túrázni megy. Vagy jógázni. Ha csinál valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszi. A Pszichoforyou-ra ez különösen igaz.

Pin It on Pinterest

Share This