Attól, hogy valaki introvertált, még lehet boldog és sikeres

Szerző: | 2016. 10. 16. | Munka&Motiváció | Olvasási idő: 8 perc

Barack Obama, Ingrid Bergman, Woody Allen, Mark Zuckerberg, Claudia Schiffer – mi a közös bennük? Különböző területeken, de mindannyian példátlanul sikeresek, és mindannyian introvertáltak, azaz az emberek nagyjából 50%-ához hasonlóan csendesek, visszahúzódóak, és gyakran van szükségük egy kis egyedüllétre.

photo-1463062511209-f7aa591fa72f

Az introvertáltak uralkodó jellemvonásai általában nem azok, amelyeket gondolatban a kiemelkedő sikerrel társítunk. Olyan világban élünk, ahol keményen kell dolgoznunk azért, hogy érvényesüljünk, és ehhez hozzátartozik az is, hogy megtanuljuk „eladni” magunkat – folyamatosan jelen kell legyünk, kapcsolatokat kell építenünk. Egy vérbeli extrovertált számára ez testhezálló feladat, ám egy befelé forduló, egyedüllétet kedvelő introvertált számára lehetetlennek tűnhet. Pedig az introvertált személyiségben is ott rejlik a siker lehetősége, a kulcs mindössze az, hogy felismerjük a saját erősségeinket, és megtanuljuk használni őket. Sylvia Löhken kommunikációs szakértő könyve, A csend ereje pontosan erre tanít meg minket.

Intrók és extrók

Az extroverziót és introverziót elsőként Carl Gustav Jung definiálta A lélektani típusok című könyvében, 1921-ben. A két típus közötti leglényegesebb különbség a társas kapcsolatokhoz való viszonyulás.

Míg az introvertált személyiség számára a másokkal folytatott kommunikáció meglehetősen energiaigényes, addig az extrovertáltak ugyanezekből az élményekből energiát merítenek. A társas helyzeteket követően egy introvertáltnak valószínűleg nagy szüksége van egy kis visszavonulásra, egy extrovertált azonban több ingert igényel, és könnyebben koncentrál a külső perspektívára.

Löhken szerint – bár az elmélet megszületéséhez a szintén introvertált Jung és az extrovertált Sigmund Freud legendás konfliktusai vezethettek –, a két személyiségtípus a szükségleteik megfelelő felismerésével kiválóan képes együttműködni.

Ha érdekel a téma, akkor ne hagyd ki Susan Cain megkapó TED Talk-ját, amelyet Az introvertáltak ereje címmel tartott még 2012-ben. A videót azóta már több mint 15 millióan megnézték – nem véletlenül. (A jobb alsó sarokban található gombra kattintva tudod magyarra állítani a feliratot.)

Introvertált vagy? Csináld jól!

A szerző, aki maga is „intró”, kommunikációs szakemberként és coach-ként évek óta az introvertáltak tanácsadójaként dolgozik. Tapasztalatai szerint a csendes emberek gyakran háttérbe szorulnak extrovertált társaik mellett, a munkában és a magánéletben egyaránt. Éppen ezért nagy szükségük van arra, hogy tudatosítsák magukban, milyen előnyökkel jár az, hogy ők introvertáltak.

A könyv egy egész fejezeten át tárgyalja az introvertált személyiségvonásokból fakadó erősségeket, mint például az óvatosság, a benyomások mélyebb feldolgozása, a nyugalom, illetve a társaktól való nagyobb függetlenség, vagy az empátia.

Az érmének azonban két oldala van: az erősségek mellett vannak kifejezetten az introvertált emberekre jellemző akadályok is. Az intrók ugyanis gyakran hajlamosak a passzivitásra és a menekülésre, a komfortzónájukon kívül eső feladatok elkerülésére. A kapcsolat- és konfliktuskerülés szintén gyenge pontjuk lehet.

Löhken a tulajdonságok és helyzetek részletes leírása mellett rengeteg hasznos tippet ad az erősségek kiaknázására, és az akadályokból adódó hátrányok leküzdésére. Ezek egyénenként eltérhetnek, de, ahogy a könyv hangsúlyozza, az első lépés mindig a feltérképezés és a tudatos kezelés.

A szerelmes intró

Mi a helyzet a párkapcsolattal? Vajon az ellentétek vonzzák egymást, vagy épp ellenkezőleg, a hasonló a hasonlónak örül?

Valójában mindkettő lehetséges. Egy introvertált ember számára vonzó lehet egy extró lendülete, aki éppen azokon a területeken teljesít jól, amelyek számára gondot okozhatnak, mint például a kapcsolatépítés. Idővel azonban a két személyiség eltérő igényei súrlódásokhoz vezethetnek. Persze az intrók sem egyformák, léteznek úgynevezett „flexi-intrók”, akik remekül érzik magukat emberek között, nagyobb társaságban, ám időnként nekik is szükségük van egy kis egyedüllétre a feltöltődéshez.

stocksnap_3oc5f3dcjp

Sylvia Löhken szerint a kulcs a saját, illetve partnerünk szükségleteinek összehangolása. Egy másik intróval könnyebb dolgunk lehet, hiszen hasonlóak az igényeink az együtt töltött idővel kapcsolatban. Ha azonban extró partnerünk van, mindkét fél részéről szükség van egy kis alkalmazkodásra. Időről időre szervezhetünk külső programot, mozit, színházat, de néha ki kell egyeznünk kanapén üldögéléssel és olvasással, igazi intró módra.

A könyv a szingli intrók számára is tartalmaz hasznos tanácsokat. Az óvatosság és az empátia, mint introvertált erősségek, aranyat érhetnek a randevúzás folyamatában, ami azt jelzi, érdemes túllépni a kapcsolatteremtéstől való félelmeken.

A dolgozó intró

Az introvertáltak a munka világában is kihívásokkal nézhetnek szembe. Gyakran érik őket a vezetők részéről arra vonatkozó kritikák, hogy nem elég aktívak, kezdeményezők, nem elég jó csapatjátékosok. Egy intró számára gondot jelenhet, hogy előtérben legyen, és a jó teljesítményét bizonyítsa, még akkor is, ha képességeiben nem marad el a kollégáitól.

A szerző ezért azt tanácsolja, vezessünk sikernaplót: napi rendszerességgel írjuk le, mit értünk el aznap a munkában, legyen bármilyen apróság is. Így mi magunk is jobban tudatában vagyunk, és szükség esetén könnyebben bizonyíthatjuk alkalmasságunkat a főnökünknek is.

A megmentő „webkettő”

Az introvertáltak a munkában és a magánéletben egyaránt hajlamosak lehetnek arra, hogy a számukra sokszor megterhelő személyes kommunikációt az internet eszközeivel váltsák fel.

Az introvertált emberek többsége jobban fogalmaz írásban, és értékelik, ha van lehetőségük alaposan végiggondolni a válaszaikat. A chat vagy az email ebből a szempontból ideális megoldás, de nem alkalmazható minden helyzetben.

Löhken ezért arra biztat minden intrót, gondolják végig jó előre, milyen munkaügyeket szükséges feltétlenül telefonon, és melyeket személyesen bonyolítaniuk, majd tegyenek is úgy. A magánéletben pedig különösen fontos, hogy az internet ne helyettesítse a személyes kapcsolatokat az életünkben. A tudatos tervezés itt is fontos: ügyeljünk arra, hogy rendszeresen találkozzunk barátainkkal egy kávéra vagy más közös programra.

Több, mint intró használati utasítás

Sylvia Löhken jól felépített, gyakorlatokkal és tanácsokkal teli könyve nem csupán az introvertáltaknak segít elboldogulni a mindennapi gondokkal. Hasznos olvasmány lehet extrók számára is, hiszen a cél az, hogy a két személyiségtípus a legtöbbet hozhassa ki az együttműködésből, otthon és a munkában is. De ha te is a „csendes” emberek közé tartozol, ha mondtál már le találkozót, csak azért, hogy egyedül lehess, ha szorult már el a torkod, miközben beírtad az önéletrajzodba, mennyire imádsz csapatban dolgozni, ha úgy érzed, szeretnél fejlődni – ne hagyd ki ezt a könyvet.

Fotó: itt, itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This