Így kovácsolj ütőképes csapatot! – 7 szakértői tipp vezetőknek

Szerző: | 2016. 05. 07. | Munka&Motiváció | Olvasási idő: 8 perc

A munkahelyek jelentős hányadára igaz, hogy egy kisebb vagy nagyobb kollektíva részeként együtt kell működni másokkal. Hogy ez az együttműködés mennyire gördülékeny – és ez által mennyire eredményes – nagymértékben múlik azon, hogy a munkavállalók tudnak-e a közös célok mentén, ütőképes csapatként működni. Ez az esetek többségében nem jön csak úgy, magától: a feltételeket a csapat vezetőjének kell megteremtenie. Hogy hogyan? A válasz rövid verzióját Brian Fielkow, a Jetco Delivery logisztikai nagyvállalat elnöke az IndustryWeek oldalán olvasható cikkében adja meg: a neves szakember 7 pontban foglalta össze az ütőképes csapatmunka legfontosabb összetevőit.

Startup Stock Photos

Fielkow egyébként a Driving to Perfection: Achieving Business Excellence By Creating  Vibrant Culture című könyvében gyűjtötte össze negyedszázadnyi üzleti és vezetői tapasztalatait. (A könyv sajnos csak angolul jelent meg, és elérhető az Amazon oldaláról- a szerk.) Könyvében feltárja, hogy egy vállalkozás – mérettől függetlenül- hogyan érheti el a kiválóságot, összpontosítva a fejlesztésre és a szervezeti kultúra ápolására. Fielkow gyorsan adaptálható, kézzelfogható tanácsokat ad vezetőknek, annak érdekében, hogy cégüket új magaslatokba emeljék. Nemrég megjelent cikke nyomán az ő legfontosabb tanácsait foglaltuk össze.

 1. Tartsuk szemmel a csapatot bomlasztó tagokat – és ha kell, cselekedjünk!

A jó csapatjátékos ismérve, hogy tisztában van képességeivel, s azzal, miként lehet hatást gyakorolni másokra. Ez egy pontig rendben is van, de előfordulhat, hogy egyes munkatársak túlzásba viszik ezt, ami bizony kontraproduktívvá teheti a kollektíva működését. Ez a bomlasztó attitűd hosszú távon a teljesítmény csökkenését, az öntudat és a magabiztosság hiányát idézheti elő. Ha a csapat egyik tagjára jellemzőek az alábbiak, akkor vezetőként érdemes elgondolkodni azon, hogy közbeavatkozzunk, vagy változtassunk.

 • Mikor problémák merülnek fel, zaklatáshoz folyamodnak és támadással reagálnak annak érdekében, hogy eltereljék mások figyelmét az ő feladataikról és a felelősségükről.
 • Ellentétesen viselkednek a cég vezetésével és a kollégákkal.
 • Egyik megbeszélést a másik után tartják. A tárgyalóban mindig elkötelezettek, ám a megbeszélés végeztével mindenkivel tudatják, hogy a megszületett akcióterv szerintük „ostobaság”.
 • Imádnak drámázni, ezekben a produkcióban élik ki magukat.
 • A megoldások helyett a kifogásokat preferálják, és bűnbakot keresnek – és találnak is.

Sajnos sokszor nem válogathatjuk meg, kivel kell együtt dolgoznunk. A nárcisztikus, pszihopátiás és hatalomvágytól vezérelt, úgynevezett „sötét személyiségekkel” szemben nem könnyű érvényesülni. Erről szóló cikkünket, itt olvashatod.   

tm1

 1. Tisztázzuk a hatásköröket és jelöljük ki a határokat!

A csapattagoknak érteniük kell a csapat küldetését. Tudassuk a csapattal, hogy állandó tagjai-e a cégnek, vagy ideiglenesen, projekt alapon vannak jelen a szervezet életében. Legyen számukra világos, hogy mik az idői keretek és a leszállítandó megoldások, milyen fokú önállósággal és hatáskörrel rendelkeznek. Ezeknek a határoknak a kijelölése és tisztázása sokat segíthet abban, hogy mindenki tisztában legyen a feladatával, ami sok konfliktust megelőzhet, emellett a csapat tagjainak magabiztosságot és határozottságot adhat.

 1. Ne csak az iroda falain belül gondolkozzunk!

Gyakran a csapat az iroda falain belül formálódik, kihagyva ezzel azokat a kollégákat, akik az irodán kívül a „frontvonalban” teljesítenek. Ez egy nagy hiba, hiszen ezek a munkatársak – például az értékesítői csapat, vagy akik munkakörükből kifolyólag más cégekkel tartják a kapcsolatot – tudják leginkább, hogy mi újság a piacon. Az ebből a körből kikerült véleményvezérek örvendenek leginkább társaik tiszteletének, s befolyásolják azt, hogy kollégáik hogyan vélekednek a konkurenciáról. A véleményvezérek azonosítása, s felfegyverzésük a küldetés végrehajtásának érdekében elengedhetetlen. Az irodán kívül tevékenykedő kollégák hozzájárulnak a csapatba bejövő információk sokszínűségéhez, így érdemes figyelmet fordítani arra, hogy ők mit mondanak a versenytársak aktuális helyzetéről, a piaci történésekről. Gondoljunk csak bele, nem mindig a négy fal között vagyunk a legjobb formában!

Abban, hogy vezetőként formába lendülj, sokat segíthet, ha rendszeresen meditálsz. Erről szóló cikkünket, itt olvashatod.

 1. A csapatot is értékeljük, ne csak az egyes embereket!

A munkavállalókat túl gyakran egyéni teljesítményük alapján értékelik, támogatják a cégek, és ehhez igazítják a kompenzációs rendszerüket is. Aztán csodálkoznak, hogy a munkatársak csak a saját szempontjaikat veszik figyelembe… Annak érdekében, hogy egy csapatorientált környezetet alakítsunk ki, az egyéni erőfeszítés mellett, figyelembe kell venni a kollektív teljesítményt is. Engedjük meg a csapattagoknak, hogy egymást, mint a csapat részét, egyénileg is értékeljék. Kezdjük a megbeszélést ilyen felütéssel:

 • Mi az, ami jól megy?
 • Mit tudunk még fejleszteni?

Ez önmagában erősíti az egyéni felelősségvállalást. Vezetőként emellett érdemes időről időre a csapat egészének visszajelzést adni, mert ez jó hatással van a csapatkohézióra.

 1. Nem kell mindent kontrollálni!

Annak érdekében, hogy a csapat közösen hozzon döntést a vállalati közjó érdekében, fel kell hatalmazni, képessé kell tenni őket erre. Kimondani könnyű, de mi is történik valójában? Egy vezető csapat felett gyakorolt pozíciójának tisztázása elengedhetetlen, de ha túl gyakran avatkozik közbe, a csoport nem jól fog teljesíteni, nem fog bízni az ösztöneiben.

Egy vezetőnek – ahelyett, hogy nélkülözhetetlenné teszi magát és mindent kontroll alatt tart – útmutatást kell adnia, meg kell tanítania önállóan gondolkodni és cselekedni a csapat tagjait.

Ez a fajta attitűdváltás komoly változásokat eredményezhet a működésben és abban, hogy a kollektíva csapatként funkcionáljon. Egy jó vezető képes megteremteni ennek a feltételeit. Hogy mi különbözteti meg a vezetőt a főnöktől? Ebből a szemléletes videóból kiderül.

 1. Érezzük jól magunkat!

Az eredményes csapatmunka egyik legfontosabb előfeltétele a jó hangulat. De ez sem jön csak úgy magától. Azért az esetek nagy részében tenni kell! Hogy mit? Ösztönözzük például a csapatot arra, hogy vegyenek részt egy saját, belső márka kialakításában, ami mögé fel tudnak sorakozni. Ez nemcsak jó móka, hanem az együttműködést is támogatja.

Nemcsak a párkapcsolatokra igaz ugyanis, hogy a közösen megélt élmények erősebbé teszik a köteléket: ez a munkahelyi csapat esetében is jól működik.

Benevezni együtt egy futóversenyre, vagy bármilyen más módon megélni az összetartozás, a közös játék örömét, jót tesz a csapatnak és támogatja egyfajta belső márka kialakulását, ami által megszilárdul a küldetéstudat is.

 1. Gyomláljuk ki azokat, akik nem illeszkednek a csapatba!

Egy munkavállaló lehet szakmailag kiváló, ám ha képtelen sikeresen részt venni a kollektíva működésében, talán lehetséges, hogy nem ő a legjobb ember arra, hogy a mi csapatunkban dolgozzon. Sok esetben ezt a csoport ösztönösen érzékeli is, és előbb vagy utóbb kilöki magából. Ha ezek a résztvevők nem változtatnak a viselkedésükön, előbb-utóbb le fogják húzni a közösséget, így ha nem változik a helyzet, vezetőként cselekednünk kell.

Via: IndustryWeek

Fotó forrás: itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Pszichoforyou

Pin It on Pinterest

Share This