„A szégyen megakadályoz minket abban, hogy azok legyünk, akik valójában vagyunk” – Pszichoforyou Lélekerősítő Podcast (II.10.)

Szerző: | 2020. 11. 22. | PODCAST | Olvasási idő: 2 perc

A szégyen abból meríti erejét, hogy kimondhatatlan. Lebénítja az ember testét és lelkét egyaránt. Olyan, mint egy nehéz kabát, ami nem engedi, hogy levegyük magunkról, de nem engedi azt sem, hogy megmutathassuk valódi énünket. Pedig senki sem a szégyen érzésével jön a világra. De akkor honnan jön ez az érzés, hogyan tanuljuk meg szégyellni magunkat?

Milyen tényezők – otthonról hozott mondatok, családi titkok – munkálódhatnak, dolgozhatnak bennünk akár generációkon át? Hogyan tegyünk különbséget a toxikus szégyen és az „egészséges” bűntudat között? Ha pedig sikerül felismernünk, hogy a szégyennel van dolgunk, akkor hogyan tovább?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseken keresztül próbáltunk eligazodni állandó szerzőnk, Brunner Zsanett Anna pszichológus társaságában. Ha érdekelnek a válaszok, hallgassatok ránk!

Az adásban említettük:

A 20 önismereti kérdés és válasz című könyv

További, a szégyen témáját érintő cikkek:

„Hazudtam az embereknek és magamnak is, hogy minden rendben, semmi baj nincs velem”– A mentális betegségekkel járó stigmáról és szégyenről

„Bűntudatuk van, amiért élnek” – Így örökítődik tovább a sötét családi titkok szégyene

„A szégyen olyan, mint egy nehéz, láthatatlan kabát, ami nem enged minket látszani” – Beszéljünk végre a szégyenről!

Készítette: Herendi Kata és Szabó Eszter Judit

Vendég: Brunner Zsanett Anna

Utómunka: Molnár Dénes

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Pszichoforyou

Pin It on Pinterest

Share This