“Amiből nagy vödörrel kaptunk, abból nehéz csak keveset kivenni”- Az önsorsrontás művészete – Pszichoforyou Lélekerősítő Podcast (II./17.)

Szerző: | 2021. 03. 13. | PODCAST | Olvasási idő: 3 perc

Barkász Heléna klinikai szakpszichológus, a Pszichoforyou állandó szerzője zseniálisan fogalmazza meg a fenti idézetében, hogy miért is olyan nehéz megálljt parancsolnunk önsorsrontásunknak. Hogyan is kerülünk mindig ugyanabba, vagy legalábbis egy korábbi kellemetlen szituációhoz nagyon hasonló helyzetbe? Mi az oka annak, hogy az előzőhöz hasonló, működésképtelen kapcsolatban élünk? Már megint miért csúsztunk el a feladatokkal, miért feküdtünk le megint olyan későn? Miért jelenik meg újra és újra a fejünk felett az a kis fekete felhő?

Amikor olyan dolgokat csinálunk, amik alapvetően nem jók nekünk, nem szolgálnak minket, de mégis újra “belelépünk ugyanabba a folyóba” tudattalanul is, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy miért cirkulálunk az önsorsrontó köreinkben? Miért csináljuk azt, ami nem jó nekünk?

Számos módon akadályozhatjuk saját boldogságunkat, fejlődésünket vagy éppen egy kiegyensúlyozott párkapcsolat kialakítását. Sorskönyvünket egyrészt gyermekkori tapasztalataink, szülői mintáink, hiedelmeink határozzák meg, de ha saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot, akkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni. 

A PFY Lélekerősítő Podcast mostani adásában A 20 önismereti kérdés és válasz című könyv két szerzője, Herendi Kata vezető szerkesztőnk és Szabó Eszter Judit főszerkesztőnk, az önsorsrontás “művészetéről” beszélgettek – és ahogy megszokhattátok, magukat sem kímélték.

Ha érdekelnek a fenti kérdések, hallgass ránk!

Az adásban említett hivatkozások és cikkek

A 20 önismereti kérdés és válasz című könyv  

Sheldon Kopp – Ha Buddhával találkozol az úton, öld meg!

Orvos-Tóth Noémi – Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai

Edith Eva Eger – Az ajándék – 12 életmentő lecke

Révész Bálint – Nagyi projekt (dokumentumfilm)

On the Spot (Cseke Eszter és S. Takács András) Születési helye: Auschwitz c. dokumentumfilm

Barkász Heléna cikke:

„Nincs szerencsém a szerelemben” – Mi az oka, ha valakinek rendre kudarccal végződnek a párkapcsolatai?

 

Szabó Eszter Judit főszerkesztőnk cikke:

„Bűntudatuk van, amiért élnek” – Így örökítődik tovább a sötét családi titkok szégyene

 

Készítette: Herendi Kata és Szabó Eszter Judit

Utómunka: Molnár Dénes

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Pszichoforyou

Pin It on Pinterest

Share This