Hogyan találjuk meg az igazit? – Mármint a hivatásunkat

Szerző: | 2020. 11. 28. | Munka&Motiváció | Olvasási idő: 9 perc

Megtalálni a hozzánk illőt, a számunkra megfelelőt az élet különböző területein, így a munka világában is, energiát, időt kívánó és kihívást jelentő feladat. Van, aki már gyermekként tudja, milyen pálya áll hozzá közel, másoknak hosszabb idő, sőt néha komoly önismereti folyamat megtalálni azt a munkát, mely egyben hivatást is jelent számukra. Előfordulhat, hogy az útkeresés, önmagunk, hivatásunk újragondolása egy már megkezdett karrierút közepén történik, melyhez külső körülmények, de belső motivációnk vagy éppen érdeklődési körünk változása, esetleg az aktuális munkaterületen megélt csalódások is hozzájárulhatnak. De hogyan is találhatjuk meg az igazit? Egyáltalán létezik olyan, hogy IGAZI, és érdemes azon görcsölnünk, hogy mindenáron ezt a tökéletes megoldást hajszoljuk? Hogyan maradhatunk ezen kérdések sokaságán gondolkodva a realitás talaján és találhatjuk meg a számunkra optimális pályát?

Ha eljutottál idáig, akkor valószínűleg a fenti kérdések aktuálisak számodra. Szeretnénk néhány vonatkozási pontot nyújtani abban, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, megfontolni a vágyott hivatás keresésének útján ahhoz, hogy biztos lábbal és kitartással indulhassunk el ezen az ösvényen. A fentiek mentén öt pontban tekintjük át, mit érdemes végiggondolni az újratervezés során.

1. Vizsgáljuk meg azt, hogy mit is szeretnénk, mely területen tudjuk leginkább elképzelni magunkat!

Előfordulhat, hogy mindenféle önvizsgálat vagy éppen pályaorientációs teszt nélkül érezzük, melyik terület „hív” minket. Azonban lehet, hogy önmagunk újragondolása komolyabb belső munkát jelent. Érdemes felmérni azt, hogy mihez van affinitásunk, milyen készségekkel, tulajdonságokkal rendelkezünk, melyek meghatározzák, vagy éppen befolyásolják a munkához való viszonyunkat.

Gondoljuk át, hogy milyen fajta munkafolyamatban vagyunk jók, miben mozgunk otthonosan és persze szívesen, milyen belső motivációkkal rendelkezünk, és nézzük meg azt is, hogy ezek hogyan viszonyulnak egymáshoz.

Gondolhatunk itt olyan alapvető dolgokra, hogy egészségügyi állapotunk mit enged meg számunkra – gerincproblémákkal a folyamatos álló munka, mint a masszőri pálya, komoly kihívást jelenthet. Azonban a választásban szerepet játszhat az is, hogy milyen nyelvérzékkel rendelkezünk, extrovertált vagy introvertált személyiséggel rendelkezünk-e, szívesen kommunikálunk-e emberekkel, vagy inkább a számok és a szabályok világában mozgunk otthonosan, esetleg szabadtéri tevékenységet végeznénk az irodában töltött hosszú évek után.

Mindezek mellett megéri feltérképezni előképzettségeinket, tapasztalatainkat is és áttekinteni, hogy a rendelkezésünkre álló tudásunkat miként tudjuk kamatoztatni az új pályán, illetve mennyit vagyunk hajlandók tanulni azért, hogy átképezzük magunkat a vágyott területre.

2. Térképezzük fel a vágyott, kiválasztott hivatást!

Amennyiben körvonalazódott egy vagy több számunkra szimpatikus terület, fontos lehet körüljárni azt, hogy milyen is az adott munkakör, hivatás, amit elképzeltünk magunknak. Sok időt és energiát spórolhatunk meg magunknak azzal, ha nem csak fejben pörgetjük végig elképzeléseinket az adott hivatásról, hanem szembesülünk az adott munka jellegével, és nem a „terepen” találkozunk először a valósággal.

Ehhez segítséget nyújthatnak a különböző álláskereső oldalak, az adott területen belül meghirdetett pozíciókhoz tartozó munkaköri leírások és elvárások. Így képet kaphatunk arról, hogy ténylegesen milyen munkafolyamatok is tartoznak az adott munkakörhöz, hivatáshoz – hogy a fent leírtakhoz kapcsolódva, személyiségünk, fizikai állapotunk, érdeklődésünk, elképzeléseink alapján valóban ez-e az a munkaterület, ami számunkra megfelelő. Ha hajlandók vagyunk még mélyebben utánajárni az adott hivatás rejtelmeinek, megkereshetünk az adott területen dolgozó szakembereket kérdéseinkkel, így első kézből kaphatunk információt a pálya által nyújtott lehetőségekről, előnyökről és nehézségekről.

3. Vágyaink, körülményeink, lehetőségeink összeegyeztethetőségének vizsgálata

Érdemes lehet tudatosítani azt is, hogy a belső motivációnk és vágyaink, valamint a külső körülmények milyen viszonyban is állnak egymással. Kényelmesebb, ha várok pár hónapot, míg a gyermekem óvodába megy/ míg befejezzük a lakásfelújítást/ míg véget ér a képzés..? – és sorolhatnánk az egyéb körülményeket.

Az időzítés tehát fontos: előfordulhat, hogy a számunkra ideális döntés még egy-két hónap tervezési időszak, de lehet, hogy a körülmények fényében úgy látjuk, hogy megérett az idő a váltásra.

A külső körülmények között megvizsgálhatjuk, hogy a pénzügyi erőforrásaink és a váltás hogyan is befolyásolják majd egymást, hogyan tervezhetünk anyagi szempontból, illetve mennyi időnk, energiánk lesz erre az időnként igencsak erőt próbáló, de sok szépséget is tartogató időszakra, és kihez tudunk fordulni majd támogatásért, ha szükségünk lenne rá.

4. Biztos, hogy csak egy igazi létezik?

Adhatunk-e nagyobb mozgásteret magunknak a keresés és újradefiniálás során?

Nem biztos, hogy körömszakadtáig érdemes ragaszkodni egyetlenegy megoldáshoz, egyetlen számunkra tökéletes hivatáshoz, hiszen a világ ennél sokkal színesebb. Ahogy változnak a körülményeink, tapasztalataink, mi is folyamatosan változunk.

Előfordulhat, hogy van öt-hat olyan munkaterület, amivel szívesen foglalkoznánk, amiben jól ki tudunk teljesedni, hiszen egy-egy területnek sok-sok ága lehet. Gondoljuk akár az IT világára: rendszergazda, programozó, webdesigner vagy tesztelő irányba is indulhatunk, de ha esetleg állatokkal szeretnénk foglalkozni, ott is számtalan lehetőség adódhat (állatkerti gondozó, állatorvos asszisztens, állatorvos, biológus stb.).

Azonban ehhez érdemes feltérképezni a terepet és a lehetőségeket, akár az OKJ-s vagy egyetemi képzések listáját átböngészve, vagy az állásportálok hirdetései között keresgélve, esetleg az adott területen dolgozó szakemberek véleményét kikérve. Talán könnyebb és nagyobb szabadságot ad számunkra ez a fajta szemléletváltás, mindemellett igényeinket, elképzeléseinket szabadabban, kreatívabban tudjuk aktuális lehetőségeinkhez, körülményeinkhez kapcsolni.

5. Készüljünk fel a szürke hétköznapokra is!

Az sem elhanyagolható kérdés, hogy mennyi motivációval és kitartással rendelkezünk célunk megvalósításához. Feltehetjük magunknak a kérdést, hogy mennyire vagyunk türelmesek, kitartóak, és mennyire bízunk magunkban, abban, hogy a terveinket meg tudjuk valósítani. Sokszor szembesülhetünk azzal, hogy nem minden alakul elsőre az elképzeléseink szerint, ami egyaránt folyamatos újratervezést jelenthet a hivatáshoz vezető út során. Ha esetleg képzésre adnánk a fejünket, az is idő, energia és kihívás.

Illetve, ha a számunkra optimális, esetleg éppen ideális hivatást találtuk meg, ott is szembesülünk majd problémákkal, nehézségekkel, konfliktusokkal, eltérő elképzelésekkel a kollégák, vezetőség, esetleg megbízók részéről, idői nyomással vagy egyéb váratlan helyzetekkel.

Tehát egy új hivatás nem jelenti egyben azt is, hogy nem kell problémákkal szembesülnünk, vagy ebben a hivatásban újra és újra megújulni, megtalálni a kihívást, a feltöltődést. Ennek tudatosításával és az irreális elvárásainkkal való szembesüléssel szem előtt tarthatjuk hivatásunk valódi szépségét.

A váltás nagy kihívást, és egyben lehetőséget nyújtó életszakasz. Sok izgalommal, örömmel, emellett felelősséggel és sok-sok kérdéssel, tervezéssel járó időszaka lehet az életünknek. A fentiek áttekintése segítséget nyújthat abban, hogy az újratervezés folyamatában megtaláljuk saját belső és külső kapaszkodóinkat. Ez a legtöbb esetben nem csak külső változásokat, hanem komoly belső munkát is magában hordozó folyamat. Az önmagunkkal, igényeinkkel, motivációinkkal, valamint a körülményekkel, lehetőségeinkkel, a realitással való szembesülés nagyobb biztonságot adhat, valamint hozzásegíthet minket a számunkra optimális lehetőség megvalósításához és ahhoz, hogy rugalmasan tudjuk viszonyulni a váratlanul felmerülő élethelyzetekhez is.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Porpáczi Júlia
Pszichológus, de jártas a kommunikáció területén is. Mindig tanul valamit. Saját magát is. Család, barátok, mozgás, fejlődés, vidámság, természet – ezek szerinte a fontos dolgok.

Pin It on Pinterest

Share This