“Ledöntött a lábadról a betegség? 3+1 tipp, hogy könnyebben átvészeld ezt a nehéz időszakot”

Szerző: | 2017. 10. 04. | Pszicho&Light Test&Lélek | Olvasási idő: 6 perc

Kezdetét vette az ősz, elindult az iskola, mindenki megpróbálja felvenni a ritmust, aztán egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy alig bírjuk tartani azt. A Balaton-part nyári napsugarai helyett az irodai neonfényben töltjük a napunk jelentős részét, nem egyszer 10-12 órát: a friss zöldségek és gyümölcsök mellett napfényből, friss levegőből és mozgásból is egyre kevesebb jut. De nemcsak emiatt vagyunk sokkal kitettebbek a különböző, például vírusos eredetű megbetegedéseknek. A folyamatos túlterheltség szintén hozzájárul az immunrendszerünk legyengüléséhez.

Nem véletlen, hogy az átlagosnál is gyorsabban terjednek ilyenkor a vírusos vagy bakteriális megbetegedések, egyre többen esnek ágynak. Egy ilyen betegség sokszor nagyon kellemetlen és fájdalmas tünetekkel jár. Ezek a tünetek akadályoznak minket abban, hogy a megszokott ritmusban haladjunk. Ez különösen igaz, a hasmenéssel, hányással járó vírusos megbetegedésekre, amelyeket pillanatok alatt, közvetlen érintkezés útján (buszon, a munkahelyen), és közvetve, például baktériummal, vírussal szennyezett étel elfogyasztása után is elkaphatunk.

Nem kérdés, hogy ilyenkor lehet és érdemes is enyhíteni a tüneteket a különböző készítményekkel – egy vírusos hasmenés esetében például a gyógyulási folyamatot felgyorsító, gyógyszerminőségű, magas csíraszámú, (több milliárd jótékony baktériumot tartalmazó) probiotikummal. Azonban ugyanúgy, ahogy egy ilyen készítmény helyreállítja a bélflóránk egyensúlyát, fontos (lenne) törekednünk arra, hogy ez az egyensúly lelki síkon is helyreálljon.

Védtelennek, rosszkedvűnek érezzük magunkat

Betegnek lenni ugyanis egy nagyon nehéz lelki állapot: ilyenkor jellemzően kiszolgáltatottnak, védtelennek, rosszkedvűnek érezzük magunkat. Nem véletlen, hogy szeretnénk az egészen minél hamarabb túlesni, azonban

nagyon nem mindegy, hogy ebben mi motivál minket: az, hogy mielőbb visszapattanhassunk a mókuskerékbe és haladhassunk tovább a feladatainkkal, vagy az, hogy a testünk és a lelkünk minél hamarabb regenerálódjon?

Az első esetben a fókusz egy jövőbeli állapoton és a feladatainkon, míg utóbbi esetben a jelen állapotunkon, és saját magunkon van. Nem kérdés, hogy a gyógyulásunk szempontjából az utóbbi egy sokkal hatékonyabb hozzáállás. Lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy egy zsarnok hajcsár attitűd helyett, megengedő és gondoskodó figyelemmel forduljunk a testünk felé, akkor, amikor annak a legnagyobb szüksége van ránk.

  1. Ne siettesd!

„Most nem lehetek beteg!” – mondogatjuk magunknak gyakran. És a testünk engedelmeskedik a parancsnak, egészen az utolsó pillanatig. Aztán egyszer csak, (jellemzően az első adandó alkalommal) mint egy túl nagyra fújt lufi, kipukkan, határozottan jelezve, hogy ELÉG. Ilyenkor – ahelyett, hogy egy rosszul teljesítő, hasznavehetetlen gépezetként gondolnánk a saját testünkre, és haraggal fordulnánk felé, tekintsünk rá inkább úgy, mint egy okos műszerre – ami pontosan tudja, hogy mikor kell leállni.

Tény, hogy egy betegség sosem jön jókor, de ahogy a számítógépünkön is muszáj néha lefuttatni a víruskereső programot, vagy frissíteni a szoftvert, a testünknek is szüksége van egy-egy újraindításra – vagyis időre. Jobban járunk, ha ezt az időt megadjuk neki, ellenkező esetben később komolyabb kármentésre kell számítanunk.

  1. Segíts a testednek!

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyógyulás folyamatát nem érdemes a kellemetlen tüneteket enyhítő készítményekkel előmozdítani, ezzel is támogatva a testünket. Egy vírusos, vagy bakteriális hasmenés esetében a szervezetünk – a kórokozó eltávolítása érdekében – fokozott bélmozgással reagál, miközben a gyomor PH-ja „azon dolgozik”, hogy elpusztítsa a baktériumok nagy részét. Ebbe a folyamatba mi is „besegíthetünk”, ha magas csíraszámú probiotikumot szedünk, ami elősegíti a bélflóra egyensúlyának helyreállítását, ezáltal szervezet regenerálódását. Ugyanez igaz a táplálkozásra is: a fokozott folyadékbevitel, a zöldségek, gyümölcsök, könnyebb ételek fogyasztása ugyancsak támogatja a gyógyulás folyamatát.

  1. Meditálj!

Nagyon sokat írtunk már a meditáció jótékony hatásairól és arról, hogy annak rendszeres gyakorlása milyen sokat segít például a koncentrálóképesség javításában és abban, hogy jelen tudjunk lenni a saját életünkben. Bár erre a módszerre hajlamosak vagyunk egyfajta „hatékonyságfokozóként” gondolni, betegség közben is rengeteget segíthet, ha kicsit elcsendesítjük az elménket és befelé figyelünk.

Ha a jelen állapotunkra helyezzük a fókuszt, azzal máris tettünk egy lépést abba az irányba, hogy ténylegesen elfogadjuk, át- és megéljük a betegséget. Hogy ez miért jó?

Ha belegondolunk, ahhoz, hogy átjussunk egy folyó egyik oldaláról a másikra, keresztül kell mennünk a hídon. Amikor ezeket az érzéseket megengedjük magunknak, akkor lépéseket teszünk a betegségtől az egészséges állapot felé vezető úton. Ha csak dühösen toporzékolunk a híd előtt, és azon dühöngünk, hogy miért nem a túloldalon vagyunk, nem haladunk. Ha viszont fogjuk magunkat és elindulunk, akkor – az állapotunk megélésével és elfogadásával – konkrét lépéseket teszünk, vagyis haladunk a gyógyulás felé.

+ 1 Előzd meg!

Betegnek lenni egyáltalán nem kellemes dolog, természetesen a legjobb, ha egyáltalán nem is kell keresztülmennünk azokon a kínokon, amelyeket egy-egy vírusos, vagy bakteriális eredetű megbetegedés okozhat. Annak, hogy ezt elkerüljük, a legjobb módja, ha folyamatosan ügyelünk rá, hogy az immunrendszerünk erős maradjon: a rendszeres sport, az egészséges táplálkozás egyaránt hozzájárulhat ahhoz, hogy az ágy helyett, a feladatoknak essünk neki.

Fotó forrás: itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Pszichoforyou

Pin It on Pinterest

Share This