Neked milyen az életstílusod? – Meghatározza, hogy mi az életfeladatod

Szerző: | 2016. 07. 05. | Munka&Motiváció | Olvasási idő: 7 perc

Vajon melyek azok a személyiségjellemzők, amelyek meghatározóak az általunk választott úton? Ha ezekkel tisztában vagyunk, az több szempontból is hasznos. Egyrészt hozzájárulhat a testhezálló hivatás kiválasztásához, másrészt abban is segíthet, hogy teljesebb életet élhessünk. Segíthet a fejlődésben és abban, hogy a ránk jellemző viselkedésmintázatok, valamint gyengeségeink felismerésével ne a berögződések irányítsák az életünket. Ha ezekre kicsit jobban odafigyelünk, az nagymértékben hozzájárulhat egy teljesebb, kiegyensúlyozottabb élethez, és ahhoz, hogy kilépjünk azokból az ördögi körökből, amelyekbe a munkában és a magánéletben is újból és újból belekeveredünk. 

Alfred Adler, az individuálpszichológia atyjának személyiségszemléletét holisztikus megközelítés jellemzi: a pszichológus olyan, minden emberre jellemző viselkedésmintázatokat – életstílusokat – azonosított, amelyek életünk kereteként szolgálhatnak. Ilyen a(z)

  • elkerülő életstílus
  • megszerző életstílus
  • irányító életstílus
  • társadalmilag hasznos életstílus

A ránk jellemző életstílus mentén magyarázzuk, irányítjuk és jósoljuk meg várható tapasztalatainkat. A négy viselkedésmintát egy-egy fő jellemző vagy prioritás határozza meg, mely az élet korai szakaszában alakul ki és szilárdul meg a környezet ismétlődő hatásai, az egyéni tapasztalatok és a temperamentum (egyéni sajátosságok) alapján.

Kényelem – Élni és élni hagyni

Ez az elkerülő életstílushoz tartozó prioritás. Ha ez az elsődleges prioritásod, akkor számodra a legfontosabb a komfortérzeted fenntartása. Hajlamosító tényező lehet a kora gyermekkori kényelmetlenség (akár már magzati korban) vagy az elkényeztetettség.

A legtöbb Y generációs fiatalnak a kényelem az elsődleges prioritása, azaz a komfort elérése, fenntartása és a stressz elkerülése.

A kényelem, mint prioritás azt is jelenti, hogy a személy csak abba hajlandó energiát fektetni, ami számára élvezetes. Ez gyakran hedonisztikus életvitellel jár. Mások dolgainak általában nem tulajdonít nagy jelentőséget, mivel figyelmének központjában önmaga és saját szükségletei állnak. Viselkedése diplomatikus és nyugodt. Ráérőssége miatt jellemző rá a halogatás.

Életfeladata: az empátia és az aktivitás növelése, a céltudatosság, kitartás és szorgalom fejlesztése.

Derűs, nyugodt természetük miatt kommunikációs feladatokban kiválóak, de a határidős munkákkal meggyűlhet a bajuk a kényelem prioritásúaknak.

Tetszés – Azt akarom, hogy szeressenek

A tetszés, illetve annak az igénye, hogy tetsszünk másoknak, a megszerző életstílushoz tartozó prioritás.

Azok, akik ezt a viselkedésmintát követik, úgy gondolják, hogy csak akkor értékesek és szerethetőek, ha megfelelnek valakinek vagy valamilyen elvárásnak. Céljuk az állandó tetszés, a figyelem és megerősítés elnyerése.

Sokat dolgoznak a kapcsolataikon, figyelmesek és megértőek. Ha konfliktusra kerül sor, a békítő szerepét alakítják. Nehezen mondanak nemet bármilyen kérésre, szívességre.

Életfeladatuk: saját határaik megtalálása, saját igényeik felismerése, azok érvényre juttatása és a környezettel való közlése. Ha ezt sikerrel megvalósítják, megszabadulhatnak az alárendelt szerepeiktől is.

Ha a tipikus tetszés prioritású személyt magunk elé képzeljük, valószínűleg egy nagy irodában, valaki mellett segédkezik. Ő a legkiválóbb asszisztens minden területen. Nincs olyan feladat, amit ne teljesítene.

Kontroll – Csak semmi „Let it go”

Az irányító életstílus prioritása. Alapvető célja az ellenőrzés, önmaga és a helyzet felett. Akinek a kontroll az elsődleges prioritása, nem kedveli a váratlan helyzeteket, meglepetésbulikat. Nem rajong a spontaneitásért; legyen inkább minden előre megtervezve, megszervezve.

Ha teheti, inkább elkerüli a konfliktusokat, érzelmileg és fizikailag egyaránt. Akkor érzi magát biztonságban, ha minden a helyén van. A kontrollos személy központi szerepekben érzi jól magát, ahol egyrészt irányíthat, másrészt átadhatja értékeit és tudását. Személyiségéből fakadóan jellemzően valamilyen vezető pozícióban tudja kielégíteni a szükségleteit.

A világ folyamatos kontrollálása iránti igény egyik veszélye, hogy a nyílt vagy burkolt irányítási törekvés frusztrációt válthat ki másokból. Ezek a törekvések ráadásul kiszámíthatatlan, új helyzetek esetében szorongáshoz vezethetnek a kontrolláló embereknél.

Életfeladata: megtanulni elengedni és megélni.

Ha már az óvodában is post-it volt a jeled, és még az ebédedet is határidőnaplóban vezeted, az irányítással kapcsolatos tulajdonságaid tesznek tökéletessé logisztikai feladatok ellátására. Rendezvényszervezés, beszerzés, menedzseri pozícióknál mindenki örülni fog, ha megmondod, minek hol a helye.

Felsőbbrendűség – Gyorsabban, magasabbra, erősebben

A felsőbbrendűség a társadalmilag hasznos életstílushoz kötődik. Alapműködése hasonlít a tetszés prioritáshoz.

Úgy gondolja, hogy a szeretet feltételekhez kötött, így cselekvéseinek elsődleges célja a teljesítmény lesz, hiszen ez a kulcs ahhoz, hogy az egyén szerethető és értékes legyen. Miközben arra törekszik, hogy még jobb, okosabb, igazságosabb és kívánatosabb legyen, valójában az a célja, hogy megmutassa saját szeretetreméltóságát.

Folyamatosan képzi magát, kitartó és szorgalmas, mégsem tud örülni az elért sikereknek. A hajtás miatt nem tud elég energiát szánni a pihenésre és kapcsolataira.

Életfeladata: megtanulni, hogy létezik feltétel nélküli szeretet, teljesítménytől függetlenül. Meg kell tanulnia elfogadni önmagát.

A társadalmilag hasznos életstílushoz jól párosíthatóak a segítő szakmák. Nem kell aggódni, hogy nem ismered a legújabb technikákat a gyógyításban, vagy nem vagy képben a legújabb elméletekkel. Az igazságosságra való törekvéseidet pedig akár a jogi életben is kamatoztathatod.

Akkor most ki vagyok én?

Valójában mindenkiben van egy kicsi mindenből. Kora gyermekkorban kialakul egy elsődleges, domináns prioritás, de ezen túl is hozzáférünk a többihez, amelyek kisebb mértékben, meghatározott sorrendben irányítják gondolkodásunkat és viselkedésünket.

Fontos kiemelni, hogy nincsenek jó és rossz prioritások, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Ezek a jellemzők viszonylag stabilak, az viszont megtörténhet, hogy az ellentettjükbe fordulnak át: ilyen ellentétpárok például a kényelem és a felsőbbrendűség, illetve a kontroll és a tetszés. Ismerve saját elsődleges prioritásunkat, megtudhatjuk, mik az erősségeink és gyengeségeink, ezáltal tudatosabban és teljesebben élhetjük mindennapjainkat, akár a választott hivatásunkon keresztül fejleszthetve azokat a készségeket, melyek még nem tartoznak az erősségeink közé. Ha van lehetőségünk, akkor olyan pályát válasszunk, amelyben személyiségünk is fejlődhet, illetve valamilyen módon meg tudjuk valósítani a prioritásunkhoz tartozó életfeladatunkat.

Fotó: itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Márki Anett Neszta

Pin It on Pinterest

Share This