Az oroszlán esete a medvével, a farkassal és a delfinnel – Te tudod, mikor miért vagy fáradt?

Szerző: | 2020. 07. 17. | Test&Lélek | Olvasási idő: 8 perc

Bagoly vagy, vagy inkább pacsirta? Ha valaki felteszi ezt a kérdést, valószínűleg egész jól be tudod „lőni”, melyik típusba tartozol: ha utálsz korán kelni, és többnyire az esti órákban vagy aktív, a baglyok táborát gyarapíthatod. Ha viszont fordított a helyzet (korán kelsz, és délelőtt pezsegsz a legjobban), jó eséllyel a pacsirták közé tartozol. De vajon meg tudnád mondani, oroszlán vagy-e, farkas, medve, esetleg inkább delfin? És azt, hogy egyáltalán miért fontos ez?

A kronotípus (a fogalom, amire ezek a titokzatos állatnevek utalnak) annak a napszaki preferenciánknak a meghatározása, amikor bizonyos tevékenységeket szeretünk végezni. Ez nem csak az alvásra és az ébrenlétre vonatkozik: a kronotípusunk hatással lehet arra is, mikorra érdemes időzítenünk az edzést, az étkezéseket, sőt, akár a szexet is.

Kronotípus: te tudod, miért vagy fáradt?

A kronotípus tulajdonképpen azt mutatja meg, hogyan alakul a napjaink folyamán a cirkadián ritmusunk által szabályozott működésünk. Ez a ritmus határozza meg az aktív és a pihenő időszakaink váltakozását, a hormonális működésünket, de a stressztűrő képességet, a gondolkodást, a hangulatot, a koncentrációt is befolyásolja. Olyasvalamiről van szó tehát, ami kulcsfontosságú szerepet tölt be abban, hogyan éljük az életünket, és hogyan érezzük magunkat közben.

Előfordul azonban, hogy olyan módon szerveződnek a napjaink, ami gyökeresen eltér attól, ami a kronotípusunk szerint ideális lenne.

Ha napközben gyakran elálmosodunk, nehezebben megy az edzés (vagy egyáltalán, a gondolkodás); ha a nem múló kimerültségre képtelenek vagyunk magyarázatot találni, a válasz akár a kronotípusunk mélyebb megismerésében is rejtőzhet. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ha hasonló tüneteket tapasztalunk, érdemes alaposan feltérképezni, pontosan milyen okok állhatnak mögöttük. Átmeneti fáradtságot, ingerlékenységet, enyhébb alvászavarokat ugyanis a stressz, szorongás, vagy a magnéziumhiány is okozhat. A kronotípusunkhoz illeszkedő napirend akkor segíthet a leghatékonyabban, ha a szervezetünk nem szenved hiányt a számára fontos vitaminokból és ásványi anyagokból, és nem feledkezünk meg a lelkünk gondozásáról sem.

A baglyokon túl

A kronotípusok bagoly-pacsirta felosztását már régóta és sokan ismerhetjük. A két típus leírása azonban nem minden kérdésre ad választ, hiszen az egyéni különbségeink túlmutatnak azon, későn fekszünk vagy korán kelünk-e. A két kategória mellett a szakértők említenek egy harmadik, úgynevezett kolibri-típust is, amely tulajdonképpen a fenti két csoport jegyeit ötvözi – az emberek döntő többsége ide tartozik.

Dr. Michael Breus klinikai pszichológus, alváskutató azonban úgy véli, a három típus még mindig kevés ahhoz, hogy teljességében megérthessük, hogyan is hat a kronotípusunk a mindennapjainkra. A szakértő ezért egy olyan kategóriarendszert dolgozott ki, amely minden, a kronotípusokkal kapcsolatos kérdésre megpróbál választ adni – méghozzá új állatfajták, az oroszlánok, a medvék, a farkasok és a delfinek segítségével.

(Ha nem indulna el automatikusan, a Beállítások fogaskerékre kattintva ki tudjátok választani a magyar feliratot.)

A Breus által leírt kronotípusokra a következők jellemzőek:

1. Oroszlán

Az oroszlánok általában egészen korán (hajnali fél öt-öt körül) ébrednek; agilisak, tevékenyek, szeretnek előre tervezni, és minden tennivalót kipipálni a listájukról. Breus szerint az emberek nagyjából 15 százaléka tartozik ebbe a típusba, melynek egyetlen „hátránya”, hogy a korai ébredés és az aktív napok miatt az érintettek valószínűleg gyakran kényszerülnek nemet mondani esti vagy éjszakába nyúló programokra.

2. Medve

Az emberek többsége (55%) ebbe a típusba tartozik, ezért a társadalmunk legtöbb tevékenysége is a medvék számára optimálisan alakult az évek során. Ahogy a többi kronotípus Breus rendszerében, ez a kategória sem véletlenül kapta a nevét: ahogy a medvék, a medve típusba tartozó emberek is a Nappal ébrednek, és a Holddal fekszenek, napközben pedig szorgalmasan dolgoznak. Jellemzően extrovertáltak, nyitottak és jó csapatjátékosok.

3. Farkas

A farkasok lényegében az éjjeli baglyoknak felelnek meg: az embereknek azon (kb. 15) százaléka tartozik ide, akiknek késő este támadnak a legjobb ötletei, és nem is félnek ezeket azon nyomban megvalósítani. Kreatívak, művésziek, általában introvertáltak, és különösen hűséges barátok.

4. Delfin

A delfinekhez hasonlóan, akik sohasem alszanak igazán mélyen, a delfin típusú embereknek is meggyűlik néha a baja az álmatlansággal. Gyakran utalnak magukra inszomniásként, általában rendszertelenül és kevesebbet alszanak, mint ahogyan igényelnék. Nem áll tőlük távol a szorongás; jellemzően intelligensek, jó humoruk van, és hajlamosak lehetnek kissé kényszeres viselkedésekre és a halogatásra. Az emberek körülbelül 10 százaléka tartozik ide.

Medvéből oroszlán?

Ha sikerült beazonosítanunk, hová tartozunk, Dr. Breus szerint fontos, hogy minél jobban megismerjük a kronotípusunk jellegzetességeit. Így ugyanis könnyebben ráébredhetünk, hogy milyen okok rejlenek amögött, ha fáradtak, ingerlékenyek, frusztráltak vagyunk, és hogyan változtathatunk ezen.

Egy oroszlán számára például megoldást jelenthet, ha korai ébredéshez igazítja a napja hátralévő részét: korán reggelizik, a hajnali órákra időzíti a testmozgást, és esténként ellenáll a kísértésnek, hogy megnézzen egy következő részt a kedvenc sorozatából. A többi csoport tagjai ugyancsak megtapasztalhatják, mennyivel energikusabbnak érzik magukat, ha egyensúlyba hozzák a napirendjüket a rájuk jellemző kronotípus által diktált hormonális működéssel. (Ebben Dr. Breus a fenti videóban, illetve a témában írt könyvében is jó néhány támponttal segít, nem csak az alvás, de az étkezés, edzés terén is.)

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami a szakértő szerint ilyenkor felmerül az, vajon lehetséges-e megváltoztatni, a medvék, a farkasok, az oroszlánok vagy a delfinek közé tartozunk-e.

A kronotípus (bár életünk során idővel többnek a jegyeit is megtapasztalhatjuk) azonban velünk született jellegzetesség, és – bármennyire is jól jönne olykor, sajnos – nem változtatható meg. Azonban így is sokat tehetünk azért, hogy a lehető legjobban kiaknázzuk a kronotípusunk adta lehetőségeket.

Időben vagy

A kronotípusokat illetően a legtöbb nehézséget az okozhatja, ha olyan időbeosztás szerint élünk, ami számottevően eltér attól, amit a mi kategóriánk egyébként megkívánna. Egy delfin számára egy medve napirendjét élni olyan, mintha állandó időeltolódással küzdene, aminek krónikus fáradtság és szorongás jár a nyomában.

Bár a kronotípusunkon nem tudunk változtatni, a napirendünk nagyobb pontjait (például az étkezések, a testmozgás és a felkelés-lefekvés idejét) megpróbálhatjuk a típusunknak megfelelően alakítani. Nagyon sokat segíthet az, ha a munka és a mindennapi tevékenységek során is figyelembe vesszük, a napnak melyik szakában vagyunk a leginkább aktívak (hiszen egy farkas például nem biztos, hogy remekel a reggeli értekezleteken, egy delfin pedig valószínűleg nem rajongója az éjszakába nyúló túlóráknak). Ha a munkánk (vagy a főnökünk, kollégáink) rugalmas ebben a tekintetben, a feladatainkat is próbálhatjuk időben a számunkra optimális időszakok felé csúsztatni. A legfontosabb, hogy figyeljük magunkra, a testünk jelzéseire, és ne féljünk változtatni – könnyen lehet, hogy a fáradtságból való kiút a kronotípusunk megismerésén, és a napirendünk átalakításán keresztül vezet.

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This