Mi volt az a mondat, amit kamaszkorodban hallanod kellett (volna)? – 5 gondolat Mayim Bialik FelNŐni című könyvéről

Szerző: | 2020. 11. 30. | Család&Gyerek | Olvasási idő: 11 perc

Azt hiszem, Mayim Bialik nevéről a legtöbb embernek már örökre az Agymenők kicsit bogaras, de zseniális és nagyon-nagyon szerethető Amy Farrah Fowler-e fog eszébe jutni. Én azonban egy másik arcáról is őrzök kedves emlékeket: az azonos című sorozat címszereplőjéről, Blossom-ról. Ezért is vártam annyira, hogy végre elolvashassam FelNŐNI – Hogyan legyél erős, eszes és elbűvölő című könyvét, és nem is csalódtam. A sorok mögül ugyanis Mayim és Amy mellett Blossom is visszanézett rám.

Kamasz voltam még, amikor Blossom először betáncolt a délutánjaimba, mégis nagyon jól emlékszem arra, milyen élmény volt a sorozat epizódjait nézni. Akkoriban úgy tűnt, mintha minden film és sorozat főhősnője egyformán gyönyörű és tökéletes, (többnyire) szőke, kék szemű és karcsú lett volna. És akkor ott volt ez a bohókás, okos, vicces lány, aki úgy volt szép és szeretnivaló, hogy egyáltalán nem hasonlított a korábban megismert karakterekhez. Nekem, aki szintén nem úgy néztem ki, mint az Édesvölgyi suli vagy Az első csók főszereplői, mindennél többet jelentett ezt látni. Mert pontosan azt az üzenetet közvetítette, amire abban az időszakban nagy szükségem volt: nem baj, ha nem vagyunk egyformák.

A régi szép idők…

A kamaszkor az életünk egy izgalmas, de sokszor nagyon nehéz időszaka. Miközben az állandó változásban próbáljuk megtalálni önmagunkat, megválaszolni a kérdést, kik is vagyunk valójában, ennek az útkeresésnek az is része, hogy igyekszünk olyan mintákra lelni, amik összhangban vannak a saját, formálódó identitásunkkal.

Ez már akkor sem bizonyult könnyű feladatnak, amikor én voltam gyerek – de még mindig egyszerűbb volt, mint ma. El sem tudom képzelni, mennyivel nehezebb dolguk van azoknak a kislányoknak, akik napjainkban kezdenek kamaszodni. Mert ami néhány évtizeddel ezelőtt hozzám a sorozatokból, a Bravo magazinból és esetleg néhány tévéreklámból érkezett, az rájuk most százszoros és ezerszeres mennyiségben zúdul, kikerülhetetlenül, megállíthatatlanul.

Manapság nagyon könnyű elhinni, hogy ha szépnek, vagy egyáltalán, értékesnek akarod érezni magadat, annak minimum négy filter és százötven like az ára. Most, amikor úgy tűnik, mintha tökéletes arcok és testek, hibátlan bőr és haj venne minket körül a közösségi média és az internet minden szegletében, mindennél fontosabbá vált, hogy eljussanak a gyerekekhez azok a józan hangok, amik elmondják: tökéletesen rendben van, ha nem vagy tökéletes.

Mayim Bialik egész munkássága, és legújabb könyve is pontosan ezt a józan hangot képviseli. A FelNŐni több, mint egyszerű, serdülőknek szóló felvilágosító könyv. Nem csak arról szól ugyanis, hogy mi minden történik velünk a kamaszkorban, de segít mindazt, ami velünk történik, egyfajta keretbe helyezni – abba a keretbe, amit úgy is nevezhetünk: önmagunk.

Színész, tudós, édesanya

„Én vagyok a lány, aki nehezen tudott beilleszkedni, imádta a tudományokat, de közben nem tudta, hogyan válhatna belőle is tudós; kreatív ember vagyok, szeretem a művészetet, de mégis tudományos szemszögből szemlélem az életet; emellett független nő vagyok, aki imádja az anyaságot.

Életem során számtalanszor tettem magam próbára, hiszen mindig túl akartam szárnyalni azt, amit saját magamról hittem: többet akartam elérni és nyújtani. Mindez egy hektikus és néha embert próbáló életet eredményezett. Erre az életre pedig büszke vagyok! Meg akarom osztani azt a szenvedélyt, amely segített a legtöbbet kihozni magamból, és szeretnélek ráébreszteni arra, hogy a jó döntések az egész életedre hatással vannak”

– írja Mayim Bialik a könyv bevezető soraiban.

Sokan tudják, hogy a színésznő nem csak Amy karaktere nyomán kötődik a tudományhoz, de ő maga is tudós, méghozzá neurobiológus. Erről árulkodik a FelNŐni című könyv is, amelynek fejezeteiben részletesen bemutatja, milyen hormonális változások zajlanak le a serdülőkor alatt – vagyis azt, hogyan érezzük magunkat, miközben a testünk változik.

Ám emellett bátran és őszintén beszél arról is, méghozzá a saját tapasztalatain keresztül, milyen is az, amikor nem a „nagykönyv” szerint zajlik a biológiai, vagy éppen az érzelmi érésünk. Olyan gondolatokat oszt meg, amiket minden kamasznak hallania kell(ene) – és amik sokunk életét megkönnyítették volna, ha időben megérkeznek hozzánk.

Ezek közül emelünk ki most nektek néhányat.

1. Nem vagyunk egyformák – és ez rendben van így.

„… talán úgy érzed, hogy kimaradsz, de hidd el nekem, mindenki a maga útján fejlődik, a saját tempójában – hallgass a megérzéseidre. Egy nap mindannyian eljutunk oda, ahová kell, és nagyon fontos, hogy tiszteletben tartsd az érzéseidet, és a saját tempódban haladj” – írja Mayim Bialik a könyv egyik szerelemmel és szexualitással foglalkozó részében.

A színésznő azt is megosztja az olvasóival, hogy nem csak az általa megformált Amy, de ő maga is későn érő típus volt.

Egészen tizenhét éves koráig „deszkának” csúfolták a kortársai, ám nem csak testben, de sokáig lélekben, érzelmileg sem érezte késznek magát arra, hogy randevúzni kezdjen. FelNŐttként már tudja, hogy – még ha nem is volt mindig könnyű, de – jól tette, hogy a saját tempóját tiszteletben tartva, fokozatosan nyitott a kapcsolatok felé.

Valószínűleg sokan tudunk olyan pillanatokat felidézni a kamaszéveinkből, amikor úgy tűnt, a környezetünket más sem érdekli, mint hogy ki kivel jár, és ki kibe szerelmes, mi meg egyszerűen nem értjük, mire ez a nagy felhajtás. Vagy éppen ellenkezőleg: lehet, hogy azok közé tartoztunk, akik viszonylag korán érdeklődni kezdtek a randizás iránt. Így vagy úgy, Mayim Bialik fenti gondolatát minden kamasznak érdemes lehet megszívlelnie: az, hogy tiszteletben tartsuk a saját tempónkat, az érzéseinket, fontosabb, mint bármi, amiről (úgy érezzük) lemaradhatunk.

2. Mindig van lehetőséged jó döntést hozni.

„Nem kell egyetlen nap alatt megváltoztatnod a szokásaidat és az egész életstílusodat – az első lépés az egészséges test és elme felé az, ha odafigyelsz magadra, a tevékenységeidre, és megérted, hogy a változáshoz idő kell.

Bocsáss meg magadnak, ha nem vagy mindig tökéletes, hiszen így is képes leszel egészséges döntéseket hozni”

– olvashatjuk a könyvben.

Napjainkban talán minden korábbinál erőteljesebb hangsúly helyeződik az ideális testalkat elérésére, a különböző diétákra, táplálkozási trendekre. Ez azonban nem csak a felnőttek világában van így: kamaszkorban a hormonális változások miatt ugyancsak előtérbe kerül a testkép, a hízás-fogyás, ezáltal pedig az étkezés és a sport kérdésköre. Ezért is olyan fontos, hogy a kamaszok ebben a kritikus időszakban olyan információkhoz juthassanak, amik segítik az egészséges szokások és testkép kialakítását – és egyúttal felhívják arra is a figyelmet, hogy bár „senki sem eszik minden alkalommal ’tökéletesen’”, mindig van lehetőség jó döntést hozni.

3. A tanulás igenis fontos része az életünknek.

„Talán nem mindig megy könnyen a tanulás, de megvan a lehetőséged, hogy újabb és újabb kihívások elé állítsd magad, és dolgozz azért, aki lenni szeretnél. Találd meg a módját, hogy hogyan tudsz a leghatékonyabban tanulni, mert az ajtót nyit a jövőbe” – javasolja Mayim Bialik.

Kevés olyan időszak van az életünkben, amikor annyira nehéz leckékre, tananyagra koncentrálni, egy gyakran homályosnak, távolinak tetsző jövőkép érdekében egyenletes iskolai teljesítményt nyújtani, mint serdülőkorban. Mégis fontos, hogy ezekben a hirtelen változásokkal, viharos érzelmekkel teli években se felejtsük el, hogy a tanulás folyamata az emberi élet egyik legszebb része. A világunkról és önmagunkról is tanulunk, amikor sportolunk, játszunk, szórakozunk, vagy a kedvenc hobbinknak hódolunk. A FelNŐni vonatkozó része épp erre emlékeztet; arra, hogy a tanulás csak a házi feladatokról szól, hanem ezernyi élménnyel gazdagíthat.

 4. Merj beszélni arról, ha nehéz helyzetben vagy.

„A stressz és a szomorúság a sötétségben virágzik, és ahhoz, hogy fény érje őket, ki kell hoznunk őket a szívünk és az agyunk mélyéről”

– írja Mayim Bialik.

Kamaszkorban sokszor úgy tűnik, a világon senki nem ért meg minket; és ez bizony nagyon magányos érzés. Amikor magunkra maradunk a bánatunkkal, szinte elviselhetetlenül nehéznek tűnik emlékezni rá, de tényleg így van: már az is rengeteget segíthet, ha megosztjuk valakivel a gondolatainkat.

Erre biztat a FelNŐni is – arra, hogy ha úgy érezzük, elhatalmasodik rajtunk a szomorúság, próbáljunk meg keresni valakit, akiben megbízunk, aki figyel ránk, és beszélgessünk vele. A serdülőkor rengeteg stresszhelyzettel jár, amivel különösen nehéz egyedül szembenézni. A könyv a megküzdés számos módját felsorolja (mint például a sport vagy a meditáció), de külön hangsúlyt helyez arra a nagyon fontos gondolatra, amit kamaszként életbevágó lehet tudatosítani: ha nem bírod egyedül, kérj segítséget.

5. Ne görcsölj a jövő miatt – de gondolj rá.

„Ahhoz, hogy kiderítsd, milyennek szeretnéd látni az életedet, és hogyan szeretnéd azt értékessé tenni saját magad és a környezeted számára, fontos, hogy elgondolkozz azon, mi a szenvedélyed. Ha találsz magadnak egy fontos indokot, azzal jobban megismered a körülötted lévő világot is” – biztatja kis olvasóit a színésznő.

A mai kamaszoknak egy olyan világban kell(ene) megtervezniük, mivel szeretnének foglalkozni felnőttként, ami szinte pillanatról pillanatra változik. Ez nem könnyű, hiszen azt is bizonytalannak érezhetik, vajon szükség lesz-e még az általuk választott hivatásra, mire befejezik a tanulmányaikat. A jövő azonban egyre közelít, és serdülőkorban óhatatlanul előtérbe kerül a kérdés, vajon mihez kezdünk majd vele. Formálódó önmagunk mélyebb megismerése, annak a tudatosítása, mi az, ami igazán érdekel és megmozgat minket, egy olyan látásmódot adhat kamaszként, ami segít szorongás helyett várakozással és izgalommal tekinteni a jövőbe.

Mit mondanál a kamaszkori önmagadnak?

Te emlékszel még, mi volt az a mondat, amit kamaszként hallanod kellett (volna)? Ami sok mindent megváltoztatott, könnyebbé tett (volna)? Mit üzennél most a kamaszkori önmagadnak?

Ha visszamehetnék az időben, én biztosan Mayim Bialik alábbi gondolatát választanám. Úgy hiszem, olyan mondatok ezek, amit sokunknak hallania kellene, nem csak kamaszként, de felnőttként is – és remélem, a könyv által valóban sokakhoz eljut majd:

„Egy olyan világban leszünk felNŐttek, amely nem mindig ért meg minket. Azonban annál nagyobb esélyünk van megtenni, amire hivatottak vagyunk, minél jobban megértjük önmagunkat, és minél inkább befogadjuk a világot, melyről álmodunk, és mely minket alkot, melyből mi magunkat alkotjuk.”

Mayim Bialik FelNŐni – Hogyan legyél erős, eszes és elbűvölő című könyvét itt tudod megrendelni.

Fotó: Business Insider és Bookline.hu

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This