Változtatni szeretnél, de nem tudod merre tovább? – Itt a Pszichoforyou UP, egy Útkereső Pont, pont Neked!

Szerző: | 2021. 04. 26. | Lélekerősítő Social&Smart | Olvasási idő: 5 perc

A Pszichoforyou közel ötéves történetének nagyon sok fénylő pillanata volt. Ezek közül a megkülönböztetett pillanatok közül rengeteget éltünk át és/vagy osztottunk meg veletek. Ott voltak a személyes találkozásnak teret engedő rendezvények, a könyvünk megjelenése, vagy a podcast-csatornánk elindítása.

Úgynevezett mérföldkövek, amelyekre nagyon büszkék vagyunk, a leginkább azért, mert ezeket a lépéseket az olvasóinkkal, vagyis veletek közösen tettük meg. Mégis, ha meg kéne neveznem azt, amire a legeslegbüszkébb vagyok, akkor nem ezeket a pillanatokat említeném elsőként…

A „legnagyobb sikerélményeink” listáján azok az ismerősöktől és ismeretlenektől érkező levelek és telefonhívások szerepelnek, amelyekben a segítségünket, tanácsunkat kértétek.

„Elolvastam ezt a cikketeket, és szeretnék segítséget kérni…”

„Nem tudjátok hova fordulhatnék a problémámmal?”

„Szeretnék változtatni.”

„Félek.”

„Úgy érzem, elakadtam.”

„Nem tudom, hogyan tovább.”

Nap mint nap látni, hogy egy ilyen nagy volumenű elhatározás egy-egy Pszichoforyou-cikk vagy podcast-adás hatására szökken szárba, szembesülni azzal, hogy ezt a hatalmas lépést felénk teszitek meg; hogy ismeretlenül is bizalmat szavaztok nekünk, és a mondatokat, amelyeket sokan egy életen át képtelenek kimondani, mi olvashatjuk vagy hallhatjuk először – nos, azt hiszem erre mondják azt, hogy minden másra ott a MasterCard…

Amikor a torz mintáidat, zsigeri félelmeidet, sajgó sebeidet, téves berögződéseidet meghaladva képes vagy önmagad és mások előtt beismerni, hogy egy probléma nagyobb nálad, az az egyik legbátrabb dolog, amit önmagunkért és egymásért tehetünk.

És ezek egyáltalán nem könnyű pillanatok…

Én is pontosan emlékszem a gyötrő kérdésekre, a fejemben zakatoló kétségekre. A gyomortájékon lüktető félelemre. A kiszolgáltatottságra és arra az érzésre, hogy fogalmam sincs mitévő legyek – de valamit muszáj tennem.

Emlékszem, hogy milyen nagyon jó lett volna, ha akkor és ott áll mellettem valaki; valaki, akitől kérdezhetek; valaki, aki ítélkezés nélkül irányt mutat, valaki, aki biztat és támogat.

Tulajdonképpen fogalmam sem volt róla, hogy ezzel az egész pszicho-mizériával kapcsolatos kérdéseimet, kétségemet és félelmeimet kivel tudnám megosztani, ahogy azt sem tudtam, hogy a problémámmal kihez forduljak. Nem voltam tisztában azzal sem, hogy milyen szakemberre lenne szükségem, ott mire számítsak; bizonytalan voltam abban, hogy egyáltalán szükségem van-e segítségre.

Akkor szégyelltem, de ma már azt gondolom, teljesen normális, hogy így éreztem. Laikusként mégis honnan kellett volna mindezt tudnom? Ki az, aki egy ennyire terhelt, összezavarodott, beszűkült tudatállapotban és/vagy kiszolgáltatott helyzetben józanul tud gondolkodni – egyáltalán tisztában van az összes  szóba jöhető lehetőséggel?

Elképesztően sokat jelent, ha ebben a helyzetben van egy hely, ahol elköteleződés, félelmek és szorongás nélkül lehet szakmailag kompetens (!) személyhez fordulni, tét és félelmek nélkül kérdezni. És ennek a helynek mostantól neve is van, úgy hívják, hogy Pszichoforyou UP – Útkereső Pont, pont Neked!

A Pszichoforyou UP a Pszichoforyou Magazin orientációs tanácsadói szolgáltatása, amelynek célja, hogy érdemi segítséget nyújtson a terápiás vagy önismereti munka megkezdését vagy folytatását fontolgató embereknek.

Azoknak, akiknek vannak kérdéseik a szakemberek körével, az elérhető módszerekkel kapcsolatban.

Azoknak, akik elakadtak.

Azoknak, akik nem tudják, hova fordulhatnának a problémájukkal, nehézségükkel.

Azoknak, akiknek okoskodás és észosztás helyett értő iránymutatásra, megértésre, és a továbblépéssel kapcsolatos tanácsra van szükségük, és/vagy azt igénylik, hogy valaki rendet tegyen a terápiás és önismereti munka körül elburjánzó fogalmi zavarban.

Azoknak, akik az elmúlt időszakban megfogalmazták az alábbi mondatokat és/vagy kérdéseket:

 • Kellene nekem egy pszichológus, de nem tudom, merre induljak.
 • Nem tudom, kitől kérjek segítséget.
 • Nem tudom, hogy egyáltalán szükségem van-e segítségre.
 • Nem tudom, hol kezdjem.
 • Mire számítsak, ha pszichológushoz megyek?
 • Honnan fogom tudom, hogy „valódi” pszichológussal van dolgom?
 • Mekkora költséggel jár ez?
 • Mennyi ideig fog tartani?
 • Mi a különbség a terápia és a tanácsadás között?
 • Egyéni vagy inkább csoportmunka való nekem?
 • ….

A Pszichoforyou UP-ot azért hoztuk létre, hogy segítsünk megválaszolni ezeket a kérdéseket. Nem állítjuk, hogy a rendelkezésre álló egy óra alatt megváltoztatjuk az életeteket, de azt biztosan meg tudjuk ígérni, hogy annál a bizonyos első lépésnél a legjobb tudásunk szerint, csodálatos szakemberekkel közösen, és szívvel-lélekkel állunk mellettetek, hogy rátalálhassatok a pont Nektek való helyre, szakemberre, módszerre.

A szolgáltatásról itt olvashatsz bővebben.

Szerző

Szabó Eszter Judit
Kommunikációs szakember, újságíró. Hisz az önismereti- és terápiás munka sorfordító erejében. Ha kikapcsol, akkor túrázni megy. Vagy jógázni. Ha csinál valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszi. A Pszichoforyou-ra ez különösen igaz.

Pin It on Pinterest

Share This