Beszéljünk egy kicsit…a pénzről – A párkapcsolat és a „piszkos anyagiak”

Szerző: | 2016. 12. 12. | Én&Te | Olvasási idő: 7 perc

„Ó, a pénz nálunk nem probléma: mindkettőnknek van saját bankszámlája, így be tudjuk osztani, amit keresünk, és nincs veszekedés.” „Mi közös kasszán vagyunk, hiszen ha a kiadásaink közösek, úgy helyes, ha a bevételeinket is együtt kezeljük.” Vettél már részt hasonló párbeszédben? És ha igen, te melyik oldalon álltál?

stocksnap_4wippd231s

Pénz és szex

Bár sokáig tabunak számított, az évek során megtanultuk, mennyire fontos, hogy őszintén beszéljünk a szexről a partnerünkkel. Van azonban egy téma, amelyről még mindig hajlamosak vagyunk inkább hallgatni: a pénz. Pedig akár házasságban élünk, akár az összeköltözést tervezgetjük, az anyagiak kérdését nem kerülhetjük meg.

Decemberben a közelgő ünnepek, nyáron a nyaralás, év közben a fontos alkalmak, születésnapok, névnapok… Csupa olyan esemény, amikor előbb-utóbb óhatatlanul szóba kerül a pénz. Milyen értékű ajándékot vegyünk egymásnak? Milyen úticélt válasszunk a pihenéshez? Komolyan próbára teheti a párkapcsolatunkat, ha a „rút anyagiakat” érintő kérdésekben nem tudunk nyíltan kommunikálni.

Ahhoz, hogy ez ne okozzon gondot, érdemes követni Andrea Bonior klinikai pszichológus, párkapcsolati szakértő öt tanácsát.

1. Tartsunk önvizsgálatot!

Mindannyiunknak vannak bizonyos szokásai a pénzköltéssel kapcsolatban. Amíg egyedül élünk, gyakran eszünkbe sem jut, hogy ezek esetleg helytelenek, vagy egy másik ember számára nehezen elfogadhatóak lennének. Egy párkapcsolatban azonban már más a helyzet.

Veled is előfordul, hogy vásárlással jutalmazod magad egy nehéz nap végén? Esetleg ragaszkodsz ahhoz, hogy minden darabod márkás legyen? Imádod a lakberendezési boltok otthonos, de elég drága apró kiegészítőit? Kineveted azt, aki két év plusz garanciát vásárol egy termékre? Bármelyik jellemző rád, viszonylag kicsi az esély arra, hogy a partnereddel is megegyeznek majd a szokásaitok.

Gondold végig, milyen különbségek vannak kettőtök pénzköltési rutinjában. Fontos felismerni, honnan erednek a saját szokásaink: a neveltetésünkből adódnak, esetleg a reklámok gyakorolnak ránk a kelleténél nagyobb hatást? Melyik pénzkezelési szokásunk okozhat gondot a kapcsolat során?

2. Egy kis füllentés nem nagy ügy? Tévedés!

„Igen, azt mondtam, nem veszek több ruhát, de tudod, mennyivel volt leértékelve?!” Ki ne vezette volna már elő legújabb szerzeményét ezzel a mondattal, miközben csillogó szemmel forgolódott a tükör előtt? A háttérben aggodalmasan figyelő partner megnyugtatására szánt, bűvös „akciós” kifejezés azonban nem mindig hallgattatja el a bűntudatunkat, ha közben tudjuk, ez mindössze 10% kedvezményt jelentett az eredeti árból.

A kérdés tulajdonképpen nem az, jogosan jelez-e a lelkiismeretünk, ha egy apró hazugsággal lefelé kerekítjük a címkén lévő összeget, vagy titokban kicsit megdézsmáljuk a közös megtakarításainkat. Hanem az, miért hazudunk valójában.

Egy hosszú távú párkapcsolatban bizonyos idő elteltével a pénzügyeink is összefonódnak. Minél többször „csaljuk le” kicsit a vásárolt holmik árát (vagy éppen számát), annál nagyobb a valószínűsége, hogy előbb-utóbb fény derül erre a szokásunkra, és partnerünk jogosan érezheti úgy, becsaptuk.

Sőt, az is felmerülhet benne, hogy számunkra nem olyan fontosak a közösen kitűzött célok. A sérült bizalom pedig aránytalanul nagy ár egy akciós csizmáért.

stocksnap_71mh9atf4s

3. Kössünk kompromisszumot!

Az egyik legnagyobb hiba a párkapcsolatban, ha úgy gondoljuk, a pénzügyekben nem létezhet kompromisszum. Egy új autót persze nehéz hajszálpontosan „felesben” megvásárolni és fenntartani, de a lényeg, hogy mindig törekedjünk a közös megoldásra. Sokan úgy hiszik, egy kapcsolatban a pénzügyek mindig fekete-fehérek; ők spórolósak, a partnerük költekezőbb típus, vagy éppen fordítva, de ugyanazt a mintát követik minden esetben. Pedig őszinte kommunikációval, akaraterővel és egy kis kreativitással megtalálhatjuk a mindkét fél számára kedvező megoldást.

4. Ne keverd össze a szokásokat a személyiséggel!

Sokszor tévesen feltételezzük, hogy egy személy pénzköltési szokásai egyben a személyiségjegyeiről is árulkodnak. Te hogyan kezeled, ha a partnered kicsit túlköltekezik egy adott hónapban? Megbeszélitek, mennyire fontos a keretek betartása, vagy levonod a következtetést, hogy önző és felelőtlen?

Képmutatónak nevezed, ha újra és újra megjegyzéseket tesz egy nagyobb kiadásodat követően, miközben előtte megbeszéltétek, hogy elkerülhetetlen?

Ha egy párkapcsolatban szóba kerülnek a pénzügyek, a legjobb, amit tehetünk, hogy szigorúan az adott probléma megbeszélésére szorítkozunk. Ne engedjünk a kísértésnek, hogy egy pénzzel kapcsolatos vitában egymás jellemhibáit kezdjük boncolgatni – ez csak további konfliktusokhoz vezethet.

5. Küzdj meg az irigységgel!

Még a legerősebb párkapcsolatban is felbukkanhat a féltékenység zöld szemű szörnyetege – a pénzzel kapcsolatban. Előfordulhat, hogy közös kasszán vagytok, téged mégis zavar, hogy a partnered sokkal többet keres. Vagy hogy ő mindennap drága helyeken ebédel, miközben te otthon csomagolsz magadnak néhány szendvicset, hogy takarékoskodj. De lehet, hogy egyszerűen irigyled a pénzhez való gondtalan hozzáállását, miközben neked folyton számolgatnod és aggodalmaskodnod kell miatta.

Kellemetlen lehet bevallani magunknak, hogy irigyek vagyunk a partnerünk pénzügyi helyzetére. Ez azonban az egyetlen módja, hogy a kapcsolat felhőtlen maradjon.

Ha időben felismerjük, és őszintén beszélünk róla, az irigységünk nem vezet erősebb negatív érzelmekhez, amelyeket idővel szintén a partnerünkre vetítenénk.

Az örök jó tanács

Azok a módok, ahogyan a pénzügyeinket kezeljük, elkerülhetetlenül változásokon mennek keresztül egy párkapcsolatban. Többféle megoldást is találhatunk, amely nekünk és a partnerünknek is megfelel, de a legfontosabb, hogy ebben a tabunak számító témában is képesek legyünk az őszinte kommunikációra. Annyiszor halljuk, hogy már-már elcsépeltnek tűnik, még sincs jobb tanács: akár a költségek megosztása, akár a kicsit túlzásba vitt stresszoldó vásárlás a probléma, beszéljük meg!

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This