Csak okosan a csokival! – Vagy akár okosabban, csokival?

Szerző: | 2016. 03. 08. | Social&Smart | Olvasási idő: 7 perc

Egy 30 éven keresztül zajló, tavaly lezárult kutatás – amely többek között azt is vizsgálta, hogy milyen hatással vannak étkezési szokásaink a kognitív teljesítményünkre – részeredményei alapján feltételezhető, hogy a memóriánkra és az absztrakt érvelési képességünkre pozitívan hat egy-egy szelet csokoládé elfogyasztása.

csoki_f1

Legalábbis erre utalnak egy, a Merril Elias pszichológus 1970-es években kezdődő, „Main-Syracuse Longitudinal Study” néven ismert longitudinális (követéses jellegű, hosszabb időn át tartó) vizsgálatának adatait felhasználó kutatás nemrégiben publikált eredményei, amelyeket a The Washington Post is közölt a napokban

A kutatásban, melynek fő célja az volt, hogy megfigyeljék, van-e bármiféle kapcsolat a vérnyomás és a kognitív teljesítmény között, több mint ezer New York-i lakos vett részt. Elias később kiterjesztette a vizsgálatot más, szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát növelő tényezőkre is, mint a túlsúly, vagy a dohányzás, de a csokoládéról közel három évtizeden át szó sem volt.

Csokoládéfogyasztás és teljesítmény

Ám az ezredforduló környékén Elias úgy döntött, hogy, mivel a fenti rizikófaktorokat az étkezési szokások jelentősen befolyásolják, a tanulmány 2001 és 2006 között tartó szakaszában egy újabb kérdőív beiktatásával ezeket is elkezdte nyomon követni. Az eredmények pedig egészen megdöbbentették a kutatókat (beleértve a kutatás elindítóját, Eliast, valamint az analízist vezető ausztrál kutatónőt, Georgina Crichtont és az elemzésben szintén részt vevő, a Luxemburg Institute of Health-ben dolgozó epidemiológiai szakértőt, Ala’a Alkerwit is):

azok, akik úgy vallják, legalább heti egyszer fogyasztanak csokoládét, szignifikánsan jobban teljesítenek több kognitív feladatban is.

Az analízis során a különböző kognitív funkciókat – mint az absztrakt érvelést, a vizuális-téri memóriát, a munkamemóriát – mérő tesztek eredményeit hasonlították össze a csokoládét hetente egyszer legalább fogyasztók, illetve az ennél ritkábban nassolók között. A fent említett területek mindegyikén szignifikáns pozitív összefüggést találtak a csokoládéfogyasztás és a teljesítmény között, még úgy is, hogy az elemzések során figyelembe vettek olyan esetleges torzító tényezőket, mint a képzettség, életkor, szív- és érrendszeri megbetegedésekre hajlamosító tényezők és egyéb étkezési szokások.

csok_5

Persze, ezek a kognitív funkciók így önmagukban semmitmondóak lehetnek, de, ahogy azt Crichton is kihangsúlyozta, a mindennapi életünket is nagymértékben befolyásolják, hiszen érintenek olyan hétköznapi tevékenységeket, mint egy telefonszám vagy akár a bevásárlólista megjegyzése, vagy épp a figyelemmegosztás két tevékenység, például vezetés és beszélgetés között.

Emellett a szellemi munkát végzők teljesítőképességére is jó hatással lehet az eredmények alapján ha – mérsékelt mennyiségben – csokit esznek.

A kutatás későbbi részeiben azt is megpróbálták kideríteni, hogy milyen irányú kapcsolatról beszélhetünk: vajon a csokoládéfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, vagy a kognitív területeken jobban teljesítők hajlamosabbak a csokoládéfogyasztásra? Sajnos, a kutatás felépítése nem teszi lehetővé ennek a kérdésnek a megválaszolását, azonban a kiegészítő elemzések abba az irányba mutatnak, hogy az előbbi a valószínűbb, tehát, hogy a rendszeres csokimajszolás pozitívan befolyásolja a kognitív funkciókat.

Még a csapból is csoki folyik…

Tény, hogy a csokoládé egészségre gyakorolt hatása kedvelt, már-már elcsépelt kutatási területnek számít, de

a korábbi vizsgálatok közül alig néhány fókuszált az agyműködésben és viselkedésben megjelenő változásokra, és még kevesebb vizsgálta a rendszeres csokoládéfogyasztást.

Ráadásul az eredmények ellentmondanak a józan észnek, és nem mellesleg Elias várakozásainak, aki a csokoládé magas cukortartalma miatt inkább a mért hatás ellenkezőjére (csökkent kognitív teljesítményre) számított.

csoki_4

Szerencsére rengeteg korábbi kutatási adat szolgálhat alapul az ellentmondásos (ámbár csokoládérajongók számára örömteli) eredmények megmagyarázásához. Például egy 2014-es publikációban úgy találták, hogy a kakaóbabban található kakaó flavanol nevű tápanyagok ellensúlyozhatják az öregedéssel járó kognitív diszfunkciókat. Más eredményekkel összevetve valószínűsíthető, hogy a kakaó flavanol fogyasztása növeli az agyi vérátáramlást, és ez vezet a teljesítmény növekedéséhez.

További bizonyítékok

Ráadásul a kávéhoz és a teához hasonlóan a csokoládé metil-xantinokat is tartalmaz, ami rengeteg pozitív hatása mellett a koncentrációs képesség javításában is kitűnik, ahogy azt egy 2004-es kutatás is kiemelte.

Noha az eredmények biztatóak, korántsem szabad elsietett következtetéseket levonni – például elpusztítani a teljes otthoni csokoládé-készletet. Ahogy Elias is kiemelte, a csokoládé nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet, de kisebb mennyiség elfogyasztása még támogathatja is a teljesítményünket. És, noha egy korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy vizsgaidőszakban a magas cukorfogyasztás nem segít a jobb eredmények elérésében, úgy tűnik, hogy nem is a cukor, hanem a csokoládéban található, fent említett anyagok lehetnek a kulcs a teljesítmény növelésében.

Persze ezek az eredmények szinte több kérdést vetnek fel, mint amennyi választ szolgáltatnak. A jó hír, hogy ez azt is jelenti, sok csokoládé-alapú kutatást terveznek a jövőben: Elias meglebegtette annak a lehetőségét, hogy a nagy mennyiségű csokoládé fogyasztásának hatásait vizsgáló-, illetve a csokoládé kakaótartamának fontosságát vizsgáló kutatást is szívesen végezne.

Ezekben a kutatásokban szívesen lennénk kísérleti alanyok!

Via: The Washington Post

Foto: itt, itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

B. Szabó Anna
Idegtudomány szakirányon végzett, de tanulmányaiba egy nagyobb csipet pszichológia és mozgástudomány is vegyült. Jelenleg doktori tanulmányait folytatja Franciaországban, szabadidejét futással (sokszor a határidők elől is), túrázással, írással és társasjátékokkal tölti.

Pin It on Pinterest

Share This