Fontos döntés előtt állsz? – 8 tipp, hogy könnyebben válassz

Szerző: | 2017. 02. 09. | Social&Smart | Olvasási idő: 8 perc

Müzli reggelire, utána egy banán, a kék póló, a fekete kardigán, a könyv az útra, a vékonyabb sál, illetve mégsem, ahhoz már túl meleg van… Megpróbáltad már megtippelni, hány döntést hozunk egy átlagos napon? Ha meg is próbáltad, biztosan nem találtad el.

A szám ugyanis rendkívül magas.

Becslések szerint egy felnőtt körülbelül 35 000 döntést hoz meg egy átlagos napja során.

A Cornell Egyetem kutatói szerint csak az étkezésünkkel kapcsolatban 226 döntés jut minden egyes napunkra. Ez azt jelenti, hogy egy hónapban átlagosan egymillió olyan helyzetbe kerülünk, amelyben döntenünk kell.

Kicsik és nagyok

Persze nem minden választásunk esik ugyanolyan súllyal a latba. Vannak triviális, „kis” döntéseink, amelyek nem igényelnek nagy érzelmi bevonódást. Ilyen például, hogy melyik tévéműsort nézzük aznap este, milyen márkájú macskaeledelt válasszunk, vagy hogy milyen péksüteményt együnk reggelire.

Vannak azonban „nagy” döntések, amikor rendkívül fontos, hogy jól válasszunk, mert a következmények az egész életünkre hatással lehetnek. Munka, család, oktatás, pénzügyek, egészség, barátok, nagyobb kiadások…

Megannyi helyzet, amikor az objektív információk helyett sokkal inkább azon van a hangsúly, milyen a világról alkotott szubjektív képünk – hiszen ez az, amit a döntésünk igazán befolyásol majd.

Néhány példa

Élete során a legtöbb ember kimondja legalább egyszer: „Nem tudom eldönteni, hogy…” A tanácstalanságunknak általában olyankor adunk hangot, amikor valamilyen nagy horderejű döntést kell meghoznunk.

Például:

„Maradjak a jelenlegi munkahelyemen, ahol jól keresek, de kevés a lehetőség az előrelépésre, vagy próbálkozzak egy kisebb cégnél, ahol talán nem keresek majd ennyit, de jobbak a kilátások az előmenetelem szempontjából?

„Fogadjam el, hogy a párkapcsolatom már nem tesz igazán boldoggá, vagy szakítsak, és reménykedjek, hogy megtalálom azt, akivel jobban működik?”

„Érdemes még az én koromban visszaülni az iskolapadba, és teljesen új karriert építeni, vagy inkább maradjak azon a területen, amit már jól ismerek?”

„Költsem a megtakarított pénzem egy részét utazásra, vagy inkább tegyem félre, hiszen ki tudja, mit hoz a jövő?”

A kérdések megfogalmazásáig általában egyszerűen eljutunk.

Az igazán nehéz munka csak ezután kezdődik: meg kell találnunk a jó választ, és meghozni azt a döntést, amellyel hosszú távon is boldogok és elégedettek leszünk majd.

Íme, néhány tanács, amely megkönnyítheti a döntéshozás folyamatát!

1. Ne próbáld megjósolni a jövőt!

Amikor több választás között mérlegelünk, a legtöbben megpróbáljuk elképzelni, milyen következményekkel jár majd a jövőben az egyik vagy a másik. Sajnos azonban ritkán van kéznél egy kristálygömb, vagy olyasvalami, amelyen keresztül biztos betekintést nyerhetnénk az egy, öt, vagy akár tíz évvel későbbi életünkbe.

A legjobb, ha a döntéseinket mindig arra alapozzuk, amit a jelenben biztosan tudunk. A jövő mindig rejtve lesz előttünk, ám ha a jelenre fókuszálunk, elkerülhetjük a „nemtudásból” fakadó frusztrációt.

2. Ne feledd: ez nem a végső döntés!

A döntéshozás sokak számára stresszel és szorongással jár. Ennek oka gyakran az, hogy hajlamosak vagyunk katasztrofizálni: minden választási helyzetre úgy tekintünk, mintha az utolsó lehetőségünk lenne, ahol élet-halál kérdése, hogy a legjobb döntést hozzuk meg.

Valójában azonban még a nagy horderejű döntésekre is az jellemző, hogy bármelyik irányba indulunk el, később újabb választási lehetőségekhez érkezünk, és mindig lesz alkalmunk változtatni.

3. Légy objektív!

Próbálj érzelmileg kissé eltávolodni a helyzettől, amelyben választás elé kerültél, és szemléld objektíven az információkat!
Ha a jelenlegi munkahelyeden maradsz, biztos, hogy soha nem léphetsz előre a karrieredben? Egyáltalán nem, hiszen idővel kaphatsz jobb ajánlatokat. Félsz, hogy ha most szakítasz, még karácsonykor is egyedül leszel? Lehet, hogy igen, de tényleg olyan rossz lenne a családoddal és a barátaiddal ünnepelni?

Ne a „legrosszabb eset” forgatókönyvre alapozd a döntésedet! A félelem helyett válaszd a helyzet objektív elemzését.

4. Kövesd az értékrendedet!

Párkapcsolat, házasság, gyermeknevelés, munka, esetleg a barátság, vagy az anyagi javak – biztosan vannak olyan értékek, amelyek fontosak számodra.
Amikor döntés előtt állsz, gondold végig, melyik választás lenne jobban összhangban az általad fontosnak tartott értékekkel, elvekkel. A céljaink változhatnak, az értékrendünk azonban mélyebben gyökerezik. Ha ezt tudatosítjuk magunkban, tisztábban láthatjuk, merre induljunk tovább.

5. Gondold végig, mi tesz igazán boldoggá!

A leginkább alapvető elvárásunk egy döntéssel szemben az, hogy boldoggá tegyen minket. Egyszerűen hangzik – de vajon tényleg az?

Amikor olyan döntés előtt állunk, ami az anyagi helyzetünket is érinti majd (például hogy milyen munkahelyet keressünk), hajlamosak vagyunk az anyagilag kedvezőbbnek tűnő választás felé húzni. A több pénz valóban boldogítóbbnak tűnhet, hiszen sok szempontból megkönnyítheti az életünket, és általa olyan dolgokat is megengedhetünk magunknak, amelyeket esetleg addig nem. Ez a boldogság azonban nem tart sokáig, ha feladjuk érte azt, amit igazán szeretünk csinálni, még ha az nem is olyan kedvező az anyagiak szempontjából.

6. Hallgass az ösztöneidre!

Előfordul, hogy már a pro-kontra listák gyártása előtt pontosan megérezzük, mi lenne a helyes döntés. Az intuíciónk ritkán csal – mindössze meg kell tanulnunk meghallani azt a bizonyos kis belső hangot.

Képzeld magad elé a döntésed lehetséges következményeit arra alapozva, amit a jelenben biztosan tudsz! Ám mielőtt mérlegelni és gondolkodni kezdenél, próbálj meg csakis a felmerülő érzéseidre fókuszálni. Figyeld meg, mi játszódik le a testedben és a lelkedben!

Nyugodt maradtál, esetleg megmagyarázhatatlan szorongás vett erőt rajtad? Bízz ezekben az ösztönös reakciókban – segíthetnek megtalálni a számodra legmegfelelőbb választást.

7. Csak meg ne bánd!

Van valami, amit minden döntés során igyekszünk elkerülni: a megbánás. Azt az érzést, hogy túl későn ébredünk rá, rosszul választottunk.

Az időnk a legértékesebb dolog, amit birtokolhatunk. Bármire fordítjuk, egy biztos: sosem kaphatjuk vissza. Ezért próbáljuk a lehető legjobb döntéseket hozni az életünk minden területén; hogy lehetőleg soha ne érezzük úgy, hasztalanul fecséreltük el egy dologra.

Ha megpróbáltad már elképzelni magad azokban a helyzetekben, amelyekhez a döntésed vezethet, próbáld meg megválaszolni a kérdést: melyik esetben a legkisebb az esélye annak, hogy megbánod, hogy azt az utat választottad?

8. Nincs rossz döntés!

Közhelynek hangzik, de igaz. Minden egyes döntésnél fontos tudatosan értékelni, hogy egyáltalán van lehetőségünk választani. Ha már eleve egy ilyen szerencsés helyzetből indulunk, nem hozhatunk igazán rossz döntést, nem igaz? Ha mást nem is, élettapasztalatot még a legrosszabb helyzetekből is nyerhetünk.

Via PsychologyToday

Fotó: itt, itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This