„A boldogság nem olyasmi, ami csak úgy megtörténik velünk…” – A flow, avagy az áramlat pszichológiája

Szerző: | 2018. 06. 06. | Social&Smart | Olvasási idő: 8 perc

A boldogság kutatása hosszú évezredekre nyúlik vissza az emberiség történelmében: az ókori görög filozófusok, távol-keleti bölcsek, királyok, szerzetesek, felvilágosult tudósok és filozófusok mind-mind kutatták a boldogság – vagy Csíkszentmihányi Mihály szavaival élve: a tökéletes élmény – elérésének módját. A boldogság keresése a mai napig sem fejeződött be. A mindennapi életünkben mi is folyamatosan kutatjuk, és ehhez nem kell sem tudósnak, sem filozófusnak lennünk.

A nyugati fogyasztói társadalom pedig megoldásokat is kínál számunkra: számos motivációs tréning, cikk, előadás és önsegítő könyv közül választhatunk, melyek útmutatást ígérnek arra vonatkozóan, hogyan tudjuk a lehető legtöbbet kihozni az életünkből. De valóban ennyiről lenne szó csupán? Ha rápillantunk a 21. század emberének életére, mondhatjuk-e azt, hogy a mai ember boldogabb, mint több száz évvel korábban élt elődei? Mitől is függ a boldogságunk, azaz az élet élvezete?

Boldogságtól a tökéletes élmény kutatásáig

A pszichológia tudományterületén belül sok szakember vállalkozott a feladatra, hogy megértsék, milyen körülmények szükségesek ahhoz, hogy az emberek élvezzék az életüket és azt, amit éppen csinálnak. Csíkszentmihályi Mihály magyar származású pszichológus több évtizedet szentelt a téma kutatásának. Ő vezette be a tudományos diskurzusba a flow fogalmát, melyet ma már számtalan területen használnak, és alkalmazzák a gyakorlatban Csíkszentmihályi és kollégai kutatásainak eredményeit.

Flow – az áramlat élménye

A flow életünknek azokat a pillanatait jelöli, amikor a legjobban érezzük magunkat, amikor élvezzük azt, amit csinálunk. A tökéletes élmény megélése, melyről leggyakrabban úgy mesélnek az emberek, mint életük legizgalmasabb pillanatairól.

Ez az az állapot, amikor teljesen elmerülünk abban a tevékenységben, amit éppen végzünk, teljes figyelmünkkel a cselevésre összpontosítunk, tulajdonképpen együtt „áramlunk” magával a folyamattal, megéljük a pillanatot.

Innen származik az élmény elnevezése: flow, avagy áramlat. A boldogság és az öröm pedig ezen élmény mintegy melléktermékeként, következményeként jelentkezik.

Hogyan élhetjük át a tökéletes élményt?

Az áramlatélmény, vagy tökéletes élmény közben tulajdonképpen nem a tevékenység célja a lényeg, hanem a tevékenység maga cél. Bármilyen cselekvés során megélhetjük a teljes elmerülés és öröm állapotát.

Ha jobban belegondolunk, előfordulhat, hogy egy kis töprengés után több olyan emlékünk is eszünkbe villan, amely során igazán jól éreztük magunkat.

Ezek a legegyszerűbb elfoglaltságoktól a legkomplexebb tevékenységekig sok mindent felölelhetnek: lehet a mosogatás, zenehallgatás, szex, egy matematikai feladat megoldása, sakkozás, rejtvényfejtés, kerti munka, állatok nevelése, vagy éppen valamilyen sport és sok más cselekvéssor, ami közben hosszabb vagy rövidebb ideig megélhettük ezt az állapotot. Ezek az élmények azonban nem csak kellemes, kedvező körülmények között jelentkeznek. Sokan komoly megpróbáltatások, nehézségek közepette – például koncentrációs vagy munkatáborok túlélői, nehéz élethelyzetet, betegséget vagy krízist megélő emberek – is beszámoltak arról, hogy ezek között a nehéz körülmények között is megtalálták a boldogságot, azt a tevékenységet, amiben el tudtak merülni.

Csíkszentmihályi szerint ahhoz, hogy ez a hétköznapokban is megtörténhessen, át kell hangolnunk magunkat arra, hogy képesek legyünk megélni a pillanatot, és kihívást találni tevékenységeinkben. Erre azonban nem létezik biztos recept, ahogy feltétel sem. Bárki számára elérhető ez az állapot, kortól, nemtől, iskolázottságtól, társadalmi státusztól, helytől függetlenül.

A tudatosság szerepe a flow megélésében

„A boldogság nem olyasmi, ami csak úgy megtörténik velünk, és nem kapcsolatos a szerencsével vagy a véletlennel” – fogalmazza meg a pszichológus.

Nem külső tényezőktől függ, mint a pénz vagy hatalom, és nem is a külső eseményektől, „inkább attól, hogyan értelmezzük azokat mi magunk”. Egyfajta tudatosságot kell tehát kifejlesztenünk magunkban, belső kontrollt, fókuszált figyelmet ahhoz, hogy észre tudjuk venni saját belső élményeinket, és irányítani tudjuk azokat, azaz: fel kell készülnünk a boldogságra.

A saját belső életünk feletti uralomért azonban folyamatosan tennünk kell, meg kell teremtenünk és fenn kell tartanunk a tudatunkban uralkodó rend állapotát, ami segít abban, hogy teljességgel átélhessük életünk minden egyes részletét. Ez nem egy egyszer elérendő, majd folyamatosan fennálló, jelen lévő állapot: aktív bevonódást és erőfeszítést igényel.

A hatóerő érzése

Az intenzív, élvezetes élmények tehát legtöbbször nem passzív befogadóként érnek minket. Leggyakrabban olyan helyzetek ezek, amikor minden koncentrációnkra, erőnkre és tudásunkra szükség van ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célt, megküzdjünk az adott helyzettel, sőt, előfordulhat, hogy az adott tevékenység nem kellemes számunkra (például valamilyen fizikai erőpróba, sportteljesítmény, munkafolyamat), mégis úgy éljük meg, mint tökéletes élményt. Csíkszentmihályi munkája alapján mindez úgy válhat tökéletes élménnyé számunkra, ha úgy érezzük, saját sorsunk urai vagyunk, aktív alakítói az adott helyzetnek, tevékenységnek. A boldogságot tehát „nem adják ingyen”.

Az áramlat-élmény kerékkötői: unalom, elégedetlenség, elvárás és szorongás

Életünk legszebb pillanatai általában nem akkor érnek minket, amikor a kanapén ülve a TV-t nézzük, online játékokat játszunk vagy a közösségi média felületeket böngésszük. A közhiedelemmel ellentétben az igazán örömteli élményekkel nem ellazult, passzív befogadóként találkozunk, hanem olyan esetekben, melyekbe komoly mentális és/vagy fizikai erőfeszítést kell invesztálnunk. A mindennapjainkban szinte állandósult unalom, aggodalom, félelem, elvárások és időhiány sem segítenek minket abban, hogy megéljük élményeinket.

Nem tudunk elmerülni az adott pillanatban, vagy a múlton rágódunk vagy a jövő miatt aggódunk. A munkahelyi nehézségek, családi problémák, a határidők miatti stressz, a megfelelési kényszer, az állandó teljesítményre való törekvés mókuskerekében nem engedjünk meg magunknak, hogy megálljunk, hátradőljünk, időt adjunk magunknak. A boldogság megélésére pedig időt kell szánnunk, ezt nem spórolhatjuk meg.

Mindenki a maga boldogságának a kovácsa

Saját boldogságunkat tehát nem várhatjuk a szerencsétől, a véletlentől, másoktól, vagy éppen a körülmények megváltozásától. Mindenki saját maga tudja megtalálni a tökéletes élmény(ek) megéléséhez vezető egyéni útját. Komplex, mély belső önismereti út az, amelyen a lelkes vállalkozó szellemű személy elindul, de megéri az eredmény!

Forrás:
Csíkszentmihályi M. (2010). FLOW – Az áramlat (A tökéletes élmény pszichológiája). Akadémiai Kiadó.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Porpáczi Júlia
Pszichológus, de jártas a kommunikáció területén is. Mindig tanul valamit. Saját magát is. Család, barátok, mozgás, fejlődés, vidámság, természet – ezek szerinte a fontos dolgok.

Pin It on Pinterest

Share This