„Hogy a fenébe lehet valaki ilyen döntésképtelen?!” – Podcast

Szerző: | 2022. 09. 05. | PODCAST | Olvasási idő: 3 perc

“A különbségeink néha nagy nevetések és kalandos történetek forrásai lehetnek, és a maguk módján akár erősíthetik is a kapcsolatot. Ám vannak olyan helyzetek, amikor akaratlanul is fájdalmat okozhatunk a másiknak, pusztán azért, mert nem vagyunk egyformák. Ilyen például az, ha egy kapcsolatban eltér annak a módja és intenzitása, ahogyan a két fél szívesen kifejezi az érzelmeit. Szinte biztos, hogy egy ilyen felállásban mindkét oldal sérül valamilyen módon: az egyikük azért, mert úgy érezheti, lehetetlen elvárásokkal szembesül, a másik pedig azért, mert újra és újra megkérdőjelezheti a saját szerethetőségét.

Ugyanígy súrlódási felület lehet az, ha az egyikünk bátran vállalja a konfliktusokat, míg a másik inkább elkerülné őket. Vagy akár az, ha az egyik fél cselekvő, szervező típus, a másik pedig kevésbé kezdeményező alkat; köztük abból is adódhat feszültség, hogy nem egyenlően oszlanak el a terhek a kapcsolatban”

– írtuk a 20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról című könyvben.

A párkapcsolatok elején, a barátságok alakulásakor mindig meg szoktunk örülni a „de jóó, te is? én is!”-felfedezéseknek. De biztosan ti is tapasztaltátok már, hogy az, hogy ugyanúgy isszuk a kávét, vagy éppen mindketten szeretünk túrázni, nem garancia arra, hogy a kapcsolat örökké zökkenőmentes maradjon. Sokkal fontosabb egy párkapcsolatban, és igazából minden más kapcsolatban is megtanulni, hogyan érdemes kezelni azt, amikor valamiben különbözünk, vagy egyáltalán azt, amikor valamiben nem értünk egyet.

Hogyan kezelhetjük azt, ha másképp működünk? Hát azt, ha másképp gondolkodunk? Hogyan segít az empátia abban, hogy ne verjenek éket közénk a különbségeink? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Lélekerősítő Podcast legfrissebb adásában.

Az adásban említettük:

20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról című könyv

Maia Szalavitz és Bruce D. Perry Szeretni születtünk című könyve

Kapcsolódó Pszichoforyou cikkek:

Empátia, az örömteli élet kulcseleme – A Szeretni születtünk című könyvet ajánljuk

“Hol talál el engem, ami történik?” – Az önreflexió jelentősége a magunkkal és másokkal való kapcsolatunkban

„Ő már csak ilyen, és kész” – Meddig várható el a változás egy párkapcsolatban?

Készítette: Herendi Kata és Szabó Eszter Judit

Utómunka: Tóth Zsófia

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Pszichoforyou

Pin It on Pinterest

Share This