A párválasztás nem egy tündérmese! Vagy mégis?

Szerző: | 2016. 03. 23. | Én&Te | Olvasási idő: 9 perc

A mesékben minden, de tényleg, minden benne van. Tulajdonképpen, nem is lenne más dolgunk, mint engedni, hogy hassanak ránk és azok hősei elvezessenek minket az életünkkel megdöbbentő hasonlóságot mutató küzdelmeiken és megpróbáltatásaikon keresztül a megoldás felé. Hogy aztán boldogan éljenek ők is, és mi is, amíg…

t3

Dr. Kalóczkai Andrea, orvos, meseterapeuta, pszichodráma pszichoterapeuta, a Pszichozanza című rendezvénysorozat keretében, Párkapcsolati útmutató tündérmeséken keresztül címmel tartott előadást a Mika Tivadar Mulatóban. Mert bizony, egy mese sokkal több, mint egy kitalált történet, amely nem létező karakterekről és az ő nem létező problémáikról szól: a mese egy történet, tele a gyermekek és felnőttek lelkéig ható – és oda valahogy könnyebben utat találó – fontos szimbólumokkal, archetipikus – azaz velünk született, bennünk élő – mintákkal.

Legyen szó az élet meghatározó fordulópontjain előttünk álló feladatokról, és az azok megoldásához szükséges megküzdési stratégiákról, a mesékben tényleg minden benne van.

Az évtizedek, évszázadok alatt kiforrott, szájhagyomány útján elterjedt és később lejegyzett népmesék őrzik a paraszti kultúra alapvető tapasztalatait és értékeit. Ezek az értékek a közös gyökereken keresztül a városi kultúrában szocializálódott embereknek a lelkéig is elérnek, és ha hagyjuk, akkor hatnak ránk. Ha pedig picit jobban figyelünk, akkor irányt mutatnak nekünk a küzdelmes időszakokban és életszakaszokban.

„Okos lányok” és „Erős Jánosok”

Mert mindegyik korosztálynak megvan a nehézsége, és szinte nincs olyan életkori sajátosság vagy probléma, amelyhez ne találnánk egy ahhoz igazodó, a konfliktusos élethelyzeteket feloldó történetet. Például 6-7 éves korban, az úgynevezett „okos lány” mesék segíthetnek a szimbólumok nyelvén választ adni a kislányokat szorongató, tudatos szinten meg sem fogalmazott kérdésekre (ilyen például Az okos leány című mese). Az ugyanilyen idős, „Erős János” korszakukat élő fiúkat pedig a sárkányokkal és egyéb próbatételekkel megküzdő királyfival való azonosulás segíthet átverekedni a nehézségeken – például azon, hogy levezessék valahogy az életkori sajátosságként rájuk jellemző feszültségüket. Vagy, ahogy azt egy korábbi cikkünkben már írtuk, a kistesó érkezésekor is sokat segíthetnek a témát a gyerekek nyelvén boncolgató mesék. Hosszasan lehetne még sorolni, hogyan és hányféleképpen hatnak a mesék. Mert, hogy erre korosztálytól és pszichológiai végzettségtől függetlenül képesek, az tény.

t5

A mesék nagyon sok mindenre tanítanak

Nem is lenne más dolgunk, csak engedni, hogy hassanak ránk – kezdte a Pszichozanza című előadássorozat keretében tartott előadását Dr. Kalóczkai Andrea, aki a meseterápiák közül a Dr. Antalfai Márta, pszichológus által kidolgozott, a jungi pszichológiai irányzaton alapuló Kincskereső Meseterápia módszerének avatott szakértőjeként állt a színpadra. Előadásában a pártalálás nehézségeire, az igazi felkutatását és szívének elnyerését megelőző próbatételekre leginkább rímelő tündérmesék világába kalauzolta a közönséget.

Hallgassuk, olvassuk, élvezzük a mesét úgy, ahogy gyerekkorunkban! Mert a mesék nagyon sok mindenre tanítanak bennünket, és felnőttként pszichológiai szempontból, terápiában is használhatjuk azokat – folytatta a pszichoterapeuta, akinek az előadásából az is kiderült, hogy a meséket elemezve, és az abban felbukkanó karakterekhez és szimbólumokhoz való viszonyrendszerünket kicsit közelebbről megvizsgálva, mennyi minden kiderülhet rólunk és a személyiségünkről. És a kapott információk újabb és újabb kérdéseket vetnek fel… Mit jelentenek számunkra a történetekben felbukkanó, férfi női kapcsolat fejlődési állomásait jelképező szimbólumok? Azok miért fontosak, vagy meghatározóak számunkra?

Sokat elárul például rólunk, hogy melyik a kedvenc mesénk. A választott mese, szinte biztos, hogy valamilyen fontos üzenetet hordoz a számunkra: valamely erősségünkre mutat rá, vagy éppen egy elakadásra figyelmeztet

fűzte hozzá Dr. Kalóczkai Andrea.

Tündérmesék újratöltve

Nem véletlen, hogy az utóbbi években sokan újra felfedezték a meséknek azt a kincsestárát, amelyet ezek a történetek olyan régóta őriznek: a pszichoterápiás munkában is egyre több szakember a mesékben megjelenő, már említett, archetipikus mintákon és szereplőkön (pl. sárkány, boszorkány, mostoha) keresztül, és az azokhoz való viszonyulás tükrében próbálja felfejteni a páciensek lelki gubancait. (Ez lenne a meseterápia.)

A korábban már említett tündérmesék is sok ilyen, elsősorban párkapcsolatainkkal kapcsolatos elakadásra hívhatják fel a figyelmet. Ezeknek a meséknek a felépítése nagyjából ugyanazon séma szerint alakul: a kezdeti trauma (például a király, vagy a királynő halála, mostoha kerül a házhoz, a szegénység a gyerekeket kikergeti az erdőbe) után valamilyen változás kell, hogy történjen.

Akárcsak az életben, a mesék hőseinek is ki kell valahogy kecmeregniük a nehéz (élet)helyzetekből… A mese az ősi szimbólumok nyelvén megmutatja, hogy milyen próbatételeken, milyen fejlődési fázisokon kell keresztülmennünk ahhoz, hogy a végén elérjük az áhított boldogságot.

A pozitív végkicsengés a gyerekek számára különösen fontos: ezeken a történeteken keresztül tanulják meg, hogy adódhatnak bajok, jöhetnek gondok, de a végén minden jóra fordul. Ez fontos kapaszkodó a kicsiknek, és valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy a nagyoknak is. Számos ilyen, lelki történést, vagy konfliktust szimbolizáló jelkép és fordulat van a mesékben, melyek közül többről is említést tett az előadó. Ezek közül, a teljesség igénye nélkül, összegyűjtöttünk párat:

  • Elnyerte a királylány kezét

A királyfi és a királylány egymásra találása a személyiség fejlődésének harmóniába kerülését jelképezheti. Ilyenkor a nőkben élő férfi, vagyis animus, és a férfiakban élő nő, vagyis anima talál egymásra jelképesen. Ha ez valóban és a valóságban így történik, akkor a férfi és a női energiák megfelelő egyensúlyba kerülnek a személyiségben is.

  • Elnyerte a fele királyságát

Jön a következő generáció, akinek bizony nemcsak a mesékben kell átadni a fele királyságot. Ez az élet rendje, amit a bölcs királyok (és az ő történetüket az évtizedek során megörökítő őseink) pontosan tudtak, de ez a belátó mértéktartás a valóságban valahogy nem mindig része a hétköznapoknak… Pedig,

ahogy a mesékben, az életben is elérkezik egy pont, amikor a király már nem képes egyedül uralkodni.
  • Megszerezni a legszebbet…

Mint ahogy azt a Három toll című mese főhőse is tette: a feladata nem az volt, hogy csatázzon és mindenféle próbatételeket kiállva megküzdjön az elemekkel, hanem csendben ülve észrevegye az orra előtti ajtót, amely a megoldáshoz vezette.

Mert a legszebb dolgok elnyerésének titka néha éppen az, hogy csak csendben ülünk egy helyben, és várunk.

Erre manapság, az azonnal várt érzelmek világában, egyre kevesebben képesek.

  • A királyfiakat próbatételek elé állító királylányok

Az lesz az én férjem, aki úgy tud elbújni előlem, hogy én nem látom meg sehol – jelenti ki határozottan a királylány a Zöld Péter című mesében. A király kezét végül elnyeri a főhős, aki rózsává változva, a királylány ruháján bújik meg. Ott nem veszi őt észre, nem találja őt. Nem véletlen:

magunkat nem látjuk, magunkra nézni, és ott észrevenni bármit, az egy nagyon nehéz feladat, ott van a legnagyobb vakfoltunk.

Dr. Kalóczkai Andrea hozzátette: az önismereti, önreflexív munka mindenki életének a része kéne, hogy legyen, mert ez vezet a saját utunk megtalálásához, ami az életünknek talán az egyik legfontosabb célja.

A meseterápia erre egy kiváló eszköz, mert amellett, hogy egy nagyon izgalmas módja az önismeretnek, az abban megjelenő szimbólumokon keresztül gyakorlatilag az önreflexív folyamatok végtelen tárháza nyílik meg. Éppen ezért ajánljuk nektek szeretettel a Kincskereső meseterápia képzéseit és terápiás csoportjait, amelyekről bővebben itt olvashattok.

Via: Tanácsadók Iskolája; Kincskereső Meseterápia

Fotó forrás: itt, itt, itt, itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Szabó Eszter Judit
Kommunikációs szakember, újságíró. Hisz az önismereti- és terápiás munka sorfordító erejében. Ha kikapcsol, akkor túrázni megy. Vagy jógázni. Ha csinál valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszi. A Pszichoforyou-ra ez különösen igaz.

Pin It on Pinterest

Share This