Szenvedélyes munkavállaló, lusta szerető – Az irodában felejtett vágy esete a hálószobával

Szerző: | 2017. 11. 22. | Én&Te | Olvasási idő: 11 perc

Van, hogy szexuálisan és biológiailag minden feltétel adott az aktív szexuális élethez, mégis sok pár életéből eltűnik a szex, mert ezeket az energiákat és a szenvedélyt a munka területén élik meg. Hogyan lehet megteremteni az egyensúlyt a két életterület között? Hogyan lehet a szexualitásra is energiákat tartalékolni akkor, amikor naponta 10-14 órákat dolgozunk?

Ha egy pár arról panaszkodik, hogy nincs szex a kapcsolatukban, akkor megkérdezem tőlük, mit gondolnak arról, vajon miért nincs? Sok esetben hivatkoznak a munkára, túlórákra, időhiányra, kimerültségre. Ilyenkor kérem őket, hogy játsszanak el a gondolattal, milyen lenne az életük, ha nem tudnának dolgozni, mert állandóan szeretkeznének? Általában furcsállják a gondolatot, és azt válaszolják, hogy az sem lenne jó, hiszen nem tudnának miből megélni. Ebből is következik, hogy az egyetlen jó megoldás csakis a család és a munka közötti egyensúly megteremtése lehet.

Működik magától?

A család és a párkapcsolat egy olyan élő rendszer, aminek a működése energiát és időt igényel. Ha mindezeket kispóroljuk belőle, akkor a rendszer patológiásan kezd el működni.

A nagy szerelem megtalálása után úgy érezzük, minden megy magától, sőt, jó az, ha spontán módon alakulhatnak a dolgokat.

Ez egy hiedelem, ami gyermekkorra vezethető vissza, hiszen az eredeti családunkban minden alapvető szükségletünk azonnal ki lett elégítve, anélkül, hogy tennünk kellett volna érte valamit. Éppen ezért, ha felnőttként nem vagyunk elég tudatosak, akkor azt hisszük, hogy a párkapcsolatunk is magától működik majd. Zsolt erről mesél:

„A munkahelyemen nagyon fontos feladatokat kapok, abszolút rám van bízva a megvalósítás. Ez nagy odaadást és kreativitást igényel. Megszűnik az idő és tér, csak a feladat létezik számomra. Amikor kilépek a munkahelyemről, akkor sem nyugszom meg, mindennél elsöprőbb a vágy, hogy benne legyek a folyamatban. Így sokszor még otthon is ez zakatol a fejemben. De tudom, hogy Klári megérti ezt, hiszen tudja, hogy szeretem. Minden rendben van köztünk, nincs semmi probléma, csak a szex ritkult meg nagyon”– meséli Zsolt, aki programozó.

Önmegvalósítás, de hol?

Az embernek napjainkban két alapvető szükséglete van. A biztonság vágya, valamint az alkotás, a kreativitás, az önmegvalósítás és a szenvedély megélésének vágya.

Akkor érezzük jól magunkat, ha mindkét szükségletünk kielégül, tehát egyensúlyban van. Ezt sokszor úgy tudjuk létrehozni, hogy szétválasztjuk a területeket. Míg a tartós párkapcsolatunk a biztonság színterévé válik, addig a munkát kihívások és az alkotás területének definiáljuk, ahol sikerélményre tehetünk szert.

A munka válik a kaland, a szenvedély, a kihívások terepévé, ahol megélhetjük a flow élményt. Ez egy droghoz hasonlít, hiszen megadja az önbecsülésünket, és egyre több kell belőle. (Az egyéni egyensúly ily módon létrehozható ugyan, ez a megoldás mégis egyensúlyvesztéshez vezet a családban vagy a párkapcsolatban.)

Ez a fajta flow állapot egy olyan áramlat élmény, ami az alkotásban, a szexben és a munkában egyaránt megélhető.
Csíkszentmihályi Mihály, a flow fogalmának a megalkotója szerint a kreatív ember számára az alkotás adja meg az eksztázis érzését. Az eksztázis görög eredetű szó, azt az állapotot jelöli, amikor magunkon kívül kerülünk, tehát lényegében egy alternatív valóságot élünk meg. Amikor valakit lefoglal az alkotás (munka), akkor az agyi kapacitás maximálisan kihasználtsága miatt semmi másra nem tud figyelni. A flow-ban lévő ember tudatából törlődik az identitása, nincs kapcsolata a valósággal, nem tud odafigyelni sem a testének működésére, sem arra, hogy éhes vagy fáradt. A szexuális impulzusok sem jutnak el hozzá. Ilyenkor a létezés átmenetileg szünetel, létrejön a flow, mint áramlat élmény.

A munka, mint flow

A munka területén megélt flow élmény során a dolgozók a legtöbbet hozzák ki magukból, úgy érzik, a munkájuk eredménye előbbre viszi a világot.
A munka egy olyan örömforrássá válik, amiben az idő megszűnik, az ember úgy érzi, mintha valami hatalmasabbnak a része lenne. Hasonló eksztatikus élményt jelent számukra, mint egy önfeledt szeretkezés. Ebből következik, hogy ha valaki sok időt tölt flow állapotban a munkahelyén, akkor egy nagyon fontos igénye már napközben kielégülésre talál. Este, mikor hazaér a párjához, akkor nem az önfeledt szexuális élményekre vágyik feltétlenül, hanem a biztonság igényét szeretné leginkább kielégíteni.

Napjainkban az innovatív szervezeti környezet, a túl otthonos és kényelmes munkahelyek, – amiben pihenőszobák, illetve az otthonra emlékeztető komfortos helyiségek és berendezések vannak – megtévesztően hatnak ránk, emberekre.

A munka flow élménye és az otthonosság érzése összemosódik, olyan, mintha otthon élnénk át a szenvedélyes bevonódás érzését. Startupper fiatalok szerint nem szükséges hazamenni, hiszen a munkahelyen is nagyon jól lehet pihenni. Ha mégis hazatérnek késő este, akkor nem szexuális életet akarnak élni, hanem a biztonságot keresik a párjuk oldalán.

Ugyanez a baj a „home- office” munkavégzéssel. Bár roppant komfortos és számtalan előnye van, mégsem segíti a szexuális vágy létrejöttét. Az otthon, mint élettér válik a munka helyszínévé is, ebből kifolyólag nincs keretek közé szorítva a munkavégzés, sem időben, sem térben. Ugyanabban a térben éljük meg a munkaerő, valamint a társ-szerető szerepét. Éppen ezért szerepkonfliktus jöhet létre pont abban a térben, ahol szexuális életet élhetnénk.

A szex, mint flow

„Az idő és tér határait átlépve kilépek az érzékelés tartományából. Csak hallom a párom élvező hangját, érzem a szenvedélyt és minden megy magától, ösztönösen. Nincsenek gondolataim, csak az „itt és most” van. Együtt, egy ütemre ringunk, mozgunk, minden adja magát, és azt érzem, hogy ennek soha ne legyen vége, még akarom!” – így mesél egy nő a saját szexuális élményéről

Napjainkban a szex megéléséhez szexuális fantáziára és szexuális ingerekre is egyaránt szükség van. Az „itt és most”, azaz a mindfulness állapot megélése segít nekünk abban, hogy az impulzusok ki tudják fejteni a hatásukat.

Hiába van selymes bőre és finom illata a párunknak, ha nem tudjuk szexuális ingerként azonosítani azt. Jelen kell lennünk a pillanatban, félre kell tennünk a munkahelyi feladatokat és a zavaró gondolatainkat.

Mert a szenvedélyes szeretkezés feltétele, hogy megfeledkezzünk önmagunkról és a partnerünk kerüljön a figyelmünk és koncentráción középpontjába.

Hétköznapi praktikák, amik abban segítenek, hogy a szex is a szenvedély területévé válhasson

A munkahelyi flow élmény nem vihető át egy könnyen a párkapcsolati élethelyzetekre, mert a munka világa sokkal inkább cél- és teljesítményorientált, visszajelzésekben gazdagabb, mint a hétköznapok tevékenységei. A párkapcsolatokban leginkább a szex az a terület, ahol megjelenhetnek a szenvedély energiái akkor, ha tudatosak vagyunk.

 1. A jó szexuális élettel rendelkező párok tudják, hogy az orgazmus után már indul a következő szex előjátéka, tehát folyamatosan tenni kell azért, hogy a szexuális érdeklődés megmaradjon.
 2. Szabályozzuk a vállalt munka mennyiségét és idejét. Jelöljünk ki időbeli határokat, és engedjük meg magunknak a párkapcsolati örömöket is!
 3. A szex nem tud létrejönni, ha kimerülten, az utolsó energiáinkat is kiadva érünk haza. Ha feltételezzük, hogy a szex +100 szexuális töltöttségi szinten jön létre, és mi -50-en érünk haza, akkor a 150 egységnyi különbséget nem fogjuk tudni áthidalni a párunkkal töltött egy-másfél óra alatt. Ha viszont napközben is gyűjtögetjük a szexuális impulzusokat, akkor máris magasabb töltöttségi szinten érünk haza. Egy összemosolygás a villamoson, vagy egy bátor szexuális fantázia már előhangolhat minket, hiszen erotikus szikraként funkcionálnak.
 4. Törekedjünk arra, hogy a munka és a családi élet színtere elkülönüljön! Ha otthon dolgozunk, akkor erre legyen egy külön helység. Ellenkező esetben összemosódik a munka a magánélettel.
 5. Fantáziálni nem bűnös dolog, inkább segíti a jobb szexuális életet! A szexuális fantázia egy kincsesbánya, amiből bármikor előhúzhatunk inspiráló képeket, elraktározott, izgató jeleneteket.
 6. A magánélet és a munka egyensúlya érdekében jó megoldás lehet a kisebb egyensúlyi helyzetek létrehozása, amik azonnal megvalósíthatóak. Az olyan elfoglaltságok és programok, amik más részét mozgatják az agyunknak, üdítően hatnak.
 7. Fáradtság esetén ne az online világba vagy a TV elé meneküljünk, hanem menjünk ki a természetbe. A zöld környezet segíti a szervezetünk harmonizálását, ezzel együtt a hormonháztartásunk visszaállását is. A munkában megélt stressz esetén ugyanis csökken a nemi hormonok termelődése.
 8. Tudatosan tehermentesítsük magunkat! Ne vesztegessük az időnket olyan emberekre és elfoglaltságokra, amelyek nem visznek előre, sem a munka, sem pedig a magánélet terén.
 9. Alkalmazzuk a „step by step” technikát. Sok feladat esetén a teljesíthetetlenség érzése tör ránk, ezért érdemes csakis az előttünk álló, aktuális feladatra fókuszálni. Így már a kisebb akadályok leküzdése is sikerélményt ad.
 10. Az autogén tréning, a relaxáció vagy a mindfulness gyakorlása elősegíti, hogy szexuális helyzetben is tudjunk a partnerünkre fókuszálni, és el tudjuk érni a flow állapotot. Ezek a technikák a munkavégzés során is felfrissülést adnak.
 11. Az aktív szabadidős tevékenységek, mint például a futás, vagy a sport nemcsak az egészségünkhöz járulnak hozzá, hanem a szervezetünk és pszichénk teherbíró képességét is javítják.
 12. Ne szégyelljünk szexuálpszichológust felkeresni, ha szexuális problémákkal szembesülünk, mert vannak, amelyek saját erőből nem oldhatóak meg.

Fotó: itt, itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Bibók Bea
Pszichológus, szexuálpszichológus. Három felnőtt lány édesanyja. Terápiákat tart pároknak és egyéneknek, cikkeket ír a szexualitásról és a párkapcsolatokról. Bogozza az elé tárt problémagombócokat, sportol, lekvárt főz, köt, egyfolytában tanul, mindig akar valamit. Érzékeny, aktív, nyílt energiabomba, aki folyamatosan, fáradhatatlanul fejlődni szeretne.

Pin It on Pinterest

Share This