„Alkohol nélkül is lehet jó a buli” – Interjú Dávid Ferenccel a Száraz Novemberről

Szerző: | 2016. 10. 30. | Social&Smart | Olvasási idő: 7 perc

Egy egész hónap, alkohol nélkül. Erre vállalkozott már több ezer ember, mindazok, akik részt vettek a Kék Pont Alapítvány által meghirdetett Száraz Novemberen. Az érdeklődés mindig óriási, az esemény Facebook oldalára minden évben folyamatosan érkeznek a bátorító, ismerősöket részvételre buzdító komoly, vagy viccesnek szánt bejegyzések, ám sokan jelzik vissza azt is, inkább bele sem kezdenek a kihívásba. Az ötletről, a miértekről, és a célokról Dávid Ferenccel, a Kék Pont Alapítvány biopolitikai szakértőjével beszélgettünk.

Fotó: Adrián Zoltán

Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány biopolitikai szakértője Fotó: Adrián Zoltán

Hogyan jött a Száraz November ötlete?

A Száraz November gyökere az angliai Sober October, azaz Józan Október. 2015 novemberében megvalósítottuk a kezdeményezést „kicsiben”, a Tilos Rádión keresztül, 120 ember részvételével, egy évvel később azonban beemeltük a Kék Pont gondozásába, meghirdettük Facebookon, igyekeztünk minél több emberhez eljuttatni az eseményt. A Száraz November a Kék Pont által is mindig hangsúlyozott öngondozásról szól, a mértékletességről, hogy hogyan legyen valaki ura egy örömforrásnak.

Kinél a legfontosabb, hogy megtanuljon kontrollt gyakorolni?

Elsősorban azoknál, akik legalább hetente egyszer, vagy akár mindennap fogyasztanak alkoholt.

A függőségekkel kapcsolatban sokszor hazudunk magunknak, és erre gyakran csak akkor ébredünk rá, amikor már késő. Sokan fogyasztanak kockázatos mennyiségű alkoholt, amihez ha még egy nehéz élethelyzet is társul, például válás vagy munkanélküliség, könnyen kialakulhat az alkoholizmus. A Száraz November leginkább nekik szól.

Csatlakozhat a Száraz Novemberhez olyan is, aki nem fogyaszt rendszeresen alkoholt?

A hónap során nagyon fontos a sorsközösség megélése, az önként vállalt célok teljesítése, és az ehhez szükséges közösségi támogatás. Ha valaki nem rendszeres fogyasztó, nem biztos, hogy teljességében átérzi az alkohol utáni sóvárgást, és annak legyőzését. A „nem értem, hogy nem lehet ezt kibírni, én sem iszom már két éve”-típusú megjegyzések, kommentek negatív hatással lehetnek a résztvevőkre. Ha azonban valaki valóban támogatásként, vagy az esemény népszerűsítésért vállalja a kihívást, bátran csatlakozhat. A visszajelzések szerint ha valaki belevág, már két hét után rengeteg pozitív változást tapasztalhat önmagán és az életében.

Processed with VSCOcam with h1 preset

Mi történik, ha valaki szeretné végigcsinálni az egy hónapot, de kudarcot vall?

A kudarc nagyon fontos információ. Ilyenkor lehetőségünk van végiggondolni, mi volt az ok, amiért nem ment ez az egy hónap. Sokszor találkozunk úgynevezett alkohológiai hiedelmekkel a kudarc magyarázataként, mint például: „kitagad a társaságom, ha nem iszom velük”, vagy hogy „alkohol nélkül úgysem lehet jót bulizni”. Pedig de, csak meg kell tanulnunk. Hasonló folyamat, amikor valaki leszokik a dohányzásról, és hirtelen újra kell tanulnia, mit csináljon a kezével olyankor, amikor egyébként dohányozna. Az első lépés, hogy felismerjük, ha gond van, és belássuk, ha segítségre van szükségünk.

Kezdjünk el aggódni, ha megkértünk valakit a Száraz Novemberen való részvételre, de nemet mondott?

A motiváció nagyon fontos, de mindenkinek saját magában kell megtalálnia. A lényeg, hogy önmagárt csinálja. Ha egy család, vagy egy baráti társaság úgy dönt, közösen végigcsinálják a Száraz Novembert, az nagyon jó, hiszen tudják egymást támogatni. Ha azonban valaki egyedül vágna bele, de esetleg egy olyan társasághoz tartozik, ami rendszeresen fogyaszt alkoholt, és nem támogatják, az mindenképpen nehezített pálya.

Kik vannak a legnehezebb helyzetben?

Bár a nemek közötti különbségek az alkoholfogyasztásban lassan eltűnni látszanak, még mindig kiemelten veszélyeztetett a 18-25 éves korosztály. Az is gondot okoz, hogy a legtöbben csak a harmincas éveik elején-közepén veszik észre, hogy problémájuk van az alkohollal, idősebb korban pedig leginkább már csak a kialakult alkoholbetegség jellemző.

Mi lehet ennek az oka?

A magyarországi alkoholfogyasztási szokások egészen mások, mint például Olaszországban, ahol leginkább minőségi borokat fogyasztanak az emberek. A magyar társadalom tömény- és mennyiségcentrikus, azaz leginkább rövidet iszunk, abból is minél többet. Az is nagy probléma, hogy sokszor jelen van az alkoholneutralizálás, a bagatellizálás, például amikor a tizennégy éves gyerekre legyintünk, hogy „ugyan már, berúgott, nagy ügy, az csak pia, végül is még mindig jobb, mint ha szívna”. A nyugati társadalmakban, Magyarországon is nagyon fontos szerepet tölt be az alkohol, ezért mindennél fontosabb a mértékletesség, az öngondozás kialakítása.

Hogyan segít ebben a Száraz November?

A marketing, és gyakran a társadalom részéről erős a nyomás, hogy minél több alkoholt fogyasszunk. A Száraz November nem az alkoholbetegségre ad választ, inkább párbeszédet generál, és elsősorban az örömforrás gondozásáról szól, arról, mennyire fontos szerepe van a kontrollnak. Nem tiltani, elvenni szeretnénk az alkoholt, mint örömforrást, hanem megmutatni, hogyan tartható meg anélkül, hogy a rabjává válnánk.

A Kék Pont Alapítvány 1996 óta létezik. Fő küldetése az életminőség javítása, elsősorban a droghasználók és a hozzátartozóik körében. Konzultációs rendszerként működik, amelyben szakemberek széles köre segíti a munkát, jogászok, pszichológusok, szociális munkások. A Kék Pont felépülés-centrikus, az a fontos számukra, hogy az egyén funkcionáljon, megvalósítsa a saját céljait, önmaga menedzsere legyen. Céljuk, hogy olyan felépülési közösségek jöjjenek létre, amelyekben egymást támogatják az emberek, és hogy ők is egy ilyen központtá váljanak.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This