„Beszéljünk, beszéljünk, beszéljünk arról, amiről eddig nem lehetett…”

Szerző: | 2016. 10. 12. | Test&Lélek | Olvasási idő: 4 perc

Korunkban, amikor a terhesség és születés közbeni halál tabu, nem tudjuk, mit szabad éreznünk gyászoló szülőként, rokonként vagy barátként.  Amikor ilyen helyzettel találkozunk, nem tudjuk, csak tétován keresgéljük a válaszokat fájdalmasan nehéz kérdésekre. Vajon mit élhet át, hogyan állhat talpra, aki elveszíti magzatát, újszülött kisbabáját vagy abortuszon esik át? Hogyan segíthetünk, ha családtagunkat, barátunkat, ismerősünket éri veszteség?

parkapcsolat_gyerek_erkezese_3

Ezekkel a kérdésekkel Singer Magdolna, Asszonyok álmában síró babák című, új kiadásban megjelenő könyve kapcsán találkozhatnak a témában közvetlenül vagy közvetve érintett emberek. A kérdések mellett természetesen válaszok, de leginkább történetek kaptak helyet a kötetben, amely Történetek a gyászról alcímmel jelenik meg.

Ezek a történetek vélhetően sok erőt és segítséget adhatnak a gyásszal való megküzdésben, amelyről nemcsak olvasni lehet… A témának és a kötet bemutatójának a 2016. október 19-én, 18.00-kor kezdődő HVG Extra Pszichológia Szalon egy egész estét szentel.  A mély és tartalmasnak ígérkező beszélgetésen részt vesz majd Singer Magdolna, író, újságíró, gyásztanácsadó, mentálhigiénés szakember és Péterfy-Novák Éva, az Egyasszony című könyv szerzője is.

A válás is egyfajta veszteség, amit ugyanúgy el kell gyászolni. A férfiak és a nők nagyon különböznek abban, ahogyan feldolgozzák, vagy éppen nem dolgozzák fel a válás veszteségét. A férfi, ha válik címmel megjelent, Singer Magdolnával készült interjúnkat itt olvashatod.  

Akár isteni adomány, akár az evolúcióból származik, mindenképpen a legnagyobb ajándék a kommunikáció készsége. Megosztani másokkal a fájdalmunkat segíteni ezzel a hasonlót átélőknek és talán magunknak is , csodálatos dolog. Használjuk hát ki és beszéljünk, beszéljünk, beszéljünk arról, amiről eddig nem lehetett. Mi nők, ne csak egymásnak, hanem mindenkinek

– vallja Péterfy-Novák Éva.

És, hogy miért fontos „beszélni, beszélni, beszélni” a gyászról? Erre egy korábbi, témában írott cikkünkben is találhattok válaszokat, de az alábbi, jövő héten újból megjelenő, Asszonyok álmában síró babák címmel megjelenő könyvből vett idézet is rámutat arra, miért (lenne) fontos és hasznos teret engedni az ilyen tabudöntögető beszélgetéseknek és a gyász témájának:

 „…nem csupán a sorstársaknak adhatnak sokat a történetek. A győzedelmeskedés az emberi sorscsapásokon azoknak is erőt, vigaszt, lelki útravalót nyújthat, akiknek csupán kisebb-nagyobb hétköznapi megpróbáltatásokkal kell szembenézniük.”
Singer Magdolna

Singer Magdolna

A beszélgetés – és Singer Magdolna új kiadásban megjelenő könyve – közelebb hozza a gyászolók érzéseit, megmutatva a feldolgozás és a segítségnyújtás lehetséges útjait. Támogatást ad sorstársaknak, családtagoknak és szakembereknek, hogy megéljék, az élet a tragédiák ellenére, sőt azokkal együtt is szép.

Helyszín: BMC – Budapest Music Center (Mátyás u. 8., Budapest, 1093)

Időpont: 2016. október 19., 18:00–19:30

Az eseményről itt találtok további információt.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Szabó Eszter Judit
Kommunikációs szakember, újságíró. Hisz az önismereti- és terápiás munka sorfordító erejében. Ha kikapcsol, akkor túrázni megy. Vagy jógázni. Ha csinál valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszi. A Pszichoforyou-ra ez különösen igaz.

Pin It on Pinterest

Share This