Pillow talk: amikor ruha nélkül, párnák között beszéljük meg…

Szerző: | 2017. 01. 06. | Én&Te | Olvasási idő: 9 perc

Egy jól sikerült este a párunkkal nem „luxus“. Egyre szélesebb körben gondolják úgy, hogy a szexualitás igenis fontos egy jól működő párkapcsolatban. Sőt! A szex minősége és mennyisége befolyásolja azt, mennyire vagyunk elégedettek a kapcsolatunkkal. De úgy tűnik, az sem mindegy, mennyire vagyunk kommunikatívak, és – bár jellemzően csak az előjáték jelentőségét hangsúlyozzák a vonatkozó okfejtések – a legfrissebb kutatási eredmények alapján az is számít, mi történik közvetlenül az együttlét után.

Pillow talk

A kutatók nagyon találóan „pillow talk“-ként (párnák közt zajló beszélgetésként) hivatkoznak a szex utáni viselkedésre, különös figyelemmel az aktust követő kommunikációra. A jelenséget már több kutatás is boncolgatta, és ezek a szigorúan tudományos alapokon nyugvó vizsgálatok – többek között – olyan kérdésekre keresik a választ, hogy mit és hogyan mondunk, milyen gesztusaink jelennek meg közvetlen légyott után, és miről árulkodik mindez.

Hamarosan ezt is összegezzük, de előtte érdemes kitérni arra, hogy miért is fontos ez a téma, vagyis,

…miért fontos beszélni a szexről?

Van, aki számára teljesen egyértelmű és magától értetődő, hogy szóban is kifejezi az igényeit és kertelés nélkül a másik tudtára adja, hogy mi esik jól neki, és jelzi azt is, ha valami nem komfortos, esetleg kellemetlen.

És van, aki számára a szexről beszélni tabu, vagy egyszerűen szükségtelen – mondván, hogy „mit kell arról annyit beszélni, csinálni kell, és kész“. Ebben a mondatban sok igazság van (ez valóban egy olyan műfaj, amit „csinálni“ kell), ugyanakkor sok szempontból félrevezető.

Vannak ugyanis helyzetek, amikor a kimondott szavak igenis fokozzák az élvezetet, hozzátesznek annak minőségéhez. Azt várni, hogy a partnerünk olvasson a gondolatainkban és kitalálja, mire vágyunk, nagyon romantikus, ugyanakkor a valóságtól némileg elrugaszkodott elképzelés. Igaz, hogy a romantikus filmek idevágó jeleneteiben zenei aláfestéssel és tökéletes harmóniában játszódnak a gondosan megkomponált jelenetek, de tévedés azt gondolni, hogy a valóságban is minden alkalommal ilyen simán megy minden.

Az egyik ok, ami miatt igenis „ér“ szavak szintjén is közölni a másikkal a vágyainkat az, hogy a saját testünket mi ismerjük a legjobban. Ahányan vagyunk, annyifélék a reakcióink, és – amellett, hogy természetesen vannak nagyjából azonos biológiai adottságaink – ami az egyiknek jólesik, nem biztos, hogy a másiknak „bejön“  és viszont.

Természetesen nem állítjuk, hogy minden esetben része kell hogy legyen az aktusnak a verbális kommunikáció. Ha megvan a harmónia, vagy már régóta ismerjük egymást és egymás igényeit, akkor egy idő után természetes, ha szavak nélkül is értjük és érezzük egymást. Ugyanakkor az összecsiszolódáshoz, a vágyott harmónia kialakításához, (vagy éppen az egyhangúvá váló szexuális élet felpezsdítéséhez), vagyis

az örömökhöz vezető ajtót sokszor a szavak nyitják ki.

Ha nem beszélünk a vágyainkról, az kicsit olyan, mintha ott állnánk együtt a párunkkal ez előtt az ajtó előtt – de nem szólunk róla, hogy nálunk van a kulcs, ami nyitja.

Most, hogy tisztáztuk, miért fontos (néha) nyíltan beszélni az együttlét közben, lássuk, mire jutottak a kutatók az azt követő, a párnák között zajló diskurzussal és viselkedéssel kapcsolatban – ez lenne a „pillow talk“, amely során átölelhetjük, simogathatjuk, csókolgathatjuk kedvesünket. És igen, ilyenkor is kifejezhetjük magunkat szóban, például azzal kapcsolatban, hogy milyen jó volt az együttlét, mi tetszett benne. De ugyanúgy beszélgetésbe kezdhetünk nem csak az aktusról, hanem bővítve a kört, magáról a kapcsolatunkról is.

Miért jó ez?

Ezeken az interakciókon keresztül

lehetőségünk nyílik a pozitív érzelmek kifejezésére, az intimitás és a közelség megtapasztalására, valamint a kötődés megerősítésére. Mindezek hozzájárulnak a kapcsolat erősödéséhez és a szexuális elégedettségünk növekedéséhez is.

De ne becsüljük le az egyszerű gesztusokat sem: az ölelkezés és csókok férfiaknál és nőknél egyaránt növelik a szexuális elégedettségi szintet.

Mindennek a tetejébe…

Egy 2012-es amerikai kutatásban 200 egyetemistát vizsgáltak meg. Az eredmények alapján az orgazmus is befolyásoló tényező lehet a tekintetben, hogy nyitottak vagyunk-e szex utáni „párna-csevejre“: azok, akik eljutottak a csúcsra az együttlét során, szükségesebbnek, pozitívabbnak ítélték meg a szex utáni „zárókört“, sőt, kevésbé féltek attól, hogy túlságosan kitárulkoznának érzelmileg a partnerüknek.

Miért szeretünk odabújni?

Borrow és Cameron amerikai kutatók, valamint Ruth Feldman izraeli pszichológus szerint az oxitocin nevű hormon is közrejátszik abban, miért érezhetünk késztetést odabújni a kedvesünkhöz. Ez a kémiai hírvivő molekula az agyunkban termelődik, és csökkenti a fájdalomérzetet, elősegíti a kötődést, de a szülésnél és a szoptatásnál is fontos szerepet tölt be.

És oxitocin termelődik aktus közben is, így a „pillow talk“-nak ezért is lehet létjogosultsága: a termelődő hormon szerepet játszik a kötődés kialakulásában, mégpedig azáltal, hogy biztonságérzetünk fokozódik, bizalmunk nő, intimebbnek érezhetjük a másikkal való együttlétet, és könnyebben vallunk érzelmeinkről is.

Ki alszik el előbb és ki a bújósabb?

Van-e különbség a nemek tekintetében? Miben csinálják máshogy a nők, mint a férfiak? A témában több (1, 2, 3)  kutatást is végeztek. És hogy milyen következtetéseket lehet levonni az eredményeket feldolgozó tanulmányokból?

  • A férfiak inkább az aktus előtt csókolóznának többet, a nők inkább utána.
  • A nőknek az együttlét után általában nagyobb igényük van a kötődést erősítő viselkedésre, mint például beszélgetés, ölelkezés, csókolózás, simogatás.
  • A férfiaknál gyakrabban figyelhető meg valamilyen külsődleges jutalmazó viselkedés. Például nassolnak valamit, vagy elszívnak egy szál cigit, valamint szívesebben kezdeményeznek további szerelmeskedést is.
  • A szex előtti intim beszélgetést és csókolózást mindkét nem fontosnak tartja egy stabil párkapcsolatban, míg az ölelkezésnek és a szeretet kifejezésének inkább szex után adnának nagyobb teret.
  • Megdőlni látszik az az elképzelés, miszerint a férfiak alszanak el előbb szex után – úgy tűnik, ez inkább sztereotípia: az eredmények alapján ugyanis nem találtak különbséget a tekintetben, hogy a férfiak lennének „a gyengébb láncszemek“.
  • A szex utáni meghitt együttalvást általában a nők szorgalmazzák, és fontosabbnak is tartják a férfiakhoz képest.

A nők és férfiak közti kommunikációban markáns eltérések figyelhetők meg, bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz erről.

Persze nem lenne célszerű mindent a nemek közti eltérésekre kiélezni. Érdemes szem előtt tartani, hogy a szex utáni kommunikáció több tényezőtől is függ, nem csak attól, hogy férfinak vagy nőnek születtünk. Például a ránk jellemző kötődési mintázatunk is nagy szerepet játszik ebben.

Egy elkerülő személy vélhetően kevésbé hajlamos arra, hogy bizalmas beszélgetést kezdeményezzen a partnerével, holott valószínűleg nem arról van szó, hogy ne lenne igénye rá – egyszerűen működésmódja miatt alakul ez így – derül ki egy kutatásból.

De ugyanúgy az sem mindegy, hogy mennyire tartós a kapcsolat: egy egyéjszakás kaland jellemzően nem a bizalom és az intimitás erősítéséről szól.

Ahogy az élet bármely területén, úgy a párkapcsolaton belül is előfordulhatnak – akár a kommunikációs különbségekből fakadó – viták. Azonban a párkapcsolati konfliktus hasznos is lehet.

A minőségi idő

A megérzésünk tehát nem csal – tényleg fontos a szex utáni minőségi idő. A felsorolt kutatások alapján úgy fest, hogy ezek a pillanatok – ahogy a fent idézett eredmények is rámutatnak – befolyásolják a párkapcsolatunkban kialakuló intimitást és a párkapcsolattal való elégedettségünket is.

Arról, hogy miért is olyan nehéz napjainkban fenntartani egy jól működő párkapcsolatot ebben a cikkünkben olvashatsz.

Via: Psychologytoday 1, 2

Fotók: itt, itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Zilahi Tímea
A tudomány és a modern kutatások rajongója. Imádja Pécset, a német nyelvet és kultúrát. Szeret utazni – arra, amerre a lába viszi. Dinamikus, pontos, rendszerető. Életében meghatározó választott sportága, a crossfit.

Pin It on Pinterest

Share This