10 gondolat a 10 legolvasottabb cikkünkből – Ezeket az írásokat szerettétek a legjobban 2018-ban

Szerző: | 2018. 12. 30. | Social&Smart | Olvasási idő: 12 perc

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Pszichoforyou történetének (húú, de izgalmas ezt így, ebben a formában leírni) eddigi legmozgalmasabb évét tudhatjuk a hátunk mögött. Nehéz lenne felsorolni mennyi örömteli fejleményt, és nem tagadjuk, legalább ennyi kihívást hozott nekünk 2018… A 3. születésnapunk, az 50 000. oldalkedvelés, vagy az, hogy szépen csendben az ország legolvasottabb pszichológiai tematikájú médiuma lettünk csak néhány azok közül a tények közül, amelyeknek a tudatosításhoz azért még nekünk is időre van szükségünk.

De azért nem tévesztjük szem elől, hogy ezek között a mérföldkövek között a „kötőanyagot” mégiscsak a cikkeink jelentik, amelyekre nagy örömünkre egyre többen vagytok kíváncsiak. Hálásak és boldogok vagyunk, mert ennek a folyamatosan növekvő érdeklődésnek, vagyis NEKTEK köszönhetően tudjuk szolgálni azt az ügyet, amiért az oldal indulása óta dolgozunk:

nap mint nap azon vagyunk, hogy a szakmailag hiteles, ugyanakkor közérthető, a lelki egészség témájával közvetve vagy közvetlenül foglalkozó írások minél több emberhez ingyenesen eljussanak.

Az elmúlt 365 napban jó sok ilyen cikket készítettünk, és szintén nektek, a megosztásaitoknak, ajánlásaitoknak köszönhetően sok mindenkihez, több százezer (!) emberhez eljuthattunk. Itt és most azokat a cikkeket szedtük össze, amelyeket a legjobban szerettetek. Ezek voltak a Pszichoforyou legolvasottabb cikkei 2018-ban.

1.

„Amikor az ember elengedi, a dolog menni kezd magától” – Balczó Andrással beszélgettünk

Király Eszter kolléganőnk januárban készített egy csodálatos interjút a háromszoros olimpiai bajnok, tízszeres világbajnok öttusázóval, a Nemzet Sportolójával, Balczó Andrással. A 80 éves, életműdíjas, nem mellesleg tizenkét gyermekes édesapától többek között megkérdeztük, hogyan lehet ilyen gyümölcsöző életet élni, hol kezdődik a lélek ápolása, és hogyan aránylik a siker a boldogsághoz?

„Az igazi boldogság a lélek násza, amikor az ég találkozik a földdel, amikor az ember azt tudja mondani, hogy megérkeztem, mindig ezt kerestem, és alkalmas vagyok feladatom megoldására. Egészen addig nem tudjuk, milyen ez a lelkiállapot, ami után egész életünkben sóvárogtunk, amíg bele nem kerülünk – de ezt az állapotot nem a siker hozza el…”

A sok hasonlóan magvas gondolatot tartalmazó interjút 21 342-en olvastátok, ami egyben azt jelenti, hogy ez az írás volt 2018 legolvasottabb cikke a Pszichoforyou-n.

2.

10 kérdés, ami segíthet elindulni az önazonos élet felé – Dr. Almási Kitti előadása nyomán

Dr. Almási Kittivel már több interjút is készítettünk itt a Pszichoforyou-n, de a legolvasottabb cikkek közé ezúttal egy előadása kapcsán készült beszámolónk került be. A 2018-as Pszinapszison a klinikai szakpszichológus az önazonosság témájáról beszélt. Az ott elhangzott gondolatokat, „10 kérdés, ami segíthet elindulni az önazonos élet felé” című írásunkban összegeztük.

„Abban, ahogy valaki vállal egy olyan utat, ami még járatlan, megvan az a fajta bátorság és eredetiség, hogy azt is el tudja fogadni, hogy az a valami, amibe belevágott, mégsem jön be. Ez viszont azt is jelenti, hogy nem azért csinálja, mert tudja, hogy sikeres lesz, hanem azért, mert ő ilyen. Óriási különbség!”

Olvasható többek között a cikkben, amelyre 17 537-en voltatok kíváncsiak, de ez a szám – a többi cikkhez hasonlóan folyamatosan növekszik. (Dr. Almási Kittivel egyébként a soron következő rendezvényünkön személyesen is találkozhattok, amikor is egy, a fenti idézethez illeszkedő témát, az Újrakezdést járjuk körül.)

3.

„A rendszeres mozgás az egyik legjobb gyógyír a kimerültségre és a kiégésre” – és ezért olyan piszok nehéz belevágni

Mindig is tudtuk, hogy a Pszichoforyou olvasóközönsége csupa tudatos emberből áll, ami azt is jelenti, hogy sokan közületek sportolnak, vagy legalábbis érdeklődéssel olvasnak erről szóló tartalmakat. De azon azért mi is meglepődtünk, amikor láttuk, hogy (ahogy egymás között mondani szoktuk) „milyen nagyot megy” a rendszeres sport és a kiégés kapcsolatát taglaló írásunk.

„…a rendszeres mozgás bevezetése egy szokásváltozás, amihez iszonyú energia kell, egy kiégett ember pedig pont ennek van híján. Ezért is olyan gyakoriak a visszaesések, aminek az elkerülésében szintén sokat segíthet, ha tudatosítjuk milyen előnyök járnak vele.”

A nehezítő körülmények mellett ezeket az előnyöket is összegyűjtöttük ebben a cikkben, amelyet eddig 17 179-en olvastatok.

4.

„Most hagyjon engem mindenki békén” – 4+1 ok, ami a visszahúzódás mögött állhat

Vannak az évnek bizonyos szakaszai, amikor nem nagyon vágyunk arra, hogy kimozduljunk, vagy kapcsolódjunk másokhoz. Ez az állapot persze nem független a körülményektől, például az időjárástól, úgyhogy Herendi Kata (amúgy is nagyon szereti ezt a fordulatot, úgyhogy a kedvéért ide is írom) „egy ködös februári napon” úgy döntött, hogy ezt megírja. No nem azt, hogy nincs kedve kimozdulni, hanem azt, hogy milyen okok állhatnak e mögött a „most hagyjon engem mindenki békén” típusú érzés mögött.

„Az ólmos fáradtság és a fejre húzott takaró iránti sóvárgás azonban nem csak ebben az évszakban érhet minket utol, és korántsem csak egyszer egész életünk során.”

Azt, hogy ez az érzés sokatok számára ismerős volt, bizonyítja, hogy a cikket majdnem 16 ezren, eddig 15 925-en olvastátok.

5.

„A szülőknek tisztázniuk kellene magukban, hogy a gyerek jegye nem őket minősíti” – Jocó bácsival beszélgettünk a bizonyítványosztásról és a vakációról

Kiss Henriett júniusban az éppen kitörni készülő nyári szünet kapcsán készített interjút Balatoni Józseffel, vagy ahogy sokan ismerik, Jocó bácsival, a népszerű történelemtanárral.

„Nem baj, ha göröngyös az út, amit járunk, a kudarcaink, problémáink tesznek minket teljessé. Általuk tanulunk. Engem egy pont híján nem vettek fel az áhított kommunikáció-média szakra. Most mégis valami hasonlót csinálok. Az élet valahogy helyreteszi a dolgokat. Lassan mindenki a saját útjára kerül, ha pedig valaki nem akar, az már tényleg a saját döntése.”

A szülők elvárásaival, az elfogadó és befogadó, gondolkodni tudó és merő, véleményt alkotni képes, az érzelmeiket vállaló felnőtté válás lehetőségeiről is szóló írásunkat 14 602-en olvastátok.

6.

„Úgy légy introvertált, ahogy az leginkább boldoggá tesz” – interjú Sylvia Löhkennel

Dr. Sylvia Löhken coach, kommunikációs szakember, A csend ereje, az introvertált személyiség működéséről szóló könyv írója márciusban Budapestre látogatott, hogy élőben is bemutathassa legújabb művét. A csend öröme című kötetről, intrókról, extrókról, különbségekről, hasonlóságokról Herendi Kata kérdezte a neves szakértőt, aki szerint

„…a legjobb, amit introvertáltként tehetünk az, ha megtaláljuk, mi az, ami boldoggá tesz minket, aztán megkeressük a módját, ahogyan a személyiségünkhöz legjobban illeszkedő módon megélhetjük azt.”

Az introvertált és extrovertált személyiségek számára egyaránt hasznos tanácsokat és információkat tartalmazó cikket 14 007-en kattintottátok.

7.

„Onnan tudod, hogy valaki szeret, ha szabadabbnak érzed magad vele, mint amikor egyedül vagy”

Március 15-ikéhez – szokásunkhoz híven – egy kicsit rendhagyó formában, vagy ahogy mondani szoktuk, a „pszichológia fénytörésében” közelítettünk. Feldmár András, Szabadság, szerelem című könyve kapcsán arra a kérdésre kerestük a választ, hogy lehetséges-e úgy párkapcsolatban élni, hogy közben az ember nem adja fel önmagát, muszáj-e választanunk a szabadság és a szerelem között, ahogy azt Petőfi sugallja híres költeményében, („Szabadság, szerelem!/E kettő kell nekem./Szerelmemért föláldozom/Az életet,/Szabadságért föláldozom/Szerelmemet.”) vagy a kettő jól megférhet egymás mellett?

„…egy nem szimbiotikus kapcsolatból megmenekülni és egyedül élni, az egy jó dolog. Az egy győzelem, de még nem az út vége. Az a félút. Ahhoz, hogy megérkezzünk ennek az útnak a végére, vagyis a szerelemben, párkapcsolatban megélt szabadság vágyott állapotába, érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy mi hogyan is vagyunk a saját belső szabadságunkkal?”

A fentihez hasonló gondolatokat is tartalmazó cikket 13 322-en olvastátok.

8.

Amikor a jóból is megárt a sok – Mi a veszélye annak, ha mindig kedves vagy?

„Kedvesnek lenni menő”. Ebben sok igazság van, de – ahogy arra Brunner Zsanett Anna cikke sokakat (mindösszesen 11 636 embert figyelmeztetett) van az a pont, amikor a kedvességből igenis elég. A mindig kedves, alázatos és minden körülmények között kompromisszumkész viselkedésnek megvannak a maga hátrányai, vagy még inkább pszichológiai ártalmai.

„Negatív érzelmeink, azaz a harag, a bánat, az irigység és a félelem emberi mivoltunk természetes és hasznos velejárói, és ugyanolyan létjogosultságuk van, mint az örömnek, a hálának és a büszkeségnek. A görcsös jóra való törekvés során azonban nem megengedett a negatív érzelmek megélése – az örökös “jófiúk és jólányok” úgy vélik, nem mutathatják ki, ha valaki feldühítette vagy megbántotta őket, mivel akkor eltérnének az általuk idealizált viselkedéstől, valamint lehetőséget adhatnak arra, hogy a másik esetleg negatív módon ítélje meg őket.”

A 8. legolvasottabb cikkünkben a „fárasztó mosolyok és szívességek, a megfelelési kényszer, a felületes kapcsolatok és az önfeladás verméből” kifelé vezető utat is megmutattuk néhány elgondolkodtató kérdés és technika formájában.

9.

„Magyarországon napi szinten termelődnek ki a kiégett emberek” – interjú a kiégésről Velez Csabával

Azt, hogy a kiégés milyen sokakat érint, az is mutatja, hogy a 10 legolvasottabb cikkünk között kettő is érinti ezt a témát. A Velez Csabával készült interjúnk a kiégés természetével, annak társadalmi szintű és egyéni okaival, a megelőzés és a kezelés lehetőségével egyaránt foglalkozik.

„…rengeteg cégnél probléma, hogy egymás túlhajtása gyakorlatilag a munkavállalói kultúra része. Amikor a vezetőt a saját beosztottja szólja meg, amiért haza mer menni este hatkor, és erre biztatja őket is, akiknek családja, kisgyereke van, de ők mégsem mennek, sőt, elítélik a főnököt, ha ő ezt megteszi… Ez nagyon nincs így rendben.”

Mutatott rá szakértőnk arra, hogy a kiégés egy társadalmi szintű probléma, amit első körben egyéni szinten kell megtanulni kezelni. A problémát és a lehetséges megoldásokat feldolgozó cikket 11 258-an olvastátok.

10.

Így erősítsd tudatosan a lelked – 8 lépés a reziliencia felé

Nem véletlen, hogy a lelki rugalmasság, vagyis az úgynevezett reziliencia témájának egyre nagyobb figyelmet szentelnek a pszichológia tudományának területén vizsgálódó szakemberek. Ez a képesség ugyanis nagy hatással van arra, hogy miként kezeljük a manapság egyre nagyobb problémának számító és elkerülhetetlen stresszt.

„…minél reziliensebbek vagyunk, annál gyorsabban térünk vissza az eredeti, nyugalmi állapotunkba a stresszhelyzetet követően.”

Mutat rá a cikk, amelyben arra vonatkozó tanácsokat is megosztottunk veletek (szám szerint 11 193 olvasónkkal), hogy milyen lépéseket tehetünk a személyiség rugalmas alkalmazkodóképességének tudatos fejlesztése érdekében.

Hálásan köszönjük, hogy ebben az óriási információ-áradatban, ami nap mint nap rátok zúdul, időt szántatok a cikkeinkre, és azok elolvasására. Jövőre is számítunk rátok, mi biztosan itt leszünk, folytatjuk! Szívvel. Lélekkel. Veletek.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Szabó Eszter Judit
Kommunikációs szakember, újságíró. Hisz az önismereti- és terápiás munka sorfordító erejében. Ha kikapcsol, akkor túrázni megy. Vagy jógázni. Ha csinál valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszi. A Pszichoforyou-ra ez különösen igaz.

Pin It on Pinterest

Share This