Ezek lesznek a Pszinapszis legjobb előadásai – szerintünk

Szerző: | 2016. 04. 10. | Social&Smart | Olvasási idő: 9 perc

Kevesebb, mint egy hét múlva kezdetét veszi Magyarország legnagyobb pszichológiai rendezvénysorozata, a Pszinapszis. Egyszerre egy helyen, ennyi izgalmas elődadással és programmal máshol nem nagyon találkozhat a pszichológia tudománya iránt érdeklődő közönség. Nehéz is választani a sok tartalmas előadás és sokszínű program közül. Mi azért tettünk egy próbát, és összegyűjtöttük a 2016-os Pszinapszis (általunk) legjobban várt előadásait. A Pszichoforyou szerkesztősége ajánlja ezeket nektek is – Szívvel. Lélekkel.

20.pszin_fiú

Fekete Anna (Test & Lélek rovatvezető) ajánlja

Magi Anna: Pszichopátia – Tények és tévhitek (április 17. vasárnap, 18:00 – 19:00)

Én azért fogok beülni, és meghallgatni Magi Anna előadását a pszichopátiáról, mert meg vagyok győződve róla, hogy egy rendszer – ez esetben a személyiség – zavarát a gyökereknél kell kezelni, és javulás csak ez után várható. A pszichopatákról számos tény és tévhit is él a köztudatban, amiket Magi Anna segít nekünk tisztábban látni. A gyökerektől, a kezelési lehetőségekig.

Kriston Andrea: Évgyűrűbe rejtett tabu  (április 17. vasárnap, 10:00 – 11:00)

A generációkon átívelő szexuális bűntudat és gátoltság, napjainkra komoly károkat okozott a szexuális fejlődésünkben. Nem, vagy csak nagyon nehezen beszélünk őszintén erről a témáról, mégis minden át van itatva a felszínes, élvhajhász szexualitással.  Mintha mindenhol alkohol lenne, és azt akarnánk, hogy ne igyanak. – Kriston Andrea ezekkel a szavakkal szemlélteti a probléma súlyát. Fontos, az egész társadalmunkat érintő problémáról hallhatunk ebben az előadásban, aminek a megoldásában az önmagunk tisztelete az egyik kulcsszó.

 Porpáczi Júlia (Te & Én rovatvezető, felelős szerkesztő) ajánlja

Végh József: Túsztárgyalás (2016. április 16. szombat, 18:00 – 19:00)

A terrorizmus témájával Szabó Anna kolléganőnk tolmácsolásában már többször is találkozhattatok írásaink között (itt és itt). Napjaink egyik hot topic-ját a Pszinapszis szervezői sem hagyták figyelmen kívül. Végh József, klinikai szakpszichológus Túsztárgyalás c. előadásából megtudhatjátok honnan ered és mire is épít az új típusú terrorizmus.

köz1

Dr. Perczel-Forintos Dóra: „Miért eszünk, ha nem vagyunk éhesek?” – Az elhízás evolúciós pszichológiai és civilizációs szempontból (2016. április 17. vasárnap, 15:00 – 16:00)

 „Miért eszünk, ha nem vagyunk éhesek?”- teszi fel a kérdést Dr. Perczel-Forintos Dóra, klinikai szakpszichológus, teljesen jogosan. Az elhízás egyre nagyobb rétegeket érint a jóléti társadalmakban, így hazánkban is. Ha szeretnéd megérteni milyen folyamatok állnak az állandó evéskényszer hátterében, április 17-én mindenképpen ott a helyed a Pszinapszison.

 Szabó Anna, (SOCIAL & SMART rovatvezető) ajánlja

Prof. Bereczkei Tamás: Mitől lesz ember az ember? (április 15. péntek, 15:30 – 16:30)

Az örök filozófiai kérdés, „Ki vagyok én?” kéz a kézben jár a „Honnan jöttem?” elmélkedéssel. Nemcsak önmagunk megismerésébe, de családfánk kutatásába is egyre több energiát fektetünk, noha valódi, közös gyökereinkig sosem tudunk leásni, s nem tudhatjuk, kik voltak sok-sok évezreddel korábban élt őseink. Az evolúciós biológia és az evolúciós pszichológia viszont – azáltal, hogy bemutatja, milyen körülmények között alakultak ki egyes, a mai napig érvényesülő mechanizmusok – segít megérteni viselkedésünk, gondolkodásmódunk sajátosságait. Így nemcsak a fenti kérdéseken való töprengésben segít, de válaszokkal szolgálhat arra nézve is, hogy mit is jelent embernek lenni. Hogy mindannyian közelebb araszolhassunk a saját válaszainkhoz, mindenképp érdemes lesz meghallgatni Prof. Bereczkei Tamás, a téma leg(el)ismertebb hazai szakértőjének előadását.

Dr. S. Nagy Zita: Testkép, önértékelés, testsémazavar (április 17. vasárnap, 13:30 – 14:30)

Ki néz vissza ránk a tükörből? Tényleg önmagunkat látjuk, vagy a média és a kulturális hatások, elvárások által eltorzított képet? Miért van az, hogy akárhogy játszunk a szöggel, a fényekkel, nemcsak a ráncok és a narancsbőr maradnak makacsul a helyükön, de az elégedetlenséget, a negatív érzéseket, és az önbizalomhiányt sem tudjuk lerázni magunkról? Hiába a sport, a sokadik diéta, a testképünk (A testképzavarról készült cikkünket itt és itt olvashatod – a szerk.), önértékelésünk mintha nem idomulna a kinézetünkhöz, hisz akárhogy igyekszünk, nem tudjuk megközelíteni a médiából ránk zúduló „photoshop-ideálokat”. De valóban elkerülhetetlen, hogy negatív érzelmek, testképzavarok által megsebezve jöjjünk ki ebből a harcból? Dr. S. Nagy Zita előadása segítséget nyújthat abban, hogy pszichésen felvértezzük magunkat, és a fenti hatásoknak többszörösen kitett gyermekeket, hogy amikor legközelebb tükörbe nézünk, tényleg önmagunkkal nézzünk farkasszemet – és képesek legyünk mosolyogva kimondani: „Ez vagyok én.”

lisz1

Dr. Lisznyai Sándor

 Szabó Eszter Judit (főszerkesztő) ajánlja

 Dr. Lisznyai Sándor: Kapunyitás és identitáskrízis: migráció kulturális és társadalmi értelemben (április 15. péntek, 17:00 – 18:00)

Dr. Lisznyai Sándort legutóbb a Pszichozanza című rendezvénysorozat keretében hallottam előadni. Akkor a boldogságról beszélt, egy egészen új, és formabontó megközelítésben. A Pszinapszison egy kevésbé könnyed témához nyúl hozzá a szakember, aki hitvallása szerint „az itt és most kreativitását nyújtja” munkája során. Ha valakinek volt már szerencséje előadást hallgatni tőle, akkor tudja, hogy ez a prezentációira is igaz: nem egy ember hasonlította már (nem véletlenül) előadói stílusát a stand-upcomedy műfajához. Nem tudom, hogy a Kapunyitás és identitáskrízis: migráció kulturális és társadalmi értelemben című előadása mennyire lesz vicces, de biztos vagyok benne, hogy ebben a témában is tud majd újat mondani. Égetően komoly és fontos kérdéskör ez, amely – ha akarjuk, ha nem – mindnyájunkat érint.

Dr. Pilling János: Hogyan menthet(ne) az orvosi kommunikáció életeket? (április 17. vasárnap, 10:00 – 11:00)

 Két oka is van annak, amiért azt gondolom, hogy ott a helyem Dr. Pilling János előadásán: az egyik, hogy eddig még sosem hallhattam őt élőben, a másik, hogy a téma, amelyről beszélni fog – ahogy az az előadás címéből kiderül – szó szerint – életbevágóan fontos, számomra pedig, ha úgy tetszik, szívügy. Nem nagyon kell szerintem forszírozni, hogy ma Magyarországon mennyire van nehéz helyzetben az egészségügy: legyen szó orvosokról vagy betegekről, szinte az összes szereplője ennek a történetnek kiszolgáltatott helyzetben van. Minden olyan információ, ami ezen a kialakult helyzeten segít változtatni, iszonyúan fontos.

 Széles-Horváth Anna (Család & Gyerek rovatvezető) ajánlja

 Lénárd Sándor: Mire lehet/ne jó az iskola (április 15. péntek 15:30-16:30)

Egy dolgot nem szerettem a tanár szakon: ha olyan embertől kellett a tanításról hallanom, aki maga sosem állt a katedrán. Nos, Lénárd Sándor nem ebbe a táborba tartozott. A sok-sok igazi tapasztalat mellett, csak a lelkesedés volt magával ragadóbb, amellyel a „mindenki iskolájáról” beszélt. Ahova bárki tartozhat: rassztól, nemtől, státusztól, személyiségtípustól függetlenül. Ezért, ha ő fejti ki azt, mire lehetne jó az iskola, én biztosan ott ülök a teremben. Nektek is ezt ajánlom!

Mérő László

Mérő László: Konvertálható tudás (április 17. vasárnap 15:00-16:00)

A felvetett témát, az „itt és mosthoz” való állandó alkalmazkodást a munkaerőpiacon a 20-35 éves generáció a saját bőrén érzi, ezért talán nem túlzás azt mondani: életbe vágó a dolgok mögé látnia. De emellett más is motivál, hogy beüljek az előadásra: ízig-vérig bölcsészként nem hallottam még senkit annál élményszerűbben, humorosabban, érthetőbben előadni a bonyolultnak tűnő, vagy épp a jólesőnél több realitást igénylő jelenségekről, mint ahogy azt Mérő László teszi. Hallgasd meg te is!

Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk a közelgő Pszinapszis előadásaihoz! A helyszínen személyesen is találkozhattok velünk. A szerkesztőség tagjai az előadások közötti szünetekben a HumanHub standjánál várnak Titeket. Gyertek, lesz nyereményjáték is, meg ott leszünk mi is! Várunk Titeket szeretettel!

Via: Pszinapszis

Fotó forrás: itt, itt és itt meg itt

 

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Pszichoforyou

Pin It on Pinterest

Share This